Klasika, ktorú doteraz nikto nenakrútil. RTVS splatí svoj dlh voči Hronskému

Michaela Lacková | 01.01.2022 06:00
 BOB5904U Foto:
Diana Mórová ako Makovka vo filme Jozef Mak, ktorý sa dostáva na obrazovky Jednotky v prvý deň roka 2022.
Peter Bebjak si so svojím tímom trúfol na Jozefa Maka.

Nejeden maturant sa zapotí, keď si vytiahne otázku slovenská medzivojnová próza. Medzi jej popredných predstaviteľov patrí aj Jozef Cíger Hronský a jeho román Jozef Mak. Približuje v ňom pomery na slovenskej dedine od konca 19. storočia až po zhruba 20. roky 20 storočia.

Príbeh o “človeku milión” doteraz nikdy nebol spracovaný vo filme. Do sveta pohyblivých obrázkov ho tento rok preniesol ostrieľaný režisér Peter Bebjak so svojím produkčným tímom z DNA Production. Film má premiéru počas novoročného večera, o 20:30 na Jednotke.

januar hbo Čítajte aj Aké filmy prinesie január na HBO? Oscarové hviezdy aj legendárni animovaní hrdinovia v ľudskom svete

Autorom scenára je Ondrej Šulaj, ktorý nosil v hlave myšlienku adaptovať klasiku J. C. Hronského niekoľko desaťročí. Na spoluprácu ho oslovila RTVS, ktorá sa rozhodla pustiť do tejto – vo filme zatiaľ nespracovanej – klasiky. Hoci na divadelných doskách alebo v podobe rozhlasových hier sme sa už mohli s Jozefom Makom stretnúť, televízne spracovanie chýbalo.

Jozef Mak v réžii Petra Bebjaka Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako Meľoš v novospracovanej...

Podľa dramaturga hranej tvorby RTVS Romana Brata bolo dôvodom to, že ide o náročné dielo, ktoré najskôr nemal kto spracovať a neskôr chýbali dostatočné finančné prostriedky.

Prvý novoročný deň tak RTVS a Slovensko splatí dlh tomuto autorovi.

A o čo v príbehu ide? Jozef Mak sa narodil ako nemanželské dieťa chudobnej vdovy a od detstva ho utláčal starší brat Jano, ktorý ho neskôr obral o snúbenicu aj o novú chalupu. Makovi postupne umiera otec, matka, láska z mladosti Maruša… Až po smrti svojej ženy July si uvedomí, že v nej stratil lásku, ktorú celý život hľadal. Vie, že nemôže zúfať, lebo sa musí postarať o deti, ktoré sú stelesnením tejto lásky. Je to príbeh obyčajného človeka, ktorý sa nedá zlomiť, ale vydrží všetko, čo mu osud prinesie.

Matrix 4 Čítajte aj Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

“Je to príbeh, ktorý všetci poznáme, ale pravda je, že málokto ho naozaj čítal. A pritom je to úžasné dielo plné vášní všetkého druhu. Ukazuje nám hrdinu, ktorému rozumieme, človeka, akých stretávame veľmi veľa, a o to je zaujímavejší,” povedal producent Rasťo Šesták z DNA Production.

Film sa nakrúcal predovšetkým v Múzeu oravskej dediny v Zuberci, kde DNA Production pre RTVS nakrúcala aj rozprávku Vianočné želanie. Ďalšími lokáciami boli Komárno, Trnava a Banská Štiavnica.

Vo filme si hlavnú postavu Jozefa Maka zahral Dávid Hartl, ďalej v ňom uvidíme Judit Bárdos, Tomáša Maštalíra, Dianu Mórovú, Alexandra Bártu, Janu Kvántikovú či Juditu Hansman.

Zaujímavosti z nakrúcania:

  • Nakrúcalo sa počas 19 filmovacích dní, počas zimy a leta.
  • Pandémia sťažovala organizáciu, najmä kvôli potrebe testovania štábu a hercov vždy pred každou fázou natáčania sa testoval štáb aj herci PCR metódou, komparzisti sa testovali Ag testami.
  • Protipandemické opatrenia komplikovali ubytovanie štábu a hercov, ale aj prechod z okresu do okresu.
  • Vo filme účinkuje 20 profesionálnych hercov a 15 epizódnych postáv – neherci, ktorí netextujú.
  • V Zuberci účinkovalo 50 komparzistov, v Komárne si zahralo 50 vojakov, v Trnave 60 komparzistov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ