Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Médiá dnes čelia obrovským výzvam. Európska únia zavádza zmeny, ktoré budú chrániť novinárov

Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) víta systematický postup Európskej únie smerujúci k zabezpečeniu slobody médií a ich ochrany pred vonkajšími zásahmi.

09.04.2024 09:51
noviny, Foto:
debata (1)

ATVS považuje Európsky akt o slobode médií a Iniciatívu proti strategickým žalobám proti verejnej účasti za kľúčové opatrenia, ktoré majú zásadný význam pre ochranu a podporu mediálnej slobody a pluralizmu na Slovensku aj v celej Európe. Podľa niektorých odborníkov je tento akt v rozpore so zákonom, ktoré chce vláda Roberta Fica presadiť a zmeniť tak fungovanie RTVS.

umelá inteligencia Čítajte viac Môže umelá inteligencia ovplyvniť eurovoľby? Európska únia sa obáva konkrétnej veci

ATVS víta prijatie Európskeho aktu o slobode médií a progres v legislatívnom procese prijímania pri príprave Smernice proti strategickým žalobám proti verejnej účasti. „Mediálne spoločnosti nemožno považovať za podnik ako každý iný. Ich nezávislosť je absolútne nevyhnutná. Európa potrebuje právny predpis na ochranu ich nezávislosti a Komisia preto v budúcom roku predloží akt o slobode médií,“ povedala ešte v roku 2021 predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Cieľom európskeho aktu o slobode médií je okrem iného:

  • chrániť redakčnú nezávislosť,
  • chrániť žurnalistické zdroje, a to aj pred používaním špionážneho softvéru,
  • zabezpečiť nezávislé fungovanie verejnoprávnych médií,
  • zvýšiť transparentnosť vlastníctva médií,
  • chrániť médiá pred neoprávneným odstraňovaním online obsahu veľmi veľkými online platformami,
  • zaviesť právo na prispôsobenie mediálnej ponuky na zariadeniach a rozhraniach,
  • zvýšiť transparentnosť štátnej reklamy pre poskytovateľov mediálnych služieb a online platformy,
  • zabezpečiť, aby členské štáty posudzovali vplyv kľúčových koncentrácií na mediálnom trhu na pluralitu médií a redakčnú nezávislosť,
  • zvýšiť transparentnosť merania sledovanosti pre poskytovateľov mediálnych služieb a inzerentov.

Zriadi sa nová nezávislá Európska rada pre mediálne služby, ktorej členmi budú vnútroštátne mediálne orgány a ktorej bude pomáhať sekretariát Komisie. Rada bude okrem iného podporovať účinné a konzistentné uplatňovanie mediálneho právneho rámca EÚ.

Implementácia si vyžaduje spoluprácu

Predseda predstavenstva ATVS a generálny riaditeľ skupiny Markíza Peter Gažík vysvetlil, že obe iniciatívy sú dôkazom záujmu EÚ chrániť základné demokratické hodnoty a posilniť právnu ochranu pre tých, ktorí pracujú na odhaľovaní informácií, ktoré môžu byť predmetom širšej verejnej diskusie. „Účinná implementácia týchto právnych predpisov si bude vyžadovať spoluprácu všetkých zúčastnených strán – od mediálnych domov až po vládne inštitúcie – aby sme spoločne dosiahli, že médiá nielen na Slovensku, ale v celej Európe budú môcť naďalej fungovať ako pilier demokratickej spoločnosti, poskytujúci občanom prístup k rôznorodým a nezávislým zdrojom informácií.“

Európsky akt o slobode médií, prijatý ako reakcia na súčasné výzvy mediálneho sektora, poskytuje komplexný právny rámec na ochranu novinárov. Jeho súčasťou má byť aj zabezpečenie spravodlivejších pravidiel pre prístup k štátnym reklamným rozpočtom. Tento akt je považovaný za základný kameň pre udržateľný rozvoj mediálneho sektora v digitálnej ére.

Spotify, audioknihy, hudobné predplatné Čítajte viac Spotify riskuje priazeň zákazníkov. Opäť zdražuje, takto vyzerajú nové ceny

Iniciatíva proti strategickým žalobám proti verejnej účasti, ktorá bola predložená do legislatívneho procesu v apríli 2022, rieši neopodstatnené alebo šikanózne súdne konania, ktoré sú používané na zastrašovanie a umlčanie novinárov a obhajcov ľudských práv. Navrhovaná smernica obsahuje kľúčové záruky pre osoby postihnuté takýmito konaniami, vrátane možnosti súdov zastaviť zjavne neopodstatnené konania a uložiť finančné nápravné opatrenia na odškodnenie. Vo februári tohto roka návrh smernice už prerokoval Európsky parlament a očakáva sa jej prijatie v priebehu roka 2024.

ATVS chce zvýšiť povedomie o význame Smernice proti strategickým žalobám proti verejnej účasti a Európskeho aktu o slobode médií. „Je nevyhnutné, aby tieto právne predpisy EÚ boli nielen účinne implementované, ale aj akceptované všetkými, ktorí prijímajú politické a ekonomické rozhodnutia v rámci manažmentu štátu. Veríme, že dobre fungujúca, nezávislá a profesionálna mediálna komunita je jedným zo základných pilierov našej spoločnosti,“ uzavrel Peter Gažík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #ATVS