Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie Duny, Deadpoola či Aquamana je v ohrození. Štúdiá zvažujú odloženie premiér

Najväčší hollywoodsky štrajk hercov a scenáristov ochromil zábavný priemysel.

25.07.2023 06:00
Aquaman, Deadpool, Duna Foto:
debata (1)

Súbežný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov trvá už týždeň a nič nenasvedčuje tomu, že by umelci v skorej dobe našli kompromis so štúdiami a streamovacími službami.

Dvojitý štrajk pozastavil mnohé projekty vrátane produkcie tretieho pokračovania filmovej série o komiksovom hrdinovi Deadpoolovi alebo Mission: Impossible 8.

Barbenheimer Čítajte aj Fenomén "Barbenheimer" prekonal očakávania. Privítal rekordný počet divákov a naplnil pokladnice kín

Herci, ktorí sa štrajku zúčastňujú, majú okrem toho zakázané zapájať sa do propagácie nových filmov, napríklad účasťou na slávnostných premiérách.

Štúdio Warner Bros. zvažuje, že odsunie na budúci rok premiéru druhej časti snímky Duna, pôvodne ohlásenú na 3. novembra, napísal s odvolaním sa na informované zdroje portál Variety. Spoločnosť tiež uvažuje o nových dátumoch pre muzikál Purpurová farba a nový film o Aquamanovi, ktoré chcela uviesť v decembri.

Kolaps doterajších rokovaní

Štrajk hercov a scenáristov, ktorá ochromuje produkciu filmov a seriálov, zažíva Hollywood prvýkrát od roku 1960. Začal minulý piatok po tom, ako herecký odborový zväz SAG-AFTRA odhlasoval začatie protestu po kolapse rokovaní so združením producentov AMPTP.

Prezidentka SAG-AFTRA Fran Drescher (vľavo) a... Foto: TASR, Chris Pizzello
Hollywood, štrajk, SAG-AFTRA Prezidentka SAG-AFTRA Fran Drescher (vľavo) a národný výkonný riaditeľ a hlavný vyjednávač SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland (v strede) počas tlačovej konferencie. 13.7.2023

SAG-AFTRA zastupuje okolo 160-tisíc ľudí, v štrajku je však asi 65-tisíc hercov. Viac ako 11-tisíc scenáristov štrajkuje už od mája. Nie je jasné, kedy by sa mohli opätovne začať rokovania medzi týmito dvoma skupinami a filmovými štúdiami.

Združenie AMPTP zastupujúce spoločnosti ako Amazon, Disney, Netflix, Sony, Paramount alebo Warner Bros. tvrdí, že hercom i scenáristom ponúklo významné zvýšenie platov a že sa snaží vyjsť v ústrety ďalším požiadavkám.

Tými sú vyššie príspevky na sociálne a zdravotné poistenie a tiež záruky, že štúdium pracovníkov nenahradí obsahom generovaným sofistikovanými modelmi označovanými ako umelá inteligencia. Nespokojnosť s platmi pritom podľa médií vychádza aj z politiky streamovacích služieb, ktoré sa za pandémie stali dominantnou platformou šírenia filmov a seriálov.

Štrajkujúci herci a scenáristi pred NBC... Foto: SITA/AP, Bebeto Matthews
Hollywood, štrajk Štrajkujúci herci a scenáristi pred NBC Universal Studios v New Yorku.

Štrajkujúci pracovníci v uplynulom týždni opakovane vychádzali protestovať pred sídlami spoločností ako Disney alebo Netflix, a to nielen v Los Angeles. K menej známym umelcom sa pridávajú hviezdy ako Tina Feyová, Kevin Bacon, Rosario Dawsonová alebo David Duchovny, zatiaľ čo ďalšie štrajku vyjadrujú podporu cez médiá.

Denník The New York Times (NYT) podotýka, že štrajk zasahuje aj desaťtisíce maskérov, tvorcov filmových kostýmov a ďalších, ktorí pri pozastavení produkcií prišli o prácu. „Pre každodenných technických pracovníkov to bude zdrvujúce,“ uviedla šéfka jedného profesijného združenia Cathy Marshallová. Zákulisní filmoví pracovníci sa podľa NYT pripravujú na mesiace bez práce.

Rod draka Čítajte aj Americký zábavný priemysel je v slepej uličke: Tento seriál sa ako jeden z mála nakrúca

Nie všetky projekty sú však paralyzované, uvádza list Los Angeles Times. SAG-AFTRA po spustení štrajku udeľuje výnimky niektorým nezávislým filmom a televíznym programom, ktoré nevznikajú pod hlavičkou žiadnej zo spoločností zastúpených vo zväze AMPTP. Ďalej tak nakrúcajú herci Matthew McConaughey, Anne Hathawayová alebo Jenna Ortegová, napísal denník.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk scenáristov