14 kinotipov na február: Na dvere klope Ant-Man, Magic Mike, Slúžka i Kuciak

Katarína Hrnčárová | 31.01.2023 06:00
filmy, február Foto:
Februárová filmová ponuka bude naozaj pestrá.
Hviezdy veľkého plátna sa postarajú o dávku adrenalínu, zimomriavky aj dobrú náladu.
netflix, Čítajte aj Zapamätajte si tieto dátumy! Tento rok Netflix prinesie každý mesiac filmový megahit

Ant-Man a Wasp: Quantumania

Sci-fi snímka oficiálne odštartuje piatu fázu Marvel Cinematic Universe. Superhrdinovia Scott Lang (Paul Rudd) a Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) sa vrátia, aby pokračovali vo svojich dobrodružstvách ako Ant-Man a Wasp. Spolu s Hopeinými rodičmi Hankom (Michael Douglas) a Janet (Michelle Pfeiffer) sa ocitnú na prieskume Quantum Realm, ktoré ich posunie za hranice toho, čo si mysleli, že je možné.

„Filmy o Ant-Manovi boli vždy aj o rodine,“ hovorí režisér Peyton Reed. „V prvých dvoch filmoch sme sa ponorili do Kvantovej ríše a tentoraz sme chceli dať filmu úplne iný vzhľad: Je to epický zážitok,“ dodáva s tým, že si pripravuje pôdu pre niekoľko nasledujúcich filmov.

Magic Mike: Posledný tanec

„Magický“ Mike Lane (Channing Tatum) sa po dlhšej prestávke opäť dostáva na scénu, potom, čo mu nevyšiel obchod a bral malé kšefty ako barman. Mike teraz mieri do Londýna spolu s prominentnou spoločníčkou (Salma Hayek), ktorá ho zlákala ponukou, aká sa neodmieta.

Titanic: 25 výročie

Legendárny príbeh nešťastnej prvej lásky vo filme Titanic oslavuje už svoje 25. výročie od uvedenia do kín. Pri tejto príležitosti prinášajú filmové štúdia Paramount Pictures a 20th Century Studios obnovenú kino premiéru tohto kultového filmu režiséra Jamesa Camerona v remastrovanej verzii v 4K 3D a s vysokou snímkovou frekvenciou.

Akciou nabitá romanca Leonarda DiCapria a Kate Winslet počas plavby „nepotopiteľného“ Titanicu sa bude uvádzať len vo formáte 3D. Titanic získal rekordných 11 Oscarov vrátane ceny za najlepší film. Po svojom prvom uvedení v roku 1997 sa stal celosvetovým kasovým víťazom všetkých čias a v súčasnosti je tretím najziskovejším filmom na svete.
lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Jarná ťažisková šou Markízy mieri do vysielania! Poznáme presný dátum štartu Let's Dance

Slúžka

Historická dráma režisérky Mariany Čengel Solčanskej (Únos, Sviňa) je inšpirovaná rovnomenným románom Hany Lasicovej. Hlavnou hrdinkou je pätnásťročná Anka, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. S pomocou služobníctva spoznáva pravidlá nového sveta, triedne rozdiely aj komplikované povahy svojich zamestnávateľov.

Hoci je spočiatku jej úhlavnou nepriateľkou dcéra panskej rodiny Resi, nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie. Silné puto pomôže obom hrdinkám prežiť príkoria, ktoré ich v období života počas prvej svetovej vojny čakajú. V hlavných úlohách sa predstavia Dana Droppová, Radka Caldová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry a Aňa Geislerová.

Invalid

Šuštiakové súpravy, pestrofarebné saká, veľké magnetofóny, videoprehrávače, gýčová dancefloor hudba, videopožičovne na každom kroku, nové spoločenské pomery, záplava rôznych podvodníčkov, začínajúci organizovaný zločin a s ním spojené násilie a korupcia. V divokých 90. rokoch sa v slovenskom malomeste odohráva príbeh údržbára v múzeu Laca, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli svojej cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

V čiernej komédii režiséra Jonáša Karáska (Kandidát, Amnestie) sa predstavia Zdeněk Godla, Gregor Hološka, Daniel Fischer, Ivo Gogál, Oľga Belešová, ale aj Rytmus v úlohe rómskeho úžerníka, Majk Spirit v úlohe policajta alebo raper Vec.

Kuciak: Vražda novinára

Dánsky koprodukčný dokument prichádza do kín päť rokov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Približuje nielen dôsledky tejto dramatickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu, ale rozpletá aj chápadlá mafie z cenného zahraničného pohľadu a s potrebným odstupom.

Príbeh oligarchov, skorumpovaných sudcov, ziskuchtivých podnikateľov, prehnitej polície a bezohľadných politikov pripomína zápletku sofistikovaného trileru, no ide o neprikrášlenú realitu.
Demi Moore, Duch Čítajte aj Chystá sa remake Ducha. Rolu Patricka Swayzeho chce hrať tento známy herec

Nezvestná

Napínavý triler od tvorcov filmu Pátranie, plný nečakaných zvratov, ktorý vás donúti zamyslieť sa, ako dobre poznáte svojich najbližších. Matka mladej June zmizne počas dovolenky v Kolumbii, kam sa vybrala s novým priateľom. Keď dcéra začne po nezvestnej matke pátrať, hľadanie jej komplikuje nielen úradnícka byrokracia, ale aj vzdialenosť 1600 kilometrov.

June zostáva v Los Angeles a pri hľadaní stôp šikovne využíva súčasné technológie, aby sa matku pokúsila nájsť, kým nie je neskoro. Čím viac však preniká do digitálneho sveta, tým viac otázok vzniká. Keď napokon June odhalí tajomstvo o svojej matke, zistí, že ju vlastne vôbec nepoznala.

Niekto klope na dvere

Rodinná dovolenka na chate uprostred lesa, ďaleko od akejkoľvek civilizácie, začala dobre do momentu, kedy sa na prahu domu objavia "oni štyria“,. Vyzerajú ako členovia šialenej náboženskej sekty, ktorí sa snažia úbohým dovolenkárom vysvetliť, že svet, tak ako ho poznajú, sa skončí, ak ho nezachránia. V skutočnosti od nich nežiadajú nič zložité. Stačí, ak spomedzi seba vyberú jedného dobrovoľníka, ktorý sa obetuje pre spásu planéty. Boli by ste ochotní urobiť nemožné, keby to bol jediný spôsob, ako zachrániť svet?

Režisér M. Night Shyamalan je známy tým, že sa vo svojich filmoch zahráva s divákmi ako mačka s myšou a vo finálne ich šokuje. „Odhalenie kľúčového zvratu v príbehu patrí k mojim obľúbeným činnostiam. Rád miešam žánre a je jasné, že prekvapenie musí prísť, keď je film v najnapínavejšom momente,“ hovorí režisér o svojom filme so šokujúcou koncovkou.

Uteč!

Mladá americká vysokoškolská študentka tajne cestuje do Nórska, aby sa pokúsila vypátrať svoje rodinné korene. Našli ju ako bábätko na cintoríne, s obráteným krížikom na krku. Sleduje túto stopu a pomocou satanistického symbolu sa dostáva čoraz bližšie k pravde. V pátraní jej však bránia aj nočné mory a vízie, ktoré ju neustále nabádajú k úteku, kým ešte nie je neskoro. Film režiséra Alexa Herrona nadväzuje na najlepšie tradície amerických hororov, pričom ako kulisy využíva krásne scenérie Nórska.
lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Jarná ťažisková šou Markízy mieri do vysielania! Poznáme presný dátum štartu Let's Dance

Tár

Životopisná dráma Tár je pôsobivou štúdiou človeka, ktorý zistí, že dirigovať obrovský orchester môže byť paradoxne oveľa jednoduchšie ako dirigovať vlastný život. V úlohe Lydie Tár, jednej z najslávnejších dirigentiek na svete, zažiari oscarová herečka Cate Blanchett.

Zatiaľ čo s dirigentskou paličkou v ruke si Lydia stojí za každým svojím rozhodnutím, keď opustí orchestrálne pódium, často stráca pevnú pôdu pod nohami. Niekedy len mierne, inokedy úplne fatálne. „Tár je vlastne veľmi záhadná postava. O to ťažšie bolo pre mňa nájsť s ňou momenty, ktoré by divákom umožnili napojiť sa na ňu a s porozumením nahliadnuť do jej videnia sveta. Ako ju majú spoznať, keď ona sama seba nepozná,” hovorí Cate Blanchett.

Duchovia Inisherinu

Dej filmu sa odohráva na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Írska. Sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke. Keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo, ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať „nie“ ako odpoveď.

Jeho opakované snahy však len posilňujú odhodlanie bývalého priateľa. Po Colmovom zúfalom ultimáte sa udalosti rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky. Film režíroval Martin McDonagh, ktorý má na konte úspešné filmy ako Tri billboardy kúsok za Ebbingom alebo V Bruggách.

Spravodlivosť pre Emmetta Tilla

Skutočný príbeh, ktorý v roku 1955 otriasol Amerikou a upriamil pozornosť celého sveta na silnejúce hnutie za občianske práva. V jeho centre stojí Mamie Till Mobley, matka 14-ročného Emmetta, ktorý sa teší na prázdniny u bratrancov v Mississippi. Mamie posadí syna v Chicagu na vlak a nikdy ho už živého neuvidí. Po obvinení, že zapískal na bielu ženu v obchode, ho unesú a brutálne zavraždia dvaja miestni muži.

Na Emmettovom pohrebe Mamie trvala na tom, že rakva s jeho telom musí zostať otvorená, aby „svet videl, čo urobili jej dieťaťu“. Bol to bezprecedentný akt vzdoru proti útlaku a nenávisti, ktorý vyslal jasný signál o tom, že spravodlivosť nebola určená pre všetkých obyvateľov Spojených štátov. Mamie svoj smútok dokázala premeniť na činy, ktoré inšpirovali ďalších bojovníkov za občianske práva.
iveta, mama, dunaj, Čítajte aj Mimoriadne bohatý seriálový január! Ktoré slovenské novinky si nenechávate ujsť?

Asterix a Obelix: Ríša stredu

Píše sa rok 50 pred Kristom. Zradný princ Deng Tsin Ruin práve dal uväzniť čínsku cisárovnú a jeho jedinou túžbou je ovládnuť ríšu. Princezná Sass-Yi utečie do Galie, kde si vyžiada pomoc udatných bojovníkov Asterixa a Obelixa, ktorí sú vďaka čarovnému elixíru obdarení nadľudskou silou. Dvaja nerozluční hrdinovia a princezná sa vydávajú na dobrodružnú výpravu zachrániť cisárovnú a celú Čínu. Vo filme stvárňujú hlavné úlohy Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Marion Cotillard a Vincent Cassel.

Múmie

Zábavné dobrodružstvá troch egyptských múmií, ktoré žijú v podzemnom tajnom meste ukrytom v starovekom Egypte. Toto trio zahŕňa princeznú, bývalého kočiša a jeho mladšieho brata spolu s jeho domácim miláčikom krokodílom. Sériou nešťastných udalostí sa múmie dostanú do dnešného Londýna a vydajú sa na bláznivú a veselú cestu pri hľadaní starého prsteňa kráľovskej rodiny, ktorý ukradol ambiciózny archeológ Lord Carnaby.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ