Cestovanie po krajoch, kde sa darí vinnej réve, ponúkne už tretia séria cyklu Krajinou vína. Tentokrát sa štáb Českej televízie vydáva na Slovensko a precestuje vinárske oblasti od Malých Karpát, cez okolie rieky Dunaj, až po hranice s Ukrajinou.
Šesťdielny cestopisný seriál Krajinou vína po Slovensku uvedie ČT2 od 6. marca vždy v stredu večer pred 21:00 hod. Chute a vône slovenských vín naprieč celou krajinou objavuje a užíva si plnými dúškami autor scenára a sprievodca reláciou Václav Žmolík.
Čítajte aj RTVS prelomila mlčanie: Rázne sa postavila za svojho moderátora, odsúdila hejtovanie„Putovanie po Slovensku pre mňa bolo plné prekvapení. Zistil som, že o slovenských vínach a vinároch viem veľmi málo, a o to radšej som sa v tomto smere vzdelával,“ hovorí Václav Žmolík. Bude sa venovať nielen tomu, ako sa na Slovensku darí svetovým odrodám vína, ale zameria sa aj na odrody vyšľachtené na Slovensku, ktorú sú pre českých divákov neznáme – z bielych odrôd napríklad Devín, Milia, z modrých Dunaj či Váh.
Václav Žmolík jedným dychom pridáva aj tipy na vinársku turistiku: „Neďaleko vinohradov sa nachádzajú naozaj lákavé ciele pre cyklistov i turistov. Medzi nevšedné miesta rozhodne patrí zubria obora v pohorí Tribeču či historické pivnice vykopané pred storočiami na rôznych miestach Slovenska. A oblasť Tokaja na juhovýchode Slovenska, nemôžem si pomôcť, mi pripomenula moravskú Pálavu. Je to rovnako kúzelný, presne ohraničený kút zeme.“
Celé natáčanie definuje jedno slovo
Natáčanie sprevádzali stretnutia s miestnymi, veľakrát špičkovými vinármi, ktorí zbierajú zlaté medaily na prestížnych svetových prehliadkach. „Priestorovo tak rozsiahly cyklus je veľmi časovo náročný. Boli sme na nohách od svitania do súmraku, ale skoro každý človek, či už vinár, historik či miestny sprievodca a patriot mal pre nás otvorené srdce. Táto vrúcnosť sa potom preniesla i do záberov pred kamerou,“ láka na sledovanie seriálu dramaturg Ivo Cicvárek.
Pridáva ešte jeden postreh: „Pokiaľ by som mal nájsť jedno slovo, ktorým by som definoval celé natáčanie, bude to ústretovosť. Na Slovensku totiž obrovské množstvo ľudí sleduje Českú televíziu a majú ju radi.“
Skvelé víno aj jedlo
„Natáčanie pre nás znamenalo najmä súboj s počasím. Chceli sme divákom všetky tie úžasné miesta ukázať v čo možno najkrajšom svetle, dať im tipy na výlety, a práve počasie nám tieto snahy hocikedy komplikovalo,“ spomína režisér Jan Těšitel. „Ale verím, že nakoniec sa nám to zásluhou celého štábu podarilo a na divákov čaká skvelých šesť epizód, doslova až po okraj naplnených prírodnými i kultúrnymi krásami a hlavne slovenským vínom!,“ dodáva.
Diváci sa môžu tešiť okrem skvelého vína aj na skvelé jedlo. „Varili a piekli pre nás tí najlepší kuchári, a tak ponúkneme priehrštie inšpirácie. Ochutnávať sa budú nielen vybrané špeciality, ale tiež na prvý pohľad obyčajné jedlá, ako plnené papriky. Ale tie boli!“, dopĺňa Václav Žmolík.
Cestopis vznikol v Televíznom štúdiu Brno ČT v spolupráci so Zväzom vinohradníkov a vinárov Slovenska. Premiéru bude mať na ČT2 od 6. marca vždy v stredu večer pred 21:00 hod. Reprízy každej epizódy uvedie ČT2 vždy v piatok podvečer a v nedeľu popoludní.