Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový film od J.K.Rowlingovej zožal kritiku, nielen pochvaly. Prečo je to tak a čo si myslíme o novinke?

Do kín prichádza film Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora.

14.04.2022 12:10
FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUMBLEDORE Foto:
Záber z filmu Fantastické zvery: Dumbledorove tajomstvá.
debata (2)

Na plátna kín po celom Slovensku prichádza tretia časť zo série Fantastické zvery s podtitulom Tajomstvá Dumbledora. Snímka má zodpovedať niektoré zásadné otázky z predchádzajúcich filmov a opäť je prepojená s čarodejníckym svetom Harryho Pottera. Film už ale stihol zožať kritiku, ktorá zahŕňa od lamentovania nad preobsadením hlavného záporáka Johnnyho Deppa až po nedostatok mágie. Oplatí sa film vidieť?

Keď sa po ôsmej časti filmovej série vyčerpala téma Harryho Pottera, bolo jasné, že treba vytvoriť niečo nové. J.K. Rowlingová mala dávno nachystané ďalšie námety. Kniha Fantastické zvery a ich výskyt z roku 2001 mala zaistené prepojenie s čarodejníckym univerzom, pretože bola zároveň učebnicou na Rokforte.

Odpoveď na otázku, ako znovuoživiť svet mágie po poslednom filmovom spracovaní Harryho Pottera, teda nebola veľmi komplikovaná. J.K. Rowlingová mala v zálohe svojho nenápadného, ale roztomilého introverta Mloka Scamadera a ďalších čarodejníkov. Vrátane Albusa Dumbledora, ktorý ešte v tomto čase netušil, že sa niekedy v budúcnosti stane riaditeľom legendárnej školy v Rokforte a spozná čarodejníckeho učňa s jazvou na čele.

pjimage  7 Čítajte aj Aké filmové bomby nás čakajú? Pozrite si prehľad najočakávanejších snímok do začiatku leta

Magizoológ (zoológ pre magické tvory) predstavil čarodejnícky svet v podobe, aký bol pred narodením Harryho Pottera. Prvá časť filmovej série Fantastické zvery a ich výskyt nebola pre nadšencov bývalého čarodejníckeho učňa náhradou za milovaného hrdinu, s ktorým vyrastali. Bola náplasťou. Ale privítali ju s nadšením. Nasledovali Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny, ktoré ale jednotke nestačili.

Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora prichádzajú štyri roky od posledného filmu. Film je bližší potterovskej tradícii, než fantastickým zverom. Trojka je temnejšia, má ale rozpracovanejší príbeh a nechýba jej ani zábava. Snímka je výrazne politickejšia a pripomína dianie na súčasnej scéne.

J.K. Rowlingovú, ktorá k prvým dvom častiam Fantastických zverov písala scenáre sama, tentoraz doplnil Steve Kloves. Scenárista posledných troch častí filmov o Harrym Potterovi sa viac vyzná vo filmovom remesle ako spisovateľka. A vidno to. Ťah to bol určite výborný, hoci tieň Harryho Pottera ani toto tretie pokračovanie Fantastických zverov nikdy neprekročí. Ale prečo by malo?

Režisér David Yates zreprízoval svoje pôsobenie vo franšíze Wizzarding World, po štyroch posledných “potterovkách” a prvých dvoch Fantastických zveroch naskočil opäť na vlak do čarodejníckeho sve­ta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #Jude Law #filmová recenzia #Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora