Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vznikne na Slovensku nové médium? Objavili sa zaujímavé informácie z novinárskeho zákulisia

Situácii v slovenských médiách sa podrobne venovala Česká televízia.

16.04.2024 00:00
Ministerstvo hospodárstva / Richard Sulík /... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (47)

Renomovaná relácia Newsroom, ktorú vysiela česká verejnoprávna televízia na kanáli ČT24, sa podrobne venovala vyostrenej situácii v slovenských médiách, ktoré nastali po nástupe súčasnej vlády.

„Vulgarizmy, sprosté slová, vyhrážky. To všetko na Slovensku padá na adresu tamojších médií,“ uviedla ČT24 v nedeľu večer Tému týždňa v relácii Newsroom, kde sa venovala situácii na našom mediálnom trhu.

Michal Kovačič, Na telo Čítajte viac Na telo s netradičnou zostavou hostí. Zamával sledovanosťou diskusie vládny bojkot?

V prehľade najdôležitejších udalostí týždňa česká spravodajská televízia pripomenula, ako deň po prezidentských voľbách premiér Robert Fico označil novinárov z „progresívnych liberálnych médií“ dehonestujúco „politickými prascami“ a tiež upozornila, že ministerstvo kultúry pracuje na úprave návrhu nového zákona o RTVS, ktorého pôvodná verzia by podľa kritikov viedla k ovládnutiu verejnoprávnej inštitúcie štátom.

ČT24 tiež informovala, že v tejto vyostrenej spoločenskej atmosfére skončila na TV JOJ politická diskusia Na hrane, kam politici odmietali chodiť debatovať, a z televízie po viac ako dvadsiatich rokoch odišla jej moderátorka Jana Krescanko Dibáková.

„Tlaky sú obrovské. Ak ich v redakciách nevydržia, a k tomu – žiaľ – smerujú vo viacerých médiách, tak sa na dlažbe ocitne viacero novinárov,“ povedala pre ČT24 bývalá moderátorka Jojky s tým, že sama spozorovala, že spravodajstva na obrazovkách je už viditeľne menej.

Na hrane Čítajte viac Tvrdé vyjadrenia Dibákovej po odchode z Jojky: Tlaky sú obrovské, nestotožnila som sa so smerovaním spravodajstva televízie

Snahu o menší dôraz na politické správy hlásia aj redaktori Markízy, podľa ktorých na to apeluje nový šéf spravodajstva. ČT24 upozornila na pokračujúce turbulencie v redakciách a na medializovanú dohodu koaličných ministrov, že nebudú chodiť do nedeľnej debaty Na telo televízie Markíza. Český novinár potvrdil, že s novinármi Markízy hovoril o obrovskom napätí, ktoré tam panuje posledné týždne.

Vznikne nové médium?

„Dá sa za takýchto podmienok ešte na Slovensku robiť žurnalistika?“, pýta sa ČT24. Naznačila tiež, že na Slovensku by mohlo vzniknúť nové médium. „V novinárskom zákulisí sa objavujú informácie o vzniku nového média. Konkrétny plán je ešte ďaleko,“ uviedla.

parlament, Danko, Čítajte aj Štátne prieskumy preferencií a licencovanie agentúr? Odborníci zhodnotili zmeny, ktoré chce presadiť Danko

ČT24 upozornila aj na ďalšie pripravované kroky vlády, ktoré by sa dotkli žurnalistiky a oslabili prácu investigatívnych novinárov – napríklad sťaženie prístupu k informáciám z katastra nehnuteľností, ktorého dôvodom má byť snaha chrániť osobné údaje. Koalícia tiež pripravuje štátne prieskumy a kontrolu výskumných agentúr. Súkromné renomované agentúry tak budú podľa českej televízie strácať legitimitu.

Pozornosti ČT24 neušli ani útoky ministra životného prostredia Tomáša Tarabu na reportérku Markízy, ktorej otázky označil politik za „hlúpučké“. Pripomenula tiež nespokojnosť rapera Rytmusa s otázkami zameranými na jeho podporu Petra Pellegriniho počas predvolebného moratória, ktorý rozbehol na sociálnych sieťach vlnu nenávisti voči reportérovi Aktualít. Neskôr sa za zverejnenie telefónneho čísla na novinára ospravedlnil. Na vyburcované vášne a atmosféru nenávisti upozornila aj končiaca prezidentka Zuzana Čaputová.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #ČT 24