Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nové filmy na HBO: Netradičný vianočný príbeh, oživené čarodejnice aj sci-fi kultového režiséra

Tipy na filmy, ktoré čerstvo pribudli alebo tento týždeň dorazia na HBO a HBO GO.

22.11.2021 09:48
debata

8-bitové Vianoce

Od 25. novembra na HBO GO

Túžia deti nájsť pod vianočným stromčekom športové pomôcky? Málokedy! Snívajú o hracej konzole? Rozhodne! Tento film je vtipným poohliadnutím za dobrodružstvom 10-ročného chlapca, ktoré sa odohralo v 80. rokoch po príchode známej značky známeho herného systému na trh.

8-bitové Vianoce je fantasy vianočná komédia, v... Foto: HBO GO
8-bit 8-bitové Vianoce je fantasy vianočná komédia, v ktorej ide o veľa - o získanie nového zábavného systému.

Hlavný hrdina a jeho rovesníci boli ochotní prekročiť všetky hranice, aby získali vytúžený darček. Ťahúňom filmu je Neil Patrick Harris (veľmi dobre známy ako Barney zo seriálu Ako som spoznal vašu matku alebo A Series of Unfortunate Events).

Film vznikol na základe rovnomennej knižnej predlohy Kevina Jakubowskeho, ktorý napísal aj scenár a už podľa upútavky bude dobre zrozumiteľný pre dnešné deti a vtipnou spomienkou pre dospelých.

Čarodejnice

Už dostupné na HBO GO

Keď v roku 1983 majster hrôzostrašných poviedok pre dospelých aj deti Roald Dahl publikoval príbeh Čarodejnice, posunul hranice toho, čo je pre detských čitateľov vhodné a prípustné. V roku 1990 bol tento príbeh sfilmovaný a hlavnú čarodejnicu si v ňom zahrala Angelica Houston. Neuveriteľne čarovný, ale aj drsný, priam hororový príbeh sa stal dnes už kultovou snímkou pre mladého diváka. Teraz prichádza na HBO Go jeho hollywoodsky remake, ktorý pred rokom predstavil Robert Zemeckis. Nakrútil pôvodný Dahlov príbeh odznova, pre dnešné publikum.

V úlohe hlavnej bosorky sa predstavila Anne Hathawayová, ktorá keď sa ako čarodejnica „odmaskuje“, vyzerá desivo. Popri nej vo filme účinkuje napríklad Stanley Tucci (ako prevádzkovateľ hotela, ktorého predtým stvárnil známy Mr. Bean alias Rowan Atkinson) alebo Octavia Spencer, ktorá si zahrala milujúcu babičku. Chlapca – sirotu hrá Jahzir Bruno.

Prvý kontakt

od 26. novembra na HBO GO

Kto doteraz nepoznal kanadského režiséra Denisa Villeneuva, tak po tohtoročnom úspechu veľkolepého sci-fi eposu Duna už určite jeho prácu spoznal. Aj jeho predchádzajúce filmy si zaslúžia zvýšenú pozornosť, preto dobre padne, že teraz prichádza jeden z nich na HBO GO. Mysteriózne sci-fi Arrival z roku 2016, ktoré sa u nás premietalo v kinách pod názvom Prvý kontakt, patrí k prvým režisérovým hollywoodskym veľkofilmom. Ponúka pôsobivý výkon herečky Amy Adamsovej, pôsobivé vizuálne stvárnenie, výbornú hudbu a zaujímavý dej, nad ktorým treba trocha popremýšľať. Ako nad všetkými filmami Denisa Villeneuva.

Až na nás zabudnú

už dostupné na HBO GO

Unikátna životopisná dráma nakrútená podľa románu Héctora Abada Faciolinca zachytáva príbeh autorovho otca Héctora Abada Gómeza. Išlo o významného kolumbijského lekára, univerzitného profesora a bojovníka za ľudské práva v násilím zmietanom kolumbijskom Medellíne 70. a 80. rokov. Vo svojom domove sa staral nielen o svoje deti, ale aj o tých zo znevýhodnených vrstiev. Keď rakovina pripravila o život jednu z jeho milovaných dcér, zasvätil svoj život sociálnym a politickým kauzám tej doby. Medellínska netolerantná spoločnosť ho však prenasledovala tak dlho, dokiaľ nebol navždy umlčaný.

BONUS

A ešte prihodíme jednu seriálovú novinku. V piatok 26. novembra bude mať premiéru druhá séria kritikou oceňovaného doku-komediálneho seriálu HBO Jak na…s Johnom Wilsonom. Dokumentarista a úzkostný Newyorčan John Wilson pokračuje v úprimnej ceste za poznaním seba samého i vonkajšieho sveta cez dokumentovanie života svojich newyorských spoluobčanov. Zároveň sa pokúša formulovať rady na šesť ďalších, len zdanlivo prostých tém.

Časti nadväzujú na prvú sériu, a hoci prinášajú nečakané zvraty, základným motívom je vždy Johnova osviežujúca úprimnosť a ľudskosť. Denník The New York Times označil prvú sériu seriálu Jak na…s Johnom Wilsonom za najlepší krátky komediálny program roku 2020, podľa časopisu Vanity Fair išlo o „najlepší televízny program roka“, ktorý „s mimoriadnou dávkou ozajstnosti skúma, čo dnes znamená byť človekom“ .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mediaklik