Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Salem bol symbolom čarodejníc a lepkavého zla

Pripomeňte si v letnej retro rubrike seriál Salem, ku ktorému sa oplatí počas voľných dní vrátiť! Pred štyrmi rokmi malá káblová televízia WGN America sa pustila do experimentu a priniesla na svoje obrazovky svoj prvý hraný seriál. Tím tvorcov, ktorý sa napríklad podieľal aj na The Vampire Diaries (Upírske denníky) dostal voľnú ruku a štedrý rozpočet nato, aby oživili pre mnohých symbol strachu, mestečko Salem a preniesli divákov do 17.storočia. Seriál sa dočkal len troch sérií, pričom plány boli omnoho veľkorysejšie. Dej sa zastavil tesne pred začiatkom týchto šialených procesov s (ne)vinnými ženami. Pôvodne tvorcovia chceli pokračovať. Na tretiu sériu sa nepochopiteľne čakalo až rok a pol a diváci na seriál zabudli. Keď sa vrátil, krivka sledovanosti bola na minime, televízii nezostávalo nič iné, len dať Salemu stopku.

31.07.2018 07:00
salem, Foto:
Salem bol charakteristickým aj veľmi odvážnym spracovaním, kde sa búrali mýty o sexualite, čarodejníctve, morálke, náboženstve.
debata

Rovnomenný seriál premiéru v apríli 2014 a priniesol pre televíziu nebývalý úspech a každý seriálový fanúšik by mal Salem zaradiť do svojho zoznamu tento niekdajší hit zaradiť. Počas troch rokov vysielania vzniklo celkovo 33 epizód, ktoré ukázali naozaj autentickú atmosféru Salemu, ktoré je dodnes opradené povesťami o čarodejniciach a ich moci, ktorou tvrdo vládli v meste, čo sa im neskôr vypomstilo legendárnymi salemskými procesmi.

Seriál predstavil obdobie v 17.storočí, keď Francúzsko vedie krvavú vojnu s Indiánmi a mestu vládnu bigotní puritáni, ktorí držia obyvateľstvo v okovách „slušného“ správania a akýkoľvek hriech sa trestá tým najkrutejším spôsobom. Ľudia žijú v područí chudoby, zatiaľ, čo elity si užívajú hriešny život mimo ich pozornosti. Vsugerovaná nedôvera medzi priateľmi, rodinou má za následok, že puritáni si udržujú pri moci falošnými obvineniami z rôznych hriechov a vyžívajú sa vo zvrátených fyzických trestoch, o ktorých dodnes hovorí história.

Ústrednou dvojicou seriálu bola Mary Sibley a John Alden a ich osudová láska. Mary čakala vytúžené dieťa so svojou láskou, no jej John odišiel do vojny a viac sa nevrátil. Prehlásili ho za mŕtveho, Mary bažiaca po moci sa zaplietla s čarodejnicou Titubou, s pomocou ktorej nenarodeného dieťa „darovali“ prírode a Mary tak mohla s čistou reputáciou budovať svoj nový zámožný život. Vydala sa za najbohatšieho muža v Saleme a pritom sa stala jednou z najmocnejších čarodejníc v meste a postupne prebrala nenápadne vládu nad mestom. Zvrátenými kúzlami si zabezpečovali čarodejnice čoraz väčší vplyv, ale pútali na seba čoraz viac pozornosti a tak museli za sebou zametať stopy pred lovcami čarodejníc.

Ortodoxní katolíci ako Cotton Mather a jeho otec Increase prišli mesto očistiť od lepkavého zla, ktoré si postupne chcel podmaniť vybraných jedincov. Život Mary sa obrátil hore nohami, keď sa John vrátil do mesta živý a zdravý ako hrdina a jeho smrť bola iba zbožným prianím. Predstavila sa aj Anne, ktorá netušila o svojom čarodejníckom pôvode, ktorému podľahla a stala sa z nej veľká hrozba.

Skvelým charakterom bola aj Mercy, ktorá zúfalo túžila po láske a pozornosti, nakoniec sa dočkala zrady zo strany Mary a stala sa mocnou čarodejnicou, ktorá koketovala s čiernou mágiou a bola väčšinou obetným baránkom. Zažila si to najhoršie mučenie a opakovanú smrť, ktorú vždy vedela oklamať kúzlami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salem #oseriáloch