Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

Neo dotovaný modrými pilulkami

Hoci základná mustra kopíruje prvý Matrix, veľa vecí je tu postavených na hlavu a otočených do protismeru. V prvej časti najnovšieho Matrixu sa Neo postupne preberá a chvíľu trvá, kým sa dostáva k „plnému vedomiu“. Je rozpačitý, spomalený, denne dotovaný modrými pilulkami, ktoré otupujú zmysly a tlmia zbytočné otázky.

zväčšiť Thomas Anderson alias Neo v Matrix... Foto: Warner Bros.
Matrix4 3jpg Thomas Anderson alias Neo v Matrix Resurrections. Stále v podaní Keanu Reevesa.

Je zaujímavé sledovať, ako sa tvorcovia hrajú s pôvodnými nápadmi, ako žartujú na účet Matrixu, aktuálneho diania alebo korporátneho sveta. Vtipne pôsobí odkaz na Warner Bros., ktorý Nea núti k pokračovaniu jeho hier a ak to neurobí on, zavolajú na to niekoho iného. Ide o zdôvodnenie Lany Wachowski, prečo znovu vzkriesila Nea alebo je to opäť iba metahumor?

filmy Čítajte aj O ktoré filmy sme tento rok na Slovensku definitívne prišli? A kedy ich uvidíme?

Agent Smith má novú tvár (ten pôvodný sa údajne nemohol zapojiť), jeho postava sa tu najviac vyvíja – a nečakaným smerom. Nový je aj Morfeus, ktorý si sám zo seba robí žarty (jeho prvé stretnutie s Neom neprebieha ako v jednotke v nejakom dramatickom prostredí, ale na toaletách). Psychoanalytik v podaní Neila Patricka Harrisa je ďalšou výraznou postavou, ktorá obohatila tím Matrrix a treba povedať, že si pre seba ukradol kus šou.

zväčšiť Neil Patrick Harris v Matrix Resurrections. Ako... Foto: Warner Bros.
Neil Patrick Harris Neil Patrick Harris v Matrix Resurrections. Ako psychoanalytik, ktorý lieči Thomasa Andersona alias Nea. Postupne sa vo filme ukáže, že jeho pôsobnosť je omnoho širšia.

Matrix Ressurections je plný odkazov na pôvodný Matrix (kto nevidel trilógiu, treba doštudovať) a z tohto pohľadu je film zaujímavý a vtipný. Do popredia vstupuje príbeh lásky medzi Neom a Trinity, ktorý je okrem ich vzkriesenia najvýraznejšou líniou filmu. Nejde ani tak o to, či sa pre červenú pilulku rozhodne on, ale ona.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Keanu Reeves #Matrix Resurrections