Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zabudnite na Bootha z Kostí. SEAL Team ho ukáže v podobe bojovníka proti terorizmu

Herec David Boreanaz na jar tohto roka, po dvanástich rokoch, zavesil na klinec úlohu agenta Seeleyho Bootha v Kostiach (Bones) a po krátkej prestávke sa vrhol do nového projektu.

27.09.2017 07:00
seal team, david boreanaz, Foto:
Dokáže zaujať SEAL Team?
debata

Niečo také nebýva často zvykom, najmä pri tak notorickej známej úlohe ako bol Booth. Zvyčajne herci sa vytratia z obrazovky na nejaký čas, televízie ich cielene neobsadzujú, aby si divák „oddýchol“ a jeho predchádzajúca úloha vychladla.

CBS však neváhala a herca rýchlo angažovala do svojej vlajkovej lode medzi tohtoročnými novinkami – SEAL Team. Zaujímavosťou je, že pôvodne mal hlavnú úlohu hrať iný herec a televízia na poslednú chvíľu ho preobsadila za populárnejšiu tvár.

Zaujme opozeraný námet?

A tu sa skrýva aj „nenápadná“ pointa seriálu. Tohtoročné novinky, ktoré ponúkajú televízie naprieč celým trhom, sú akési nudné a viac menej bez nápadu. Preto potrebujú silného ťahúňa, ktorý pritiahne pozornosť divákov. Nato zrejme stavila aj CBS, ktorá potrebuje svoj neoriginálny námet oživiť.

Elitní americkí vojaci sa už preháňali niekoľkokrát na obrazovkách úspešne aj neúspešne. Prečo by mal SEAL Team iný a zaujať? Najmä, keď podobne ladené seriály (Valor, The Brave) má aj konkurencia?

Pretože SEAL Team pracuje s overenou šablónou, ktorú diváci majú radi. Máme tú tím elitných vojakov, ktorí denne riskujú svoje životy na čele so silným lídrom a neprispôsobivým nováčikom, ktorý bude narúšať zabehnuté procesy. Bude to o boji o pozície medzi členmi tímu a plno „siláckych“ rečí dokazujúcich svoju nadradenosť. K tomu treba pripočítať traumu hlavného hrdinu, pri ktorej stratil svojho parťáka a bojuje s postraumatickým stresom a tvári sa, že je v poriadku.

Teroristi sú nevyčerpateľná téma

Ústrednou témou je pre amerického diváka nikdy neopozeraná téma islamského terorizmu, na ktorú sú z prirodzených príčín citliví. A práve téma terorizmu je nevyčerpateľná téma. CBS si vzala pre SEAL Team inšpiráciu z americkej armády, keď podobný tím zabil Usámu bin Ládina. Aj členov seriálového tímu čakajú životohrozujúce misie, častokrát neoficiálne, pričom ich cieľom budú práve teroristi.

Samostatnou kapitolou je pohľad na rodinný život, teda paródiu. Pre každého člena tímu je práca poslaním a musia bojovať o každú chvíľu, keď sú spolu s rodinou. Pretože tá môže byť posledná. Rodinní príslušníci môžu/musia/nemusia tolerovať nastavené pomery a z toho sa odvíjajú jednotlivé príbehy rodín. Niektorí veria, že jedného dňa zavesia kariéru na klinec a vrátia sa domov, iní to už vzdali.

Boreanaz je súčasťou projektu, ktorý je celkom podobný tomu predošlému. Podobne ako agent Booth, tak aj Jason Hayes je poslušný vojak dodržiavajúci predpisy a rešpektujúci autority. A má rovnako komplikovanú minulosť, ktorá ho prenasleduje. Sekundovať mu budú Max Thieriot (Bates Motel), Neil Brown Jr. (Insecure), AJ Buckley (CSI: NY), Toni Trucks (Franklin & Bash) a Jessica Paré (Mad Men).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Boreanaz #oseriáloch #SEAL Team