Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Upíri nemusia byť vážni! Tento komediálny seriál by ste mohli ľahko obísť, ale bola by to škoda

Päť veľmi čudných spolubývajúcich

Seriál je založený na rovnomennom filme z roku 2014, za ktorým stoja Jemaine Clement a (Flight of the Conchords) a Taika Waititi (Thor). Jemaine Clement je pod seriálovou verziou podpísaný ako jej tvorca a pár častí režíroval. Taika Waititi režíroval tri časti, v seriáli si obaja zahrali v dvoch častiach epizódne úlohy.

Je nakrútený v dokumentárnom štýle a zaoberá sa bežnými problémami troch upírov, plus jedného energetického. Upíri si uvedomujú prítomnosť kamery, komunikujú s tímom dokumentaristov a tento prvok posilňuje bizarnosť celého seriálu.

braňo deák, lajna 3, Čítajte viac Zvládnu Slováci sledovať tento seriál? Bude to nálož, Česi na nás nenechajú nitku suchú

Kamera sleduje celkovo päť nezvyčajných členov jednej domácnosti. Troch klasických upírov, ktorí spolu už desaťročia nažívajú v dome na bohom zabudnutom Staten Islande (mestská časť New Yorku) spolu s jedným energetickým upírom a ešte aj s ľudským sluhom. Ten im zabezpečuje pravidelne poživeň, prísun čerstvých adeptov na vycicanie, odpratáva telá a zakopáva ich na záhrade. Traja nemŕtvi ale nemajú problém si počas temných nocí uloviť nejakého ľudského nešťastníka. Hoci s modernou technikou sa častokrát nekamarátia, vedia sa veľmi rýchlo presúvať vďaka tomu, že sa zmenia na netopiere.

Traja upíri na Staten Islande: Laszlo, Nadja a... Foto: HBO GO
shadows2-1-1 Traja upíri na Staten Islande: Laszlo, Nadja a Nandor v seriáli Čo robíme v temnotách.

Sú to v podstate imigranti, ktorí si kedysi dávno prišli podmaniť Ameriku. Samozvaným vodcom skupiny je Nandor Neúprosný, dobyvateľ z Osmanskej ríše. Žije s pocitom veľkoleposti, vyplienil veľké územia a cíti sa ako predátor. V skutočnosti je ale v tomto svete stratený a to, čo bolo kedysi, je už len v jeho hlave. Druhým členom spoločnej domácnosti je britský upír Laszlo, švihák a rebelant, ktorý ignoruje pravidlá. Jeho partnerka Nadja sa považuje za nesmiernu zvodkyňu, veľa múdra sa ale na ňu za tie stáročia nenalepilo.

Do partie patrí aj energetický upír Colin Robinson, čo je veľmi zaujímavá postava. Ostatní ho ignorujú, lebo keď sa začne príliš prejavovať, iba čo im berie energiu. Medzi najlepšie epizódy patrí tá, ktorá je zameraná na jeho prácu, kde denne vyciciava z chudákov svojimi otravnými príhodami posledné zvyšky energie. Do cesty sa mu jedného dňa postaví konkurencia – nová energetická upírka, ktorá vysáva kolegov svojimi nešťastnými osobnými príhodami a živí sa tým, že ich dojíma takmer k smrti.

Ľudský spoločník (sluha) Guillermo v seriáli Čo... Foto: HBO GO
What-We-Do-in-the-Shadows-Season-3-Guillermo-Harvey-Guillen Ľudský spoločník (sluha) Guillermo v seriáli Čo robíme v temnotách.

Dôležitým členom domácnosti je ešte aj ľudský sluha Guillermo, ktorý komentuje dianie z pohľadu človeka a má najbližšie k realite zo všetkých účastníkov. Z hľadiska hierarchie v tom najnižšom suteréne spoločenského rebríčka upírov. Žije pod schodami, jeho pánom je Nandor, no všetci ho berú ako svojho otroka. Túži po tom, že sa stane upírom, no nedarí sa mu to. V druhej sérii dostáva väčší priestor a zisťuje, že je vlastne potomkom slávneho zabijaka upírov Van Helsinga.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Čo robíme v temnotách #What We Do In The Shadows