Pohľad na ňu vždy uchvátil! Toto sú najlepšie filmy a seriály o kráľovnej Alžbete II.

Radovan Vávra | 08.09.2022 19:51
alžbeta II. alžbeta, Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok večer vo veku 96 rokov.
O britskej kráľovskej rodine bolo nakrútených viacero snímok a seriálov a svetové publikum stále nemá dosť. Nad všetkými trónila práve kráľovná Alžbeta II., ktorá na tróne sedela neuveriteľných 70 rokov a stala sa najdlhšie vládnucou panovníčkou sveta. Zomrela vo štvrtok večer vo veku 96 rokov. Toto sú najlepšie tituly, v ktorých si ju filmári požičali a inšpirovali sa ňou pre svoje diela.

The Crown (Koruna)

Jedinečný životopisný seriál o živote Alžbety II. zaujal od prvej série, intímny príbeh o britskej kráľovskej rodine je skvostom, úžasnou sondou do čias, keď na mladú Alžbetu dopadla ťažoba kráľovskej koruny a povinností a navždy sa zmenil jej život.

koruna Čítajte aj Iba jediný seriál na svete to dokázal! Takto vyzerá unikátny pohľad na život Alžbety II.
Trailer k 1. sérii Koruny, v ktorej Alžbetu II. stvárnila herečka Claire Foy. Po druhej sérii sa kompletne menilo obsadenie.

Stala sa vecou verejnou, národným majetkom, osobou, ktorá so železnou pravidelnosťou musí popierať samú seba a konať v záujme krajiny.

Trailer k 4. sérii Koruny. V tretej a štvrtej sérii Alžbetu II. stvárnila oscarová herečka Olivia Colman.
Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte aj Alžbeta II. dovládla. Británia i svet smúti za kráľovnou

Hlavný autor seriálu Peter Morgan ešte pred prvou klapkou jasne povedal, že seriál bude mať šesť sezón a každé dve sa bude meniť obsadenie, aby sa hodnoverne reprodukovalo starnutie britských monarchov. Netflix sa púšťa do záverečných sezón. Po Claire Foy, Olivii Colman štafetu preberie Imelda Staunton, ktorá stvárni britskú kráľovnú v piatej a finálovej šiestej sérii.

Alžbeta II., princ Philip Mountbatten Čítajte aj Alžbeta II. za manželom veľmi smútila, jej slzy videl celý svet!
Piata séria Koruny sa objaví na Netflixe v novembri. V tejto a poslednej šiestej sérii stvárni panovníčku herečka Imelda Staunton.

Spencer

Jeden z najnovších filmov o britskej kráľovskej rodine nakrútil Pablo Larraín. Samotná kráľovná v ňom je stvárnená ako vedľajšia postava, no stačilo len niekoľko scén a pozornosť si ukradla. Je to príbeh primárne o Diane a Charlesovi, avšak samotný film je mimoriadne silný. Princeznú Dianu v snímke Spencer stvárňuje Kristen Stewartová.

V životopisnom filme uvidíme bývalú členku kráľovskej rodiny počas veľmi dôležitého a náročného týždňa v živote. Počas vianočných sviatkov, ktoré trávi v kruhu kráľovskej rodiny na usadlosti Sandringham v anglickom Norfolku. Diana sa rozhodne ukončiť manželský zväzok s Charlesom.

Jeden z najnovších filmov o britskej kráľovskej rodine viacerých šokoval.

Kráľovná

Situáciu, ktorú si musela prejsť britská kráľovská rodina, ale aj politická scéna po smrti princeznej Diany, zobrazuje snímka Kráľovná. Alžbetu II. tu stvárnila Helen Mirren a rola jej vyniesla nielen Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a mnoho ďalších, ale aj osobné pozvanie na večeru od samotnej Alžbety II. Okrem hraných pasáží sa vo filme objavujú aj autentické dobové záznamy. Najsilnejším momentom je stretnutie kráľovnej s davmi ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s Dianou pred Buckinghamský pa­lác.

Kráľova reč

Štyrmi Oscarmi ovenčený film Kráľova reč sa vydáva do čias, keď sa britským kráľom stal otec Alžbety II. – Juraj VI. Ten však pôvodne vôbec britským kráľom byť nemal. Dedičom trónu bol Eduard, ktorý však po necelom roku na tróne abdikoval, aby sa mohol oženiť s Wallis Simpson. Tá ako už dvakrát rozvedená Američanka nebola pre rolu britskej kráľovnej vzhľadom na britské zákony a kráľovský protokol prijateľná. Eduard sa rozhodol dať prednosť láske pred monarchiou a kráľom sa tak stal jeho brat Albert, ktorý prijal meno Juraja VI.

V snímke si ho zahral Colin Firth, ktorý za rolu získal Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a ďalšie ocenenia. Albert celý život trpel chybou reči, a preto pre neho pozícia kráľa nebola vôbec jednoduchá. Jeho manželka Alžbeta mu dohovorila stretnutie s excentrickým terapeutom reči Lionelom Loguom (Geoffrey Rush). Po tuhom začiatku sa títo dvaja ponorili do neobvyklého spôsobu liečby a časom medzi nimi vzniklo nenarušiteľné puto. S pomocou Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) kráľ prekoná koktanie a prednesie zásadnú reč v rádiu, ktorá inšpiruje anglický ľud a spojí ho vo vojnovej bitke.

Alžbeta 90: A Family Tribute

Oslavy deväťdesiatych narodenín kráľovnej Alžbety II. trvali v podstate celý rok 2016. Okrem nespočetných oslavných ceremoniálov a recepcií bol tiež uvedený dokument BBC Elizabeth at 90. Filmom sprevádza syn Alžbety princ Charles a komentuje doteraz nezverejnené zábery zo života britskej kráľovskej rodiny. Okrem neho v dokumente hovoria aj vnuci princ William a princ Harry, dcéra princezná Anna a syn princ Edward.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ