Slávni zahraniční herci so slovenskými koreňmi. Vedeli ste to o nich?

Michaela Lacková | 18.12.2021 06:00
Herec Paul Newman na zábere z roku 1964. Foto: ,
Herec Paul Newman na zábere z roku 1964.
Pozrite si fotografie a video o najznámejších hercov, ktorých predkovia pochádzali zo Slovenska.

Tony Curtis

Ak by ste náhodou nevedeli, o koho ide, je to otec známej herečky Jamie Lee Curtis. Tony Curtis sa pôvodne volal Bernard Schwartz. Jeho matka Helena Kleinová pochádzala z obce Vaľkovo (dnes časť Českého Brezova) neďaleko Poltáru a ako mladá emigrovala do USA. Zoznámila sa tam s Emanuelom Schwartzom, ktorý pochádzal z Maďarska.

Tony Curtis mal pôvod na Slovensku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zľava: Burt Lancaster, Gina Lollobrigida a Tony...

Tony Curtis nemal ukončené žiadne formálne vzdelanie, všetko, čo potreboval vedieť, ho naučila ulica. Svojho času bol členom pouličného gangu v newyorskom Bronxe. Rodinná situácia totiž nebola ideálna, brat zomrel pod kolesami nákladného auta, mama trpela vážnou psychickou chorobou a musel sa pretĺkať, ako sa dalo.

Tana Pauhofova 1 Čítajte aj Známa slovenská režisérka dotočila. Bolo to jedno najťažších nakrúcaní!

Preslávil sa napríklad filmom Niekto to rád horúce s Marilyn Monroe z roku 1959, kde spolu s Jackom Lemmonom stvárnil jednu z hlavných úloh. S Kirkom Douglasom si zase zahral vo Vikingoch a známy bol aj vďaka desiatkam ďalších filmov. Svojho času patril medzi najvyhľadávanejších hercov Hollywoodu.

Jon Voight

Herec, ktorého dobre poznáte napríklad ako nepredvídateľného Mickeyho zo seriálu Ray Donovan, má slovenské korene.

zväčšiť Jon Voight na zábere zo seriálu Ray Donovan. Foto: Showtime
jon voight Jon Voight na zábere zo seriálu Ray Donovan.

Jonovi Voightovi koluje v žilách slovenská krv, jeho otec Elmer Voight (pôvodné meno Elemír Vojtka) bol synom slovenských imigrantov. 82-ročný herec, ktorý v roku 1979 získal Oscara za film Návrat domov (zahral si v ňom spolu s herečkou Jane Fondovou), stále hrá. Rovnako ako jeho ešte známejšia dcéra Angelina Jolie.

Jim Caviezel

zväčšiť Herec Jim Caviezel. Foto: SITA
Jim Caviezel Herec Jim Caviezel.

Herec, ktorý sa najviac preslávil ako Ježiš vo filme Umučenie Krista z roku 2004 (vznikol v réžii Mela Gibsona), má takisto slovenských predkov.

Jeho stará mama z otcovej strany bola Slovenka.

Tento rok sa malo objaviť jeho pokračovanie pod názvom Umučenie Krista: Vzkriesenie, o ktorom ale zatiaľ nič nepočuť.

Steve McQueen

Vlastným menom sa volal Štefan Ihnát, no k svojmu pôvodu sa nikdy nehlásil. Jeho rodičia, ktorí sa do USA prisťahovali od Michaloviec, totiž nepatrili k tým najpríkladnejším.

Otec odišiel, keď bol ešte malý a matka to sama nezvládala. Opatrovali ho príbuzní, párkrát skončil v nápravnom ústave, párkrát sa vrátil k matke a jej novému partnerovi, čo nikdy nedopadlo dobre.

Steve McQueen, herec so slovenskými koreňmi Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Steve McQueen a jeho druhá manželka, Ali MacGraw.

Tvrdého chlapíka, ktorý bol istého času najlepšie zarábajúcim hercom Hollywoodu, preslávili filmy Sedem statočných z roku 1960, kde si zahral pištoľníka či Veľký útek z roku 1963. Ale aj známa adaptácia životopisného románu Motýľ o úteku z väzenia na ostrove na Francúzskej Guyane, v ktorom si Steve McQueen zahral spolu s Dustinom Hoffmanom.

Paul Newman

Aj tomuto veľmi slávnemu hercovi v žilách kolovala slovenská krv. Jeho mama totiž pochádzala od Humenného.

Pôvodne chcel byť vojnovým pilotom, no pre farbosleposť si tento sen nemohol splniť. Dal sa na hereckú dráhu a dobre urobil. Paul Newman získal mnoho ocenení za svoju prácu, vrátane Oscara za herecký výkon vo filme Farba peňazí z roku 1986.

Paul Newman, hviezda so slovenskými koreňmi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Paul Newman, Joanne Woodward a ich dcéry Lissy...

Diváci ho poznajú aj z desiatok rôznych ďalších filmov, ako napríklad Mačka na rozpálenej plechovej streche, kde si zahral manžela Elizabeth Taylorovej, Butch Cassidy a Sundance Kid, Frajer Luke, alebo jeden z jeho neskorších filmov Cesta do zatratenia. Bol známy aj svojou láskou k rýchlym autám, sám pretekal.

Pozrite si video so slávnymi hercami, ktorým v žilách kolovala alebo koluje slovenská krv.

Článok vznikol v spolupráci s mall.tv.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ