Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Divácka lahôdka so špičkovými hercami: Pozrite si, ako vyzerá Zrada v britskom origináli

Pozrite si porovnanie britského seriálu Doktorka Fosterová a jeho slovenskej adaptácie Zrada.

09.02.2024 00:00
Zrada, Doktorka Fosterová Foto:
debata

V pondelok 5. februára uviedla televízia Markíza dramatickú seriálovú novinku Zrada. V strhujúcom príbehu o úspešnej lekárke, ktorej idylický život prevráti naruby podozrenie, že jej manžel má milostnú aféru, predvádzajú doslova herecký koncert česká herecká hviezda Klára Issová a jeden z aktuálne najúspešnejších a najobľúbenejších slovenských hercov Milan Ondrík.

Kristína Sisková, Klára Issová a Milan Ondrík. Čítajte viac Markíza opäť trafila do čierneho: Zrada je ukážkou toho, že aj slovenský seriál môže vyzerať svetovo

Zrada vznikla v réžii Braňa Mišíka, ktorý už s Markízou spolupracoval na seriálových hitoch ako Klamstvo, Druhá šanca, Sestričky či Červené pásky. „Seriál je psychologickou štúdiou rozpadu rodiny. Napriek tomu, že o tejto téme už bolo nakrútených mnoho projektov, táto predloha bola mimoriadna. Zrada v sebe nesie prvky drámy, napätia a je plná veľmi silných a dojímavých scén. Práca s Klárou a Milanom bola pre mňa veľmi inšpiratívna, ich obrovský herecký talent dal postávam rozmer, s ktorým sa budú diváci vedieť stotožniť. Myslím si, že pre všetkých to bol veľmi náročný projekt, ale dúfam, že sa dostane divákom „pod kožu“ a bude sa im páčiť,“ hovorí režisér.

Takto vyzerá seriálová novinka Zrada:
Takto vyzerá seriálová Zrada Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Zrada.

Zrada je slovenskou adaptáciou napínavej manželskej psychologickej drámy Doktorka Fosterová (Doctor Foster), ktorú v roku 2015 napísal a vytvoril prestížnymi cenami ovenčený scenárista Mike Bartlett a pre BBC vo Veľkej Británii ju produkovala spoločnosť Drama Republic. Po divácky vynikajúco prijatej prvej päťdielnej sérii nasledovalo v roku 2017 ďalších päť epizód.

Licenciu na vytvorenie vlastnej verzie seriálu získala TV Markíza od spoločnosti BBC Studios, adaptovaný už bol v krajinách ako Francúzsko, Južná Kórea, India, Filipíny, Japonsko či Turecko. Hlavná predstaviteľka originálnej doktorky Fosterovej, britská herečka Suranne Jones, získala za jej stvárnenie prestížne ocenenie BAFTA. V tureckej verzii zas excelovala herečka Cansu Dere, slovenským divákom dobre známa zo seriálov Sila, Ezel, Sultán či Matky a dcéry.

Takto vyzerá britský seriál Doktorka Fosterová:
Takto vyzerá britský seriál Doktorka Fosterová Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Doktorka Fosterová.

Slovenská adaptácia si rovnako získala divákov. Zrada sa uviedla najlepšie zo všetkých tohtoročných seriálových noviniek a prekonala aj Čas nádejí či Dunaj, k vašim službám. K obrazovkám pritiahla celkovo 589-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom v čase vysielania až 706-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).V obchodnej cieľovej skupine 13–55 dosiahla prvá epizóda vysoký rating 9,8 % a tiež trhový podiel 30,3 %.

Zrada má 10 častí, v programovej štruktúre Markízy jej patria pondelkové večery. V exkluzívnom 7-dňovom predstihu seriál uvádza streamovacia služba Voyo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #seriál Doktorka Fosterová #seriál Zrada