Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší Voyo Originál zabodoval na filmovom festivale. Porota ocenila filmové prevedenie a herecké výkony

Voyo už pripravuje pokračovanie úspešnej minisérie.

29.09.2023 06:00
Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja Foto:
Oskar Hes a Judit Pecháček (Bárdos) vo Voyo Origináli Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja.
debata

Streamovacia služba Voyo si pripísala ďalší festivalový úspech. Cenu za najlepší film alebo minisériu si z filmového festivalu Finále Plzeň odnáša trojdielna séria z dielne Voyo Originál Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja režiséra Davida Ondříčka.

Porota vyzdvihla najmä „výnimočné filmové prevedenie a skvelé herecké výkony“. Okrem hlavnej ceny získala miniséria aj Cenu študentskej poroty Západočeskej univerzity v Plzni za „strhujúcu a realistickú výpravu životných príbehov nielen pohraničných stráží ZNB“. Ďalšie pokračovanie príbehu Josefa Hasila je v štádiu príprav a diváci sa naň môžu tešiť už v budúcom roku exkluzívne na Voyo.

„Teší nás úspech Voyo Originálu Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja na festivale Finále Plzeň. Ocenenie za najlepší TV film/minisériu je pre nás ďalším potvrdením, že prinášať kvalitný a exkluzívny obsah má zmysel. Veľkú radosť máme aj z ceny študentskej poroty. Ďakujem celému tímu tvorcov za špičkovo odvedenú prácu a blahoželám im k tomu, že sa im podarilo vytvoriť kvalitné dielo, ktoré oslovuje všetky generácie. Na pokračovanie ocenenej série Kráľ Šumavy sa môžu predplatitelia Voyo tešiť už v budúcom roku,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

Metóda Markovič: Hojer Čítajte aj Obrovský úspech pre Voyo! Nový seriál, v ktorom si poslednýkrát zahral Dano Heriban, získal medzinárodné ocenenie

„V krátkom čase boli vďaka svojej kvalite dvoma rôznymi festivalmi ocenené hneď dva naše Voyo Originály. Po necelých dvoch rokoch, čo sme sa pustili do ich produkcie? Som nadšený. Verím, že aj tí, čo si platia Voyo, môžu mať zo svojho rozhodnutia dobrý pocit,“ hovorí riaditeľ vývoja TV Nova a Voyo a zároveň kreatívny producent série Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja Michal Reitler.

„Kráľ Šumavy je skvelá príležitosť ukázať mladej generácii znepokojujúcu časť československej histórie. Bolo skvelé pracovať s nastupujúcou generáciou hercov. Chcel som, aby výsledok bol divácky atraktívny a pritom nebol plytký a povrchný,“ hovorí režisér série, šesťnásobný držiteľ Českého leva David Ondříček.

Cinema City, megaplex, VIP Čítajte aj Na Slovensku sa otvára prvý megaplex. Zážitok z návštevy kina posúva na vyššiu úroveň
Gabriela Heclová a Jana Pidrmanová v... Foto: Voyo
Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja Gabriela Heclová a Jana Pidrmanová v trojdielnej minisérii Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja

Výnimočný príbeh legendy Šumavy

Trojdielna séria, ktorej pokračovanie sa aktuálne pripravuje, rozpráva výnimočný príbeh nepolapiteľného prevádzača Josefa Hasila. Prvá séria zachytáva jar 1948, kedy ešte neodznela radosť z mieru a Východ aj Západ sa už boja tretej svetovej vojny.

Hasil je vtedy dvadsaťštyriročný pomocník v kuchyni zboru národnej bezpečnosti vo Zvonkovej. Stihol už zažiť vojnu v nemeckom pracovnom lágri aj ako spojka medzi partizánmi. Teraz túži predovšetkým po zábave, dobrodružstve, voľnosti. To posledné, o čo sa zaujíma, je politika. Ale politika je tým, čo nakoniec jeho život ovplyvní najviac.

Hlavnú úlohu nepolapiteľného Kráľa Šumavy Josefa Hasila stvárňuje Oskar Hes. Judit Pecháček sa predstavuje v postave Kláry, agentky americkej tajnej služby CIC, ktorá sa s pomocou legendárneho prevádzača Josefa Hasila pokúsi prekročiť hranice.

Záber z trojdielnej minisérie Kráľ Šumavy:... Foto: Voyo
Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja Záber z trojdielnej minisérie Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja.

Miniséria sa nakrúcala v Brdoch, v Plzenskom a Stredočeskom kraji, v južných Čechách a tiež na Šumave v reálnych lokáciách, kde Josef Hasil v päťdesiatych rokoch pôsobil u pohraničnej stráže a kde tiež neskôr pomáhal utečencom pred totalitným režimom na ich ceste za slobodou. Jednou z nich bolo aj tzv. údolie smrti, územie medzi Soumarským mostom a štátnou hranicou.

Predlohou pre minisériu sa stal románový bestseller Davida Jana Žáka Návrat Kráľa Šumavy. Autor v ňom vychádzal z archívnych dokumentov, rozhovorov so samotným Josefom Hasilom, ale aj zo spomienok príbuzných a pamätníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Finále Plzeň #Voyo