Projekt Adam na Netflixe? Reynoldsove hlášky, psie oči a relax v lese

Michaela Lacková | 20.03.2022 12:05
THE ADAM PROJECT Foto:
Ryan Reynolds ako veľký Adam and Walker Scobell ako mladý Adam vo filme The Adam Project.
Hit streamovacej platformy je magnetom pre divákov. Ako sa nám páčil?

Netflix v marci predstavil jeden z ťažiskových filmov prvej polovice tohto roka. Projekt Adam nakrútila dvojica, ktorá sa osvedčila pri pomerne zaujímavom kinohite Free Guy – herec Ryan Reynolds a režisér Shawn Levy.

Obaja patria do komerčnej zóny, kde sa nakrúca jeden film za druhým podľa zabehnutých mustier, aby divák nebol veľmi šokovaný z prevratných noviniek. Z tohto hľadiska sa im sci-fi akčný rodinný film Projekt Adam podaril na plnej čiare. Neprekvapiť, zbytočne nešpekulovať, nikoho nenútiť k prílišným úvahám a potešiť bežného diváka Netflixu, ktorý si po náročnom dni pustí niečo na odľahčenie. Po premiérovom víkende lámal rekordy sledovanosti, počtom hodín sa dostal hneď za Red Notice a Don’t Look Up.

Daniel Radcliffe Čítajte aj Daniel Radcliffe zasadil úder fanúšikom! Nechce byť znova Harrym Potterom

Projekt Adam drží pohromade vďaka dvom hlavným predstaviteľom, Ryanovi Reynoldsovi a jeho mladšiemu ja v podaní Walkera Scobella. Vo vedľajších úlohách ich dobre podporujú Jennifer Garnerová ako matka a Mark Ruffalo ako otec. Slabšia dejová línia, vyskladaná akoby z viacerých filmov, sa tak vďaka nim nerozpadne ako domček z kariet.

Ryan Reynolds cestuje ako veľký Adam späť do minulosti, aby sa spojil so svojím otcom, ktorý položil základy cestovania časom. Jeho cieľom je zachrániť manželku a zabrániť tomu, aby si moc prisvojila a zneužila jedna chamtivá, bohatá pani. Omylom sa ale dostane do časovej roviny, v ktorej je už otec mŕtvy a on stretáva svoje mladšie ja, mladého Adama. Sympatický blondiačik je samotár šikanovaný v škole, ktorý dáva zabrať svojej mame, pretože sa vyrovnáva so smrťou otca. Starší Adam sa snaží ísť ešte ďalej do minulosti, aby uskutočnil svoju misiu, ale je zranený a zoslabnutý, potrebuje teda pomoc svojho mladšieho ja.

Interakcie medzi Adamom a jeho nedospelou verziou sú najzaujímavejšou časťou celého filmu. Nechýbajú, samozrejme, Reynoldsove tradičné poznámky či predvádzanie muskulatúry. Dospelý Adam je na svoje dvanásťročné ja pomerne ostrý, zazlieva mu, aký je slaboch a ako sa správa k mame. Do tejto interakcie pretaví hnev na seba samého za to, aký k nej bol v minulosti. Lebo dnes už chápe, že sama trúchlila a snažila sa byť silná kvôli svojmu synovi, aby to celé ustála.

Pátos Reynoldsovi nesedí

zväčšiť Ryan Reynolds v sci-fi Projekt Adam. Foto: Netflix
Projekt Adam Ryan Reynolds v sci-fi Projekt Adam.

Mladší Adam (Walker Scobell) je príjemným prekvapením, sympaticky Reynoldsovi sekunduje a navzájom sa dopĺňajú. Horšie to je s Reynoldsom v momente, keď sa snaží prejaviť city.

Napríklad pri scénach, kde vystupuje so svojou manželkou (Zoe Saldana) či hovorí k vlastnej matke z pozície dospelého. Počas pobytu v nesprávnej časovej rovine sa totiž veľký Adam rozhodne podporiť svoju matku a napovie jej, že by mala ukázať svojmu synovi svoju zraniteľnosť a zármutok. Ona, samozrejme, nechápe reči cudzieho chlapíka v bare, ktorý je jej rovesníkom a vyvaľuje na ňu oči, z ktorých mu každú chvíľu možno vykĺzne slza dojatia.

sluha národa, volodymyr zelenskyj, Čítajte aj Markíza chystá novinku! Na Slovensko mieri seriál s Volodymyrom Zelenským

A to sú presne tie momenty, kedy mal niekto rozhodne napochodovať do strižne a „dojímavé“ zábery skrátiť. Uťať v momente, kým začnú byť gýčové. Áno, ide o film na Netflixe, kde sa veľakrát s nejakou výraznou hĺbkou nestretnete, čo je v poriadku, očakáva sa zábava, človek potrebuje aj pookriať a zabudnúť na trápenie všedných dní. Ale čo je veľa…

zväčšiť Mark Ruffalo a Ryan Reynolds vo filme Projekt... Foto: Netflix
Projekt Adam, Ryan Reynolds, Mark Ruffalo Mark Ruffalo a Ryan Reynolds vo filme Projekt Adam.

Reynoldsovi nesvedčí pátos a kto ho nechal takto nedôstojne robiť „psie oči“, mal by sa nad sebou dlho a výdatne zamyslieť. Dramatickú hĺbku mu ani neveríte, lebo jeho polohou, ktorá mu prischla a na ktorú diváci počúvajú, je poloha žmurkajúceho chlapíka súkajúceho zo seba hlášku za hláškou. Zlatý retriever Hawking, ktorý vo filme účinkuje, je v tejto polohe rozhodne autentickejší, jeho psie oči sa na nič nehrajú.

Ihličie vás zrelaxuje

Dobre vo filme funguje aj Jennifer Garnerová a Mark Ruffalo, ich výkon je príjemný a uveriteľný. Horšie je to so zápornou hrdinkou Mayou Sorianovou (Catherine Keenerová), ktorá využije cestovanie v čase vymyslené otcom Adama pre vlastný prospech a uzurpuje si moc. Jej digitálne dotvorené mladšie ja vôbec nevyšlo a jej postava nie je celkom domyslená.

zväčšiť Malý a veľký Adam vo filme Projekt Adam: Walker... Foto: Netflix
Projekt Adam, Ryan Reynolds, Walker Scobell Malý a veľký Adam vo filme Projekt Adam: Walker Scobell a Ryan Reynolds.

Čo vo filme naozaj vyšlo, je vizuálna stránka, oku lahodiace exteriéry. Mnoho záberov sa odohráva v nádhernom ihličnatom lese, kde hlavný hrdina počas svojho detstva so svojou rodinou vyrastal a kam sa po rokoch vrátil. Trikové zábery a akčné scény v prostredí, kde netreba vypratávať polovicu mesta, sú z produkčného hľadiska mimoriadne rozumným riešením a v tomto prípade majú aj výrazný upokojujúci účinok. Už chýba iba kvapka esenciálneho oleja z ihličia do aroma lampy. Obstojní sú aj bojovníci z budúcnosti, ktorí naháňajú hlavných hrdinov a sú hlavným zdrojom napätia. Ale tí sú tu skôr kulisou, zaostrené je viac na vzťahy.

Náš verdikt

A to je presne ono. Projekt Adam nie je dokonalým, premysleným sci-fi, ktoré robí česť svojmu žánru. Je to rodinný film k veľkej miske pukancov, dobre stráviteľný, s happy endom, nakrútený podľa schémy, hrajúci na istotu. Je to ako dobre namiešaný marketingový mix pre širokú cieľovú skupinu. Dobre namiešaný koktail podľa presného receptu. Nie každý je náročný festivalový divák a navyše, v čase zúriacej vojenskej agresie sa divák potrebuje upokojiť a veriť, že všetko dobre dopadne. V Projekte Adam tento pocit dostane.

Kto je ochotný na túto hru pristúpiť, dokáže sa pobaviť. Rozprávka pre dobrú náladu, kde dobro víťazí nad zlom. Viete, že vo vašom živote alebo premýšľaní sa nič nezmení. ale na chvíľu to vašu myseľ zabaví.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ