Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Máme veľké obavy z toho, čo sa deje na Slovensku. Šéf Európskej vysielacej únie kritizuje zmeny v RTVS

Návrh nového zákona o RTVS vyvoláva obavy, uviedol riaditeľ Európskej vysielacej únie (EBU).

11.04.2024 00:00
RTVS Foto:
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS)
debata (16)

Návrh nového zákona o verejnoprávnom Rozhlase a televízii na Slovensku (RTVS) vyvoláva obavy, nezávislá žurnalistika je veľmi dôležitá, povedal dnes na konferencii o budúcnosti RTVS generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie (EBU) Noel Curran. Návrh z dielne ministerstva kultúry pod vedením SNS by podľa kritikov viedla k ovládnutiu verejnoprávnej inštitúcie štátom.

Výzva vláde SR

"Máme veľké obavy z toho, čo sa deje na Slovensku. Toto je o demokracii na Slovensku. Toto je zákon, z ktorého treba mať obavy, "povedal Curran v diskusii, ktorú zorganizovala RTVS. Zároveň vyzval slovenskú vládu, aby sa zatiaľ zdržala ďalších krokov ohľadom spomínaného zákona. EBU už skôr návrh zákona kritizovala.

Zábery z odbornej diskusie „Ako ďalej, RTVS?“:
Ako ďalej, RTVS? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Hostia odbornej diskusie „Ako ďalej, RTVS?“ o...

Riaditeľ divízie spravodajstva a publicistiky Českej televízie Petr Mrzena vyjadril rovnako znepokojenie. „Česká televízia v tom návrhu zákona zbadala určité znepokojenie. My ako novinári sa pýtame, či budú zachované slobody, aby novinári zo Slovenskej televízie mohli ďalej slobodne pokračovať v práci. Je to dôležité aj pre nás, ktorí sme súčasťou európskeho priestoru, "uviedol v diskusii.

Odbornej diskusie zo série „Ako ďalej, RTVS?“ sa v stredu 10. apríla okrem odborníkov z viacerých európskych krajín zúčastnili aj slovenskí zástupcovia kreatívneho priemyslu, akademickej obce či legislatívy, a tiež riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Pozvaní boli aj zástupcovia ministerstva kultúry, ktorí však pozvanie do diskusie odmietli s tým, že RTVS nemá diktovať odbornú debatu v tejto záležitosti. Pozvanie odmietli tiež členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá – predseda výboru Roman Michelko, podpredsedníčka Ľubica Laššáková a člen výboru Dušan Jarjabek, a Rada RTVS.

Král na ťahu, Attila Végh, Karlos Vémola Čítajte aj Kvôli podpore Pellegriniho Renault ukončil spoluprácu s Véghom: Nešťastná komunikácia, ale je to ich právo, tvrdia odborníci

Ochrana nezávislosti médií

Ministerstvo kultúry v návrhu počítalo okrem iného s výmenou terajšieho vedenia televízie a rozhlasu, so silnejším vplyvom štátu na túto inštitúciu či so zriadením novej rady na dohľad nad jej programom. Rezort pri predložení návrhu uviedol, že chce, aby norma bola v súlade s európskym aktom o slobode médií, ktorý Európsky parlament schválil v marci a ktorý má chrániť nezávislosť všetkých médií, najmä tých verejnoprávnych, pred vládnymi a politickými zásahmi.

Prezidentka Zuzana Čaputová už skôr uviedla, že pôvodný návrh zákona bol v rozpore so spomínaným európskym aktom. Premiér Robert Fico, ktorý kritizuje prácu RTVS a tiež niektorých súkromných médií, sa predtým vyslovil za schvaľovanie nového zákona o RTVS v parlamente v zrýchlenom režime. Rezort zatiaľ návrh zákona stiahol a pracuje na jeho úprave.

Jana Krescanko Dibáková, Na hrane Čítajte aj Na hrane sa definitívne končí. Jojka narýchlo mení program, politickú diskusiu sťahuje z obrazovky

Odborná diskusia „Ako ďalej RTVS?“ sa venovala funkcii verejnoprávnych médií, rozdielom medzi verejnoprávnymi a štátnymi médiami, rôznym modelom verejnoprávnych médií v Európskej únii, ako aj zásadným pripomienkam k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase v kontexte Európskeho aktu o slobode médií. Diskutujúci ozrejmili, prečo je dôležitá dôveryhodnosť verejnoprávnych médií, čo ju pomáha budovať a čo ju naopak ohrozuje a tiež sa venovali otázke zmeny RTVS na STaR a jej možných dopadoch.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, ktorej vyjadrenia organizátori odvysielali v úvode konferencie, uviedla, že verejnoprávne médiá hrajú v demokracii kľúčovú úlohu. Za zásadnú záležitosť označila ich nezávislosť.

Záznam z tlačovej konferencie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a zástupcov SNS k návrhu zákona o zmene RTVS na STaR, ktorá sa konala 14. marca:
Video

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS #EBU