Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Budú padať hlavy pre nový Matrix? Žaloba je na svete, za neúspech filmu vinia HBO Max

Warner Bros. si chce zvýšiť rady predplatiteľov, no produkčná firma prišla o peniaze, tvrdí sa v žalobe.

08.02.2022 13:40
Matrix 4 Foto:
Ústredná dvojica Matrixu k sebe hľadá v štvorke cestu.
debata (2)

Skutočnosť, že najnovší Matrix sa dostal do kín súbežne s uvedením na streamovacej platforme, je základom novej žaloby. Podala ju v pondelok spoločnosť Village Roadshow, ktorá obviňuje štúdio Warner Bros. z toho, že sabotovalo uvedenie filmu Matrix Resurrections v kinách na úkor zvýšenia počtu predplatiteľov HBO Max (ktoré patrí pod Warner Bros.).

Village Roadshow vidí za neúspechom nového Matrixu predovšetkým kontroverzné rozhodnutie Warner Bros. Cieľom Warner Bros. bolo zvýšiť rady predplatiteľov tejto služby, v ktorej sprístupnili aj iné svoje vlaňajšie blockbustre, ako Duna, The Suicide Squad: Samovražedná misia či King Richard.

THE ADAM PROJECT Čítajte aj Netflix chce v roku 2022 ohúriť filmovou ponukou. Pozrite sa, čo chystá

Ako uvádza magazín Variety, snímka Matrix Resurrections dosiaľ zarobila necelých 150 miliónov dolárov, čo je iba zlomok ziskov z predchádzajúcich filmov z matrixovej trilógie.

Oni áno, my nie

Produkčná spoločnosť Village Roadshow, ktorá je dodávateľom veľkofilmov, má so štúdiom dlhodobú dohodu o spolufinancovaní filmov. Podľa žaloby ale štúdio Warner Bros. nekonzultovalo ani neinformovalo Village Roadshow o tom, že plánuje Matrix Resurrections umiestniť na HBO Max.

Podľa žalujúcej strany Warner Bros. týmto rozhodnutím úmyselne poškodilo príjmy z predaja vstupeniek v kinách, len aby podporili HBO Max. Ohrozili tým aj budúcnosť a zisky celej frančízy Matrix, tvrdia.

Village Roadshow tiež tvrdí, že súbežné uvedenie filmu na streamovacej platforme HBO Max vo vysokej kvalite zjednodušilo pirátstvo, čo ešte viac znížilo zárobkový potenciál filmu.

Na Slovensku mal Matrix Resurrections ešte väčšiu smolu, než vo svete. Kiná boli niekoľko týždňov zatvorené a film sa k nám dostal so značným oneskorením. Najnovší Matrix videlo dosiaľ len necelých päťtisíc divákov (podľa údajov zo 7. februára 2022, zverejnených na stránke Únie filmových distribútorov Slovenska).

Trailer k filmu Matrix Resurrections.

Produkčnej spoločnosti leží v žalúdku, že uvedenia na HBO Max nemá žiadne príjmy. V žalobe sa uvádza, že štúdio Warner Bros. sa dohodlo so spoločnosťou Legendary (producent filmu Duna), ale s Village Roadshow, so svojím dlhoročným partnerom, štúdio vyjednávania zastavilo. Firma Village Roadshow do dnešného dňa nedostala ani cent z uvedenia filmu Matrix Resurrections na HBO Max.

Matrix 4 Čítajte aj Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

Village Roadshow poznamenáva, že spoločnosť Warner Bros. odložila niektoré zo svojich plne vlastnených projektov The Batman a Black Adam na ďalší rok a dožičí im exkluzívne uvedenie v kinách.

A príbeh pokračuje…

V žalobe sa tiež spomína, že konkurenčný Spider-Man: Bez domova má nadštandardné zisky aj vďaka tomu, že film nebol uvádzaný na streamovacej platforme. Na Slovensku pritiahol do kín k 7. februáru takmer 110 tisíc divákov (zdroj: UFD.sk). V globálnom meradle film zarobil cca 1,8 miliardy dolárov.

Podľa žalobcu nebol dôvod pre súbežné uvádzanie Matrixu v kinách a na streamovacej platforme, ako to dokazuje práve Spider-Man a netreba sa vyhovárať na pandémiu.

zväčšiť Spider-Man: Bez domova Foto: ITAFILM
Spider-Man1 Spider-Man: Bez domova

V žalobe sa tiež uvádza, že kvôli zlým výsledkom v kinách nemôže Village Roadshow zaplatiť spoločnosti Warner Bros., čím sa spoločnosť vystavuje riziku straty práv k filmu.

Warner Bros. reagovalo na žalobu vyhlásením. Uvádza v ňom, že minulý týždeň podali návrh na arbitrážne konanie proti Village Roadshow. „Toto je frivolný pokus Village Roadshow vyhnúť sa ich zmluvnému záväzku zúčastniť sa arbitráže, ktorú sme proti nim začali minulý týždeň,“ uviedlo štúdio.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Warner Bros. #HBO Max #Matrix Resurrections