Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rýchla reakcia Markízy: Kontroverzné gesto z Televíznych novín smeruje na políciu

Televízia Markíza sa v oficiálnom vyhlásení dištancuje od šírenia nenávisti a prejavov extrémizmu.

23.02.2024 11:40
debata (15)

Vo štvrtok televízia Markíza mapovala dianie na proteste farmárov. V reportáži, ktorá otvárala hlavné spravodajstvo sa dostali aj zábery, ktoré naznačujú, že neznámy muž hajloval na kolónu traktorov. Je evidentné, že nejde o štandardné kývanie protestujúcim, neznámy muž zreteľne zdvíha pravú ruku. Pri tomto geste sa pravá ruka zdvíha na úroveň očí a zotrváva v tejto pozícii dlhý čas, tým pádom sa neguje možná polemika o bežnom pozdrave a jasne evokuje nacistický pozdrav.

markíza, tv markíza, Čítajte aj Markíza s ďalším škandálom v spravodajstve: Aká reportáž sa objavila v Televíznych novinách?

Keďže išlo o ilustračný záber, nebolo počuť aj nacistický pozdrav, ktorý hajlovanie sprevádza. Avšak niekoľkokrát zdvihnutá pravá ruka jasne naznačuje nezákonné konanie.

Video
Štvrtkové Televízne noviny Markízy priniesli... Foto: Repro TV Markíza
hajlovanie, Štvrtkové Televízne noviny Markízy priniesli nový škandál. Do reportáže sa dostalo hajlovanie.

Televízia Markíza zaslala oficiálne stanovisko v piatok v dopoludňajších hodinách. „Redakcia spravodajstva počas celého dňa detailne pokrývala dianie na protestoch veľkofarmárov. Dôrazne odmietame akékoľvek šírenie nenávisti a prejavy extrémizmu. V uvedenom prípade sme nasnímaný materiál nevyhodnotili ako problematický, posunuli sme ho však na preskúmanie aj polícii, nakoľko odmietame spájanie redakcie s takýmto konaním,“ povedala pre Mediaklik Andrea Macáková, vedúca PR oddelenia televízie Markíza.

Spravodajstvo Markízy prechádza zmenami

Televízia Markíza v ostatných mesiacoch prechádza výraznými zmenami v spravodajstve a čelí politickým tlakom z najvyšších poschodí vládnej garnitúry. Tesne pred Vianocami sa vymenil šéf spravodajstva, Henricha Krejču nahradil Michal Kratochvíl. Henrich Krejča bol riaditeľom Centra spravodajstva a publicistiky od roku 2012. Riadil oddelenia, ktoré vyrábajú a vysielajú všetky spravodajské, publicistické a športové relácie TV Markíza. Bol zodpovedný za celkovú stratégiu a dramaturgiu formátov v oblasti spravodajského a publicistického televízneho žánru a za objektivitu, relevantnosť a nestrannosť medializovaných informácií.

V televízii Markíza však pôsobil takmer od začiatku jej vysielania. Od roku 1996 pracoval ako redaktor domáceho a neskôr zahraničného spravodajstva v Prahe. Od roku 2006 bol šéfredaktorom spravodajstva a od roku 2007 šéfom publicistiky. Zároveň pripravoval a moderoval reláciu Paľba až do roku 2010.

Zmeny sa týkajú aj moderátorov pred kamerami. Danica Nejedlá skončila s pravidelným moderovaním a stala sa producentkou spravodajstva. Zlatica Švajdová Puškárová naďalej zostáva mimo obraz. Čoskoro odíde aj Mária Chreneková Pietrová, ktorú čakajú rodičovské povinnosti. Do spravodajskej relácie o 17:00 po novom nastúpil Dominik Matulaj. Z obrazoviek sa vytratila Lenka Debnárová, ktorá bola súčasťou ranného vysielania.

televízor, ovládač Čítajte aj Porušujú české televízie vysielaním na Slovensku zákon? Protimonopolný úrad vydal stanovisko

Politické útoky

Po zmene vlády na jeseň tohto roka sa voči Markíze spustil útok z najvyšších politických miest. Premiér Fico nazval Markízu nepriateľským médiom. „Markíza robí za opozíciu politiku a zlobu, šíri nenávisť, lebo nevie prehltnúť, že prehrala voľby. Ja nie som pes, ktorý len tak nemohúcne šteká. Považujem televíziu Markíza, denník Sme, N a Aktuality za nepriateľské médiá a v tomto duchu vydám pokyny aj na Úrade vlády. Pozrieme sa na viac ako 26 miliónov eur, ktoré Markíza dostala od predchádzajúcej vlády a ministrom za stranu Smer dám pokyn, ako majú finančne pristupovať k tejto televízii v budúcom období. Samozrejme, pozrieme sa aj na monopolné správanie sa Markízy na mediálnom trhu, ktoré dnes televízia prevláda v plnej nahote. Ak robia politiku, musia niesť aj politickú zodpovednosť za svoju činnosť," povedal v novembri minulého roka.

Zároveň poslanci Smeru neodpovedajú na otázky redaktorov a Fico sa odmieta zúčastňovať na nakrúcaní politických diskusií Markízy.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza