Šéf vydavateľstva NMH: Denník N nie je strážcom mediálnej morálky či kvality. Nie je taký mienkotvorný, ako sa tvári

Mediaklik | 27.03.2024 12:50
NMH, News and Media Holding Foto:
Mediálny dom News and Media Holding (NMH).
Riaditeľ najväčšieho vydavateľstva na Slovensku reaguje na kritiku práce svojich novinárov.

Michal Teplica, generálny riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding (NMH), sa postavil na obranu svojho mediálneho impéria voči kritike, ktorá naň v poslednej dobe prúdi z viacerých strán. Vo svojom komentári pre Plus 7 dní vyzdvihol presvedčenie, že „pluralita v našich redakciách je rešpektovaná oveľa viac než v Denníku N, ktorý odchýlky od nimi nastolených názorových línií nepripúšťa“.

Teplica, ktorý má za sebou viac ako dvadsať rokov skúseností v mediálnej oblasti, priznal, že NMH má výrazný dosah na slovenskú populáciu. Jeho mediálne produkty oslovia mesačne milióny ľudí či už na internete alebo v tlačenej forme a jeho zodpovednosť ako lídra tohto média ho núti reagovať na kritiku verejných osobností a novinárov, najmä zo strany Denníka N.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini Čítajte aj Mediálna prestrelka Korčoka a Pellegriniho: Kampaň vrcholí, kandidáti sa hádajú cez statusy

V komentári zdôrazňuje, že NMH sa snaží držať na prvom mieste záujmy svojich čitateľov a divákov, pričom akékoľvek odchýlky od tohto princípu sú dôvodom na reakciu. „Súčasťou kultúry, ktorú sa snažím dlhodobo prenášať aj na svojich kolegov novinárov, je presvedčenie, že o úspechu ich práce rozhoduje v prvom rade náš čitateľ a divák, nie politik kričiaci na Facebooku či novinár z Denníka N“, píše Teplica.

Pripomína taktiež existenciu nástrojov na vyjadrenie nespokojnosti s obsahom médií, ako je právo na opravu a právo na odpoveď, a zdôrazňuje dôležitosť samoregulačného orgánu Tlačovo-digitálnej rady SR. Čo sa týka kritiky smerujúcej zo strany Denníka N na vlastnícku štruktúru vydavateľstva NMH, že „médiá Penty a jej bulvár slúžia súčasnej vládnej moci a nekriticky ju podporujú“, Teplica poukazuje na zmenu v tóne a frekvencii útokov, ktoré sa stali agresívnejšími.

Robert Fico / Martina Šimkovičová / Čítajte aj Ministerstvo kultúry návrh zákona meniaci RTVS odkladá, počká na vyjadrenie Legislatívnej rady vlády SR

Obviňuje Denník N z úmyselnej manipulácie a politickej tendencie, pričom tvrdí, že ich redakcia nepripúšťa odchýlky od svojich vlastných názorových línií. Teplica argumentuje, že vydavateľstvo NMH je otvorené rôznorodým názorom a jeho redakcie sú zložené z ľudí s rozdielnymi politickými presvedčeniami.

Rozdielny prístup k obsahu médií je podľa neho dôsledkom odlišného biznisového modelu Denníka N, ktorý je založený na digitálnom predplatnom a vytvára tak silnú väzbu so svojimi čitateľmi na základe spoločných hodnôt a ideológie. Teplica tvrdí, že tento model obmedzuje celkový počet čitateľov Denníka N a neumožňuje mu tak širší dosah.

„Navyše, výsledky parlamentných volieb či aktuálny stav preferencií politických strán ukazujú, že Denník N a jeho ideologickí spojenci nie sú takí mienkotvorní, ako sa tvária. Možno aj to je dôvod, prečo sa v poslednom období táto mediálna menšina rozhodla hlasnejšie si uzurpovať právo strážcu mediálnej morálky či kvality,“ píše Teplica.

Ľuboš Machaj Čítajte aj Mediálny výbor chcel od riaditeľa RTVS vysvetlenie k osobnému bankrotu. Machaj účasť odmietol

V závere vyjadruje podporu a rešpekt pre novinárov, ktorí pracujú v NMH a iných médiách. Zdôrazňuje ich profesionalitu a odmietanie radikalizácie a deľby spoločnosti na „dobrých“ a „zlých“. „Medzi „zlými“ sú oligarchické médiá, kde síce pracujú stovky novinárov a mnohí z nich sú v mediálnom prostredí podstatne dlhšie než ich kolegovia z konkurencie, no rešpekt by si zaslúžili len vtedy, keď by šírili aktivistický naratív,“ dodáva Teplica.

Teplica vyzýva k zachovaniu rôznorodosti názorov v médiách a sľubuje, že NMH bude pokračovať v poskytovaní informácií, ktoré zohľadňujú hodnoty vydavateľstva a odbornú zručnosť jeho novinárov. Svojím vyhlásením nielen reaguje na kritiku, ale aj jasne definuje postoj NMH k médiám a princípom novinárskej práce. Jeho slová istotne ešte viac rozvíria diskusiu o médiách a ich úlohe vo verejnom priestore.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ