Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Seriózna rozprávka pre dospelých. Obstojí Duna u bežného diváka?

Zvuk, čo usadí do sedadiel

Hrdinovia Denisa Villeneuva majú gráciu, hĺbku a istú majestátnosť dožičil aj najväčšiemu „záporákovi“ v príbehu, barónovi Vladimírovi Harkonnenovi (Stellan Skarsgård). Hoci je zároveň tou najodpudzujúcejšou bytosťou v príbehu. Maskovanie v jeho prípade vždy trvalo dlhých osem hodín, nevyzerá nechutne, ako u Lyncha, skôr zlovestne a hrôzostrašne.

Zato Atreidesovci sú vznešení. Chlapčensky a spočiatku vzdorovito pôsobí Paul (Timothée Chalamet), no postupne sa mení. Jeho otec je ušľachtilý a láskavý vojvoda Leto v podaní Oscara Isaaca. Jeho partnerka, charizmatická lady Jessica (Rebecca Fergusonová), bola vychovaná tajným rádom a vďaka tomu má zvláštne schopnosti. Tajne ich naučila aj syna Paula, z ktorého sa možno stane spasiteľ. To sa ale máme dozvedieť až v ďalších častiach. Lady Jessica, na jednej strane pôsobí strereotypne žensky, podporujúca ženská bytosť v úzadí, je ale nositeľkou skrytej moci, ktorá ešte bude mať čo povedať.

Svet, ktorý je tu nadizajnovaný, pôsobí starodávne a futuristicky zároveň, nie je prepchatý technickými vychytávkami, ako iné sci-fi veľkofilmy. Režisér sa snažil o realistické stvárnenie života v púšti. Viac sa zameriava na veľké obrazy, zachytenie zmyslových vnemov a emocionálne dozvuky rôznych situácií. Tomu okrem kamery výrazne napomáha zvukový dizajn, ktorý je dovedený do dokonalosti. Vyznie v kvalitnom kine, kde vás film usadí do sedadiel a zvuk vás usadí až do špiku kostí.

Skladateľ Hans Zimmer pre filmovú hudbu zvolil namiesto klasických nástrojov novovytvorené inštrumenty a film je po zvukovej stránke skutočne unikátny. Nesmierne dôležité miesto v ňom má aj ticho, ale keď sa pridajú zvuky, je to riadna nálož. Filmové efekty pôsobia realisticky a prirodzene, nemáte pocit, že by sa dialo niečo umelé, zapadá to do celkového konceptu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Timothee Chalamet #Duna #Frank Herbert #Denise Villeneuve