Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Hororovú klasiku nakrútili za smiešne peniaze a stal sa z nej trhák. Neuveríte, ako vznikla maska zabijaka...

Kamera, ktorá robila zázraky

Do hlavnej úlohy Laurie Strodeovej obsadili Jamie Lee Curtisovú, dcéru slávneho herca Tonyho Curtisa, ktorý stvárnil postavu Spartakusa a Janet Leighovej, ktorá hrala v dnes už kultovom filme Psycho. Hoci samotná Jamie Lee Curtisová v tom čase zatiaľ veľa filmových skúseností nemala – až na epizódnu úlohu v seriáli o detektívovi Columbovi – jej pôvod bol pre tvorcov filmu postačujúci.

Film bol vyrobený za pár „šupov“, šetrilo sa na všetkom. Niektorí členovia štábu mali viaceré funkcie naraz, ale nikomu to neprekážalo. Boli mladí a chceli nakrúcať. Jediné, do čoho sa investovalo, bola kvalitná kamera. Z rozpočtu 300-tisíc dolárov na techniku od Panavision minuli 70-tisíc. Vďaka kamere Panaglide so stabilizátorom mal film šancu vyzerať ako drahý film. Nemuseli nakrúcať iba zo statívu a zostihať jednotlivé zábery, ale mohli nakrútiť akciu na jeden záber a dovoliť divákovi sledovať dianie, viac ho vtiahnuť do deja. To, čo je dnes bežná technika – steadicam, bolo v tých časoch skôr unikátne.

Maska kapitána Kirka zo Star Treku poslúžila... Foto: Archív
Kapitán Kirk Maska kapitána Kirka zo Star Treku poslúžila tvorcom filmu Halloween na výrobu masky pre psychopatického zabijaka Mikea Myersa.

Zato maska hlavného záporáka, Mikea Myersa, ktorému sa ale častejšie hovorilo The Shape (tvar), nebola finančne náročná. Rozpočet nepustil, k dispozícii neboli žiadne veľké tímy maskérov ani experti na špeciálne efekty. Tommy Lee Wallace, ktorý bol strihačom a zároveň mal na starosti výpravu (čiže všetky rekvizity), sa jednoducho vybral na Hollywood Boulevard, aby niečo vybral v obchode s kostýmami. Zaujala ho maska kapitána Kirka zo Star Treku, ktorú si ľudia kupovali na halloweenske koledovanie. Výnimočné na nej bolo, že bola úplne bez výrazu. Wallace na nej urobil väčšie otvory na oči, oholil obočie a kotlety, urobil tmavšie vlasy a tvár nastriekal bielou farbou. „Nie je tam žiadna osobnosť, je to iba čisté zlo,“ hovoria tvorcovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Halloween #oseriáloch #Halloween Kills #Halloween zabíja