Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Známa slovenská režisérka dotočila. Bolo to jedno najťažších nakrúcaní!

Filmovačku Mariany Čengel Solčanskej museli trikrát prerušiť a vymeniť aj zvieracích "hercov". Pozrite si fotogalériu!

17.12.2021 06:00
Tana Pauhofova 1 Foto:
Táňa Pauhofová v rozprávke Zakliata jaskyňa.
debata (2)

V uplynulých dňoch padla posledná klapka pri filmovaní rozprávky Zakliata jaskyňa. Tvorcovia o nakrúcaní hovoria ako o jednom z najnáročnejších v ich živote. Príčinou je najmä koronavírusová pandémia, ktorá komplikovala nielen filmovanie s ľudskými, ale aj so zvieracími hercami. Prvá klapka padla v marci a posledná v decembri toho roka. Rozprávka sa do kín dostane 2. júna 2022.

spider-man, spiderman, tom holland, zendaya, Čítajte aj Kritici nešetria ódami na nového Spider-mana! A Slováci? Máte smolu, kiná sú zavreté

Rozprávka Zakliata jaskyňa sa nakrúcala počas 39 filmovacích dní. Scenár i réžiu mala v rukách Marianna Čengel Solčanská, pre ktorú to bola po dvoch politických thrilleroch príjemná práca.

“Je to krásny pocit, som za to vďačná a dúfam, že už žiadny tretí politický thriller nepríde. Ani Únos, ani Sviňu som nemala v pláne nakrútiť. Jednoducho to prišlo a ja som sa k tomu postavila ako k občianskej povinnosti. Ale táto rozprávka je vyslovene príjemná práca.”

Z nakrúcania Zakliatej jaskyne Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Táňa Pauhofová v rozprávke Zakliata jaskyňa.

Nakrúcanie počas pandémie

Tvorcovia rozprávky sa zhodli v tom, že práca to bola príjemná, ale aj nesmierne ťažká. Pôvodne bolo plánovaných 32 filmovacích dní, napokon ich bolo celkovo 39. Situáciu skomplikovala najmä pandemická situácia na celom svete.

zväčšiť Vlk potrápil filmárov, počas nakrúcania... Foto: Garfield Film
Vlk pocas nakrucania Vlk potrápil filmárov, počas nakrúcania rozprávky Zakliata jaskyňa musel byť preobsadený.

“Nakrúcanie bolo prerušené celkovo trikrát. Raz sme sa museli vrátiť do Bratislavy z Kysúc, a potom dvakrát z hradu Pernštejn,” povedal producent rozprávky, Ľubomír Slivka, “Štáb bol síce pred odchodom na výrobu vždy testovaný, ale nevedeli sme zabrániť individuálnym ochoreniam, ktoré nás počas celého projektu trápili.”

Koronavírus ovplyvnil nielen štáb a hercov, ale aj zvieracích hercov, ktorí mali byť súčasťou rozprávky. Dôležitú rolu tu totiž zohrá vlk, ktorý mal byť pôvodne z Maďarska. Krátko predtým však nakrúcal na Sibíri, po návrate z ktorej museli ísť cvičitelia do karantény.

Tvorcovia Zakliatej jaskyne nemali čas, aby čakali na ukončenie karantény a tak oslovili českých chovateľov, ktorí doniesli šesť zvierat.

FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUMBLEDORE Čítajte aj Fantastické zvery opäť prichádzajú! Pozrite si nový trailer so slovenským dabingom

Pandemická situácia teda priebeh nakrúcania komplikovala, ale niekedy mu aj pomohola. “Kvôli časovým posunom sme boli nútení použiť aj umelý sneh, ktorý sa inak používa na pokrytie lyžiarskych zjazdoviek. Pre kovid tieto ostali zavreté, vďaka čomu sme mohli zasnežovacie stroje využiť,” hovorí Slivka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Igonda #Mariana Čengel Solčanská #Zakliata jaskyňa