Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Nový film od J.K.Rowlingovej zožal kritiku, nielen pochvaly. Prečo je to tak a čo si myslíme o novinke?

Berlín, Rokfort, Bután

Kým jednotka Fantastických zverov bola situovaná do roku 1926 a odohrávala sa prevažne v New Yorku, v dvojke sa hlavní hrdinovia presunuli do Paríža. Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora zavedú divákov do Berlína, kde sa odohráva snem čarodejníkov, ktorí si majú vybrať svojho vodcu. Záverečné scény sa odohrávajú v Himalájach, v Butáne, kde sa vo vysoko položených chrámoch odohrá rozhodujúca bitka o osud čarodejníckej ríše a zároveň ľudstva.

Schindlerov zoznam, Oliwia Dabrowska Čítajte aj Herečka zo Schindlerovho zoznamu, známa ako dievčatko v červenom kabáte, pomáha utečencom z Ukrajiny

Ale ešte späť do Berlína. Urobiť to, čo je správne a nie to, čo je jednoduché, odkazuje Dumbledore vedeniu. Z fantastických zverov sa v tejto časti stávajú politické zvieratá. To, čo sa odohráva na veľkom plátne, pripomína hrozivú atmosféru z reálneho sveta z konca 30. rokov 20. storočia, ale aj zo súčasnosti.

Grindelwalda, ktorého ešte donedávna považovali za zločinca, zbavia obvinení a zrazu kandiduje na šéfa čarodejníkov.

zväčšiť Záber z filmu Fantastické zvery: Tajomstvá... Foto: Continental Film
Fantastické zvery, Tajomstvá Dumbledora Záber z filmu Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora, v ktorom postavy prichádzajú do milovaného Rokfortu.

Ešte sa vráťme k lokáciám. Čarodejníci sa na chvíľu ocitnú aj v Rokforte a nostalgické zábery, ktoré sú pre fanúšikov Harryho Pottera spomienkou na staré dobré časy, dofarbuje známy hudobný motív spojený s čarodejníckou školou. Fantastické zvery sa snažia vyťažiť z legendárnej série, čo sa dá, hoci to nie vždy dáva zmysel a je to v deji opodstatnené. Tvorcom to nemožno zazlievať. Prečo by to nerobili? Diváci sa tešia, prepojenia fungujú a práve obedová scéna z Rokfortu prináša príjemné oživenie a odľahčenie deja.

Zlo je tu pomerne jasne zadefinované a útočí so silnou razanciou. Je to Grindelwald a jeho prisluhovači, ktorí prešli na temnú stranu. Nie vždy to bolo ich jednoznačné a dobrovoľné rozhodnutie, pridali sa k nemu aj vďaka jeho šikovnej manipulácii a charizme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #Jude Law #filmová recenzia #Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora