Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mata Hari: Špiónka, alebo obeť sprisahania?

Do boja o priazeň seriálových divákov naplno vstupuje aj verejnoprávna RTVS s historickou novinkou Mata Hari, ktorú označuje ako vrchol aktuálnej sezóny. Uvedie ju od 19.septembra, každý utorok, v dvoch častiach za sebou.

19.09.2017 07:00
debata
Kto bola Mata Hari? Bola to špiónka, či obeť... Foto: Star Media
Mata Hari, rtvs, Kto bola Mata Hari? Bola to špiónka, či obeť sprisahania?

Jej životný príbeh rozpovie 12-dielny seriál z ruskej produkcie, ktorý svojimi parametrami už teraz púta pozornosť. Jedna epizóda mala rozpočet až 1 milión dolárov a celý seriál sa nakrúcal v angličtine. Mata Hari je teda veľkorozpočtovou historickou drámou, ktorá je založená na reálnych skutočnostiach o jej komplikovanom živote.

Hlavnú úlohu si zahrala francúzska herečka Vahina Giocante. Na prestížnom hereckom zozname sú aj herci Gérard Depardieu, Rutger Hauer, Christopher Lambert, John Malkowich, John Corbett. Seriál vznikol pod režisérskou taktovkou: francúzsky režisér Julius Berg, americký Dennis Berry a ruská režisérka Olga Ryašinová.

Hlavnú úlohu si zahrala francúzska herečka... Foto: Star Media
Mata Hari, rtvs, Hlavnú úlohu si zahrala francúzska herečka Vahina Giocante.

Okrem hviezdami nabitého priestoru za kamerou, aj pred ňou, Mata Hari bude pastvou pre oči aj z hľadiska vizuálneho spracovania. Tvorcovia sľubujú veľkolepé scény, ktoré zobrazujú európsku architektúru na prelome 19. až 20. storočia. Tie sa nakrúcali v Lisabone a v portugalských mestách Porto a Sintra. Mnohé scény sa nakrúcali aj v ruskom Petrohrade i Moskve. Bojové scény z vojny sa nakrúcali na Ukrajine a veľké scény z Paríža začiatkom 20. rokov sa nakrúcali v štúdiách v Moskve.

Ruka v ruke s tým stoja aj za zmienku kostýmy, ktoré verne odrážajú toto špecifické obdobie. Hlavná postava mala na mieru ušitých približne 70 kostýmov. Väčšina jej tanečných aj civilných kostýmov sú napodobeninou reálnych kostýmov Mata Hari, ktoré sú známe z jej fotografií a plagátov. Jej tanečné kostýmy boli ušité prevažne ručne a boli prepracované do najmenších detailov. Produkcia reprodukovala aj francúzske vojenské uniformy, známe z tej doby.

Väčšina tanečných a civilných kostýmov sú... Foto: Star Media
Mata Hari, rtvs, Väčšina tanečných a civilných kostýmov sú napodobeninou reálnych kostýmov Mata Hari.

Zaujímavosťou zo zákulisia je aj fakt, že hlavná predstaviteľka pri legendárnych tanečných scénach musela byť nahradená profesionálnymi tanečnicami, hoci má sama baletnú minulosť. Kto bola Mata Hari? Bola to špiónka, kurtizána, tanečnica, či obeť sprisahania? Aj na tieto otázky bude seriál hľadať odpoveď od utorka v hlavnom vysielacom čase na Jednotke.

Kto bola Mata Hari?

Jej skutočné meno bolo Margaréta Gertrúda Zelleová. Ako dieťa veľmi skoro prišla o svojich rodičov a vyrastala u príbuzných. Ako mladé dievča sa vydala za dôstojníka holandskej armády a odišla s ním na ostrovy Jáva a Sumatra. Tam jej manželstvo nedopadlo dobre a od svojho manžela odišla naspäť do Európy. Svojím odchodom z manželstva prišla aj o právo opatrovať svoju dcéru.

V Európe začala pôsobiť ako exotická tanečnica a kurtizána. Snažila sa získať si priazeň mužov, ktorí mali vplyv a mohli jej pomôcť dostať dcéru naspäť do jej opatery. Časom sa usadila v Paríži, kde bola pozývaná na exkluzívne večierky do luxusných víl a honosných panstiev, kde sa stretávala sa s francúzskou elitou. Mata Hari komunikovala v piatich jazykoch. Okrem svojej rodnej holandčiny, rozprávala aj nemecky, anglicky, francúzsky a malajsky.

V časoch prvej svetovej vojny mala blízke kontakty na vysokopostavených vojenských dôstojníkov. Dostala preto ponuku pracovať v službách nemeckej rozviedky. Neskôr sa však ukázalo, že v rovnakom čase prijala podobnú ponuku aj z francúzskej strany. Sú o tom rôzne dohady historikov a dodnes nie je s istotou potvrdené, či tomu tak skutočne bolo, alebo nie. V roku 1917 bola obvinená a uväznená ako dvojitá agentka a za svoju zradu bola popravená francúzskou tajnou službou v októbri roku 1917. Mala vtedy 41 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mata Hari #oseriáloch