Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Dostal ho na vrchol a potom ho zničil. Príbeh Elvisa, ako ste ho ešte nikdy nevideli

Keď nemôžeš hovoriť, spievaj

A tu sa okľukou dostávame k postave Elvisa. Nedá sa povedať, že herec Austin Butler by Elvisovi práve z oka vypadol, no masky urobili svoje. Najmä však dôkladná pohybová príprava a aj celkový prejav, v ktorom sa snúbi živočíšnosť a zároveň vnútorná zraniteľnosť. Elvisov spev a nezameniteľné tanečné pohyby na pódiu, ktoré podlamovali dievčatám kolená, zvládol hodnoverne. Austin Butler bude z nášho pohľadu silným kandidátom na Oscara.

zväčšiť Austin Butler ako Elvis Presley v zajatí... Foto: Continental film
Elvis, Austin Butler Austin Butler ako Elvis Presley v zajatí fanúšikov vo filme Buza Luhrmanna Elvis.

Čo je však ešte omnoho zaujímavejšie, je fakt, že Elvis nevedie dlhé dialógy a vyjadruje sa namiesto toho hudbou. Austin Butler teda musel v istých pasážach filmu zhmotniť Elvisa aj po hudobnej stránke. Ide o jeho začiatky, kedy Elvis podľa trefného vyjadrenia režiséra Baza Luhrmanna pôsobil ako originálny punkový rocker. Tento aspekt musel aj pre technickú nemožnosť využiť originálne nahrávky dodať ikone práve mladý herec, ktorý ho stvárnil. Vo filme teda počuť aj Butlerov autentický prejav, ktorý sa naučil vďaka niekoľkým hlasovým koučom. V čase, keď je Elvis ešte ako neopracovaný diamant, použili Austinov Butlerov hlas a premiešali ho s Elvisovým. V prípade najznámejších skladieb z čias vrcholnej kariéry už znie originálny Elvis.

Austin Butler vystriedal vo filme viac ako 90 kostýmov a táto časť filmovej produkcie by určite pri udeľovaní cien tiež nemala zostať bez povšimnutia, rovnako ako výnimočné kostýmy, masky, veľkolepá výprava a hudobná zložka. Novopostavené exteriéry ako Graceland si zaslúžia obdiv. Elvis by mal tentoraz priniesť Luhrmannovi alebo členom jeho tímu konečne aj Oscara. Ak si film o najväčšej výkladnej skrini amerického šoubiznisu neocenia doma, tak už sa svet asi naozaj začne otáčať do protismeru.

zväčšiť Austin Butler ako Elvis v novom životopisnom... Foto: Continental film
ELVIS film Austin Butler ako Elvis v novom životopisnom filme režiséra a Baza Luhrmanna.

Čo ešte treba podotknúť je, že snímka prostredníctvom života mladého Elvisa vykresľuje spoločensko-politických pomery obdobia 50. až 70. rokov 20. storočia. Ide práve o to temné obdobie, kedy afroamerické obyvateľstvo bolo segregovanou skupinou a o rovnakých ľudských právach len snívalo. Elvis, ktorý vyrastal v černošskej štvrti, bol silno ovplyvnený černošskou hudbou a vo svojom prejave sa inšpiroval práve u svojich blízkych priateľov, či už v kluboch spolu s BB Kingom alebo vo svätostánkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elvis Presley #Tom Hanks #Baz Luhrmann #Austin Butler #Elvis