Slovensko sa opäť roztancovalo! Let's Dance je totálnym jarným triumfom Markízy

Radovan Vávra | 12.05.2022 07:00
lets dance, Foto:
Päťročná pauza Let´s Dance prospela. Šou sa vrátila silnejšia ako nikdy predtým.
„Tanec je prostriedok, ktorý ľudí spája. Hľadajme prostriedky, ktoré ľudí spájajú, aby sme žili v harmónii a nie vo svete deštrukcie a chaosu,“ týmto posolstvom z úst víťaza sa končila siedma séria Let's Dance, ktorú vyhral Ján Koleník s jeho tanečnou partnerkou Vandou Polákovou. Bol horúcim favoritom celej série, desiaty priamy prenos len potvrdil jeho úspešné ťaženie. Pre Markízu bola tanečná šou obrovským triumfom tejto jari. Výkon Let's Dance veľakrát zachraňoval celkové výkony stanice počas jarnej televíznej sezóny. Spolu so seriálom Druhá šanca to boli najsilnejšie formáty. Paradoxne v oboch reláciách hral prím spomínaný Koleník. Táto jar patrila práve jemu.

Let's Dance sa vrátilo po piatich rokoch na obrazovky. Mohlo by sa zdať, že Markíza na túto veľkú ťažiskovú šou zabudla. Medzičasom sa divákom ponúkali nové série Superstar, ale najmä šou Tvoja tvár znie povedome, ktorá istý čas bola originálnou senzáciou a bavila nadpriemerný počet divákov. Prirodzene obe šou postupne klesali a Superstar dostala pauza, na jeseň sa však Tvoja tvár ešte objaví. Pravdou je, že oba veľké formáty by mali dostať dlhšiu pauzu, aby vychladli a malo by sa rozbehnúť intenzívne pátranie po novej dlhodobej ťažiskovej relácie. Počas jarnej sezóny Markíza vsunula tanečnú šou a bol to výborný ťah.

geissenovci, Čítajte aj Geissenovci menia plány! Slovenskom sú uchvátení, spravia mu oveľa väčšiu reklamu

Pod siedmu sériu sa podpísal showrunner Pepe Majeský, ktorý pravidelne pripravuje veľké šou naprieč slovenským televíznym svetom, pre Markízu v ostatných rokoch režíroval a produkoval Superstar, ktorá zažila svoje kreatívne najlepšie dve sezóny. Takisto má pod palcom imitačnú šou Tvoja tvár znie povedome. Napríklad do Superstar priniesol výrazné zmeny, následkom čoho šou získala strácajúci sa jas. Túto istú stratégiu zvolil aj pri návrate Let's Dance.

geissenovci, Čítajte aj Geissenovci na Slovensku: Šokovaní milionári neverili vlastným očiam, ich šou je u nás fenomén

Najnovšie pokračovanie dostalo modernú, svižnú podobu. Porota prešla obmenou. Zasadla si do nej Adela Vinczeová a Jorge Gonzáles. Vrátila sa Tatiana Drexler a Ján Ďurovčík. Tento mix overených mien a nových členov priniesol dobrú chémiu, humorné vsuvky a vždy vtipné „hádky“ pri jednotlivých číslach. Novinkou boli noví moderátori. Spočiatku táto zmena pôsobila netradične. Hostiteľmi bola dvojica Viktor Vincze a Martina Zábranská. Pre oboch to bol krst ohňom, po skončení šou možno povedať, že to bola dobrá voľba.

Siedma séria Let´s Dance je tu! Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Adam Bardy a Dominika Rošková v siedmej sérii...

Ostrieľanejší Vincze od začiatku pôsobil sebavedomo, no ukázal výraznejší humorný talent, čo pre mnohých mohlo byť prekvapenie. Predsalen v Televíznych novinách tento priestor nie je a moderátori hlavnej spravodajskej relácie si dlhé roky budujú na obrazovkách seriózny imidž. Pre Zábranskú boli priame prenosy väčšou skúškou, no s pribúdajúcimi týždňami bol badať veľký progres v jej prejave. Bol to risk vyskúšať úplne nové duo moderátorov, napokon sa to ukázalo ako dobrý krok a vytvorili veľmi sympatickú dvojicu. Zábranská, ak dostane od televíziu šancu moderovať aj iné formáty, sa môže prepracovať medzi tých najlepších. Je to všetko len o skúsenostiach, pádoch a vzletoch, ktoré musí každý moderátor absolvovať, aby sa neskôr mohol posunúť profesijne ďalej.

Nová séria od začiatku prinášala nadpriemernú... Foto: TV Markíza
let´s dance, lets dance, Nová séria od začiatku prinášala nadpriemernú sledovanosť.

Najväčšiu pozornosť na seba pútali, prirodzene, tanečné páry. Na parket sa musela postaviť naozaj zaujímavá zostava ľudí, päťročná pauza, pre takýto veľký formát mohla, nemusela primárne dobre vypáliť. Za ten čas sa preferencie publika zmenili a tanečná šou už nemusela pôsobiť lákavo ako v minulosti. Tvorcovia teda museli prísť s variáciou, ktorá priláka väčšie množstvo rôznych vekových kategórií.

Napokon zostava do bodky splnila vyžadovanú šablónu – boli tam vychytení herecké tváre, influenceri, vybraní jednotlivci plnili úlohy zabávačov. Niektorí sa mohli zo začiatku javiť ako outsideri, napokon prekvapili. Je len dobre, že sa televízia vybrala cestou hľadania nových moderátorov pre veľké ťažiskové šou, aj napriek počiatočnej kritike zo strany divákov alebo rozkolísanej kvalite prejavu v počiatočných fázach súťaže. Teraz, po jej skončení, sa jasne ukázalo, že obaja moderátori sú dostatočne silné osobnosti, ktoré dokážu utiahnuť aj takýto veľký televízny kolos. A čo je najdôležitejšie, podarilo sa preniesť obrovské množstvo emócií cez televízne obrazovky. Teda to, čo je pri Let's Dance najdôležitejšie, aby sa účinkujúci dotkli svojho publika.

Súťažilo 11 tanečných párov zložených zo známych osobností a profesionálnych tanečníc a tanečníkov – talentovaný herec a model Adam Bardy s tanečnou partnerkou Dominikou Roškovou, súťažiaca z reality šou Love Island Viktoria Niang alias Aicha s tanečným partnerom Fabiom Belluccim, najlepší slovenský MMA zápasník Attila Végh s Eliškou Lenčešovou, bývalá profesionálna tenistka Dominika Cibulková s Róbertom Pavlíkom, komik František Košarišťan alias Fero Joke s Vanesou Indrovou, moderátor politickej diskusnej relácie Na telo Michal Kovačič so Simonou Brecíkovou, obľúbené herečky Diana Mórová s Marekom Burešom, Kristína Svarinská s Marekom Kličom a Zuzana Kubovčíková Šebová s Vilémom Šírom, ako aj populárni herci Ján Koleník s Vandou Polákovou a Marek Fašiang s Adrianou Maškovou.

Koleník ovládol šou od prvého kola. Napokon sa... Foto: TV Markíza
lets dance, ján koleník, Koleník ovládol šou od prvého kola. Napokon sa stal aj zaslúženým víťazom.

Výber známych tvárí priniesol požadovaný efekt! Opäť boli horúcou témou jednotlivé celebrity, (ne)férové vypadnutia zo šou, diváci dostali šou, ktorá im zapasovala do vkusu. Všetci si veľmi rýchlo našli svojich obľúbencov, no bolo evidentné, že mnohé páry si ľudsky nadmieru sadli a sálala z nich pozitívna energia. Divákom určite budú chýbať vtipné „dokrútky“ Zuzany Kubovčíkovej Šebovej a jej tanečného partnera Viléma Šíra, ktoré každý týždeň úsmevnou formou ukázali ťažké tréningy, či enormná snaha Jána Koleníka alebo Adama Bardyho dostať zo seba, čo najviac, aby boli sami so sebou spokojní. Bolo vidieť, že mnohé tváre podľahli tanečnej horúčke.

Verdikt

Ostrieľaným tvorcom sa podarilo naplno vrátiť lesk Let's Dance. Šou dostala moderný šat, jednotlivé prenosy boli síce úmorne dlhé, čo na nedeľný prime-time nebolo úplne vhodné. Práve toto je jediná vec, ktorá bola televízií zo strany divákov vyčítaná. Každé kolo dostalo úvodné tanečné číslo, všetko dopĺňala scéna s dynamickými svetelnými prvkami, dobre zvolenou hudbou a od prvých minút vedeli priame prenosy strhnúť a nastaviť publikum na noblesné tanečné čísla. A potom prišli na rad jednotlivé čísla známych osobností, ktoré dramaturgicky dávali hlavu a pätu a večer vždy vygradoval najlepším tanečným výkonom. Aj napriek stopáži jednotlivých kôl Let's Dance nenudilo. Samozrejme, iná divák vníma dynamiku večera, ak sedí pri televíznych obrazovkách a úplne inak „odsýpa“ prenos, keď sa sedí priamo v hľadisku.

Víťazom sa stal Ján Koleník s jeho tanečnou... Foto: TV Markíza
koleník, let´s dance, Víťazom sa stal Ján Koleník s jeho tanečnou partnerkou Vandou Polákovou.

Tohtoročná séria bola mimoriadne vydareným kúskom, dá sa povedať, že kvalitatívne to bola najlepšia sezóna doteraz. Bolo evidentné, že Markíza na šou nešetrila, čo sa odrazilo vo všetkých aspektoch televízneho projektu. Úspech potvrdili aj diváci, Let's Dance každú nedeľu sa držala vysoko nad polmiliónovou hranicou a bola stabilnou jednotkou na trhu. Zostáva len dúfať, že televízia neodstaví šou na ďalších päť rokov mimo obraz. Bolo by fajn, keby sa znova ukázala aj v roku 2023.

Zas a znova sa ukázalo, že slovenskí tvorcovia vedia robiť veľké ťažiskové šou na svetovej úrovni a neraz kvalitou predčili zahraničné predlohy.

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ