Historický veľkofilm o Žižkovi aj s hviezdami svetového filmu! Pozrite si prvé zábery

Michaela Lacková | 06.05.2022 09:45
Jan Zizka Foto:
Zábery z filmu Jan Žižka.
Najdrahší český film v histórii sa bude premietať u nás aj v Amerike.

O nedostatku ambícií sa v prípade českého režiséra, herca, scenáristu a producenta Petra Jákla nedá hovoriť. Režisér filmu Kajínek o neslávne známom prvom českom nájomnom vrahovi o pár mesiacov predstaví svoj doteraz najväčší projekt, historickú akčnú drámu o husitovi Janovi Žižkovi. Film rozpráva o začiatkoch husitského vojvodcu Jana Žižku na pozadí búrlivých udalostí z roku 1402

Do slovenských kín sa dostane 8. septembra, na plátna amerických kín 9. septembra 2022. Tvorcovia teraz predstavujú prvé zábery z filmu o slávnej postave z histórie, o českom vojvodcovi Janovi Žižkovi. Malo by ísť o najdrahší film v histórii českej kinematografie, hovorí sa o rozpočte pol miliardy českých korún.

zväčšiť Britský herec Michael Caine a Petr Jákl,... Foto: Stanislav Honzík
Jan Zizka, Michael Caine, Petr Jakl Britský herec Michael Caine a Petr Jákl, režisér filmu Jan Žižka.

Vo filme si zahrali hviezdy svetového formátu, samotného Žižku stvárnil americký herec Ben Foster a do filmu sa podarilo zaangažovať aj slávneho britského herca Michaela Cainea (Temný rytier, Pravidlá muštárne), obľúbeného nemeckého herca Tila Schweigera a vo filme sa predstaví aj britský herec Matthew Goode (seriály Koruna, Čas čarodejníc) a britská herečka Sophie Lowe. Z českých hercov sa predstavia Karel Roden, Ondřej Vetchý a Jan Budař.

„Vždy som chcel nakrútiť film podobný napríklad Statočnému srdcu, bol to môj sen. Pred jedenástimi rokmi sa sen stal skutočnosťou, keď Marek Dobeš a Michal Petruš prišli s nápadom nakrútiť film o mladom Žižkovi,“ hovorí producent a režisér Petr Jákl.

Prvé zábery z veľkofilmu Jan Žižka Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Karel Roden vo filme Jan Žižka.

„Začal som pracovať na príbehu z roku 1402, keď bol Žižka ešte zbojníkom, žoldnierom a vojvodca sa z neho len stával,“ vraví Petr Jákl a zdôrazňuje, že jeho snímka nebude podobná filmom, ktoré boli nakrútené o husitoch.

Kto je kto vo filme o slávnom husitovi

Najviac sa režisér obával spolupráce s Michaelom Caneom. Predsa len ide o oscarového herca, ktorý má za sebou nesmierne bohatú kariéru. „Keď som začal pracovať s Michaelom Cainom, premýšľal som o tom, ako budem režírovať držiteľa dvoch Oscarov a ako ma bude brať. Prekvapilo ma, aký bol úžasný. Počúval ma a po každom zábere ma požiadal, či to ešte nemá skúsiť inak. Pre mňa je on srdcom filmu,“ opísal Jákl spoluprácu s hercom, ktorý stvárnil Lorda Boreša.

Ben Foster, Machael Caine (uprostred) na zábere... Foto: Stanislav Honzik
Ben Foster, Machael Caine, Vinzenz Kiefer, Jan Zizka Ben Foster, Machael Caine (uprostred) na zábere z filmu Jan Žižka.

Podobne nadšený je aj z ostatných hercov, napríklad z Tila Schweigera. „Rozmýšľal som, ako ho osloviť, pretože som počul, že s ním nie je ľahké pracovať. Nakoniec to bolo úplne úžasné. Je to veľký profesionál a po nakrúcaní sme sa dokonca spriatelili,“ vysvetlil režisér.

Samotného Jana Žižku vo filme stvárnil Ben Foster. „Ben je iný ako všetci ostatní. Je to minimalistický herec. Čím menej toho robí, tým je to zaujímavejšie. Chvíľu mi trvalo, kým som sa s ním naučil pracovať, ale aj vizuálne pre mňa stvárnil Žižku tak, že Jan Žižka je Ben Foster," uviedol Jákl.

Bruce Willis, Corrective Measures Čítajte aj Posledný zloduch Brucea Willisa? Pozrite si trailer k jednému z finálnych snímok jeho kariéry...

Nakrúcanie trvalo spolu 54 dní a na pľaci boli aj anglickí herci, napríklad Matthew Goode, ktorý hrá Žigmunda, a William Moseley stvárňujúci Žižkovho brata. Z českých hercov sa môžeme tešiť na Karla Rodena, Ondřeja Vetchého a Jana Budařa. „Aj Ben Cristovao ma veľmi prekvapil. Veľa ľudí sa čudovalo, či môže hrať vo filme zo stredoveku, ale my sme z neho urobili Kumána, čo boli kočovní bojovníci, ktorí boli v tom čase aj v Čechách. Je herecky veľmi talentovaný a svoju úlohu zvládol dobre," dodal producent.

O čom je film Jan Žižka

Na konci 14. storočia sužuje Krajiny českej koruny tyrania a násilie. Jan Žižka a skupina jeho žoldnierov sú najatí na ochranu kráľovho zástupcu. Jan preukáže skvelé strategické a bojové schopnosti. Následne je poverený službou samotnému kráľovi Václavovi IV.

zväčšiť Karel Roden vo filme Jan Žižka. Foto: Stanislav Honzík
Karel Roden, Jan Zizka Karel Roden vo filme Jan Žižka.

V skutočnosti však krajine vládne Jindřich z Rožmberka, najbohatší veľmož kráľovstva. Jan dostane delikátnu úlohu: uniesť Rožmberkovu snúbenicu Kateřinu. Tým sa však zaplieta do vysokej politiky. Od tej chvíle nemá na výber. Musí bojovať.

Janove žoldnierske hodnoty sa otriasajú v základoch. Vášeň, vina, túžba a pomsta sa stávajú hnacou silou jeho boja za spravodlivosť a rovnosť pre obyčajných ľudí.

V tomto čase sa žoldnier stáva legendou. Zrodí sa bojovník, ktorý bude bojovať za všetko, v čo verí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ