Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Množia sa špekulácie okolo definitívneho konca televíznej stálice. Čo na to hovorí RTVS?

Zábavná šou je pritom stabilným pilierom RTVS už sedem rokov.

25.10.2023 06:00 , aktualizované: 26.10.2023 21:00
RTVS logo Foto:
debata (8)

Záhady tela, Milujem Slovensko a Čo ja viem sú dlhoročné stálice zábavy na obrazovkách verejnoprávnej televízie a patria k jej najsledovanejším reláciám. Kým Milujem Slovensko a Čo ja viem patria piatkové večery, sobotné večery už tradične patria Záhadám tela.

Moderátorom Zábavnej šou Záhady tela je herec... Foto: RTVS
Záhady tela Moderátorom Zábavnej šou Záhady tela je herec Marián Miezga.

Záhady tela sa začali vysielať ešte v roku 2017 a na obrazovke Jednotky sa udržali až doposiaľ. Napriek ich diváckej obľúbenosti sa už pred rokom hovorilo o možnom konci relácie pre obsahovú vyčerpanosť.

Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj vyjadril pri kandidatúre nespokojnosť s programovou skladbou RTVS, ktorá o publikum bojuje zábavnými formátmi, ktoré „sa na seba podobajú ako vajce vajcu“ a majú podľa neho miesto skôr v súkromných médiách. „Navyše neponúkajú pre verejnoprávne médium dôležitú pridanú hodnotu. Nezanechávajú pre budúce generácie obraz o našom živote,“ uviedol vo svojom projekte.

RTVS však nemala namiesto úspešnej zábavnej relácie adekvátnu náhradu a v programovej štruktúre ju ponechala aj naďalej. Pod novým vedením dostali stopku len podvečerné relácie – zábavný kvíz 5 proti 5 a magazín Tajomstvo mojej kuchyne. Ich nástupcovia však svojich predchodcov neprekonali.

rtvs, správy rtvs, Čítajte aj Prekvapujúce zmeny v RTVS: Tieto tváre už neuvidíte v hlavných správach, televízia ich opäť mení

Aktuálne sa opäť začína hovoriť o možnom konci Záhad tela, o ktoré by tak mala mať záujem komerčná televízia. RTVS na našu otázku o možnom konci relácie uviedla, že s ňou počíta aj v ďalšej sezóne.

„Záhady tela patria v televíznej programovej štruktúre RTVS k najobľúbenejším reláciám s vysokou sledovanosťou a pravidelne sú trhovou jednotkou v cieľovej skupine 12+. RTVS v spolupráci s producentom naďalej pokračuje vo výrobe a vysielaní Záhad tela a v ďalšej sezóne tejto relácie pripravuje aj niekoľko noviniek,“ uviedla pre Mediaklik Zuzana Vicelová, manažérka marketingovej komunikácie RTVS.

Anna Šišková a  Tereza Nvotová v šou Záhady tela. Foto: RTVS
Anna Šišková, Tereza Nvotová Anna Šišková a Tereza Nvotová v šou Záhady tela.

V aktuálnej jesennej sezóne pritiahli Záhady tela k obrazovkám v priemere 331-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+, pričom maximom bolo 379-tisíc divákov. Ešte lepšie sa im darilo na jar, kedy sa častejšie blížili k hranici 500-tisíc divákov, pričom ju dvakrát dokonca prekonali. V sobotné večery bývajú pravidelne lídrom sobotných večerov v univerzálnej cieľovej skupine 12+.

Záhady tela sú licencovaných formátom s originálnym názvom Body talk od spoločnosti ITV Studios Global Entertainment. RTVS má na výrobu Záhad tela podpísanú zmluvu s produkčnou spoločnosťou Barracuda Movie. Uzavretá je do 8. júna 2024 a zahŕňa nakrútenie 32 častí, z toho 31 bežných a jedného špeciálneho silvestrovského vydania. Ich výroba podľa Centrálneho registra zmlúv stojí RTVS 1,33 milióna eur bez DPH.

Komerčné televízie: Máme vlastné programy

Oslovili sme komerčné televízie Markíza a JOJ, či majú záujem o tento formát. „O licencii na formát Záhady tela nerokujeme. Aktuálne ponúkame divákom vlastné zábavné relácie a na budúci rok pre nich pripravujeme dve novinky. Naďalej sa tiež venujeme seriálovej tvorbe, ktorá má na obrazovkách televízie JOJ a platforme JOJ play veľký úspech,“ vyjadrila sa pre Mediaklik hovorkyňa televízie JOJ Lucia Tuhelová.

Televízia Markíza sa vyjadrila v podobnom duchu. „Programová štruktúra TV Markíza v hlavnom vysielacom čase je každý jeden deň plná úspešných relácií a seriálov vlastnej tvorby. Okrem toho máme v rôznych fázach príprav množstvo ďalších projektov, či už pre lineárne vysielanie alebo našu streamovaciu službu Voyo, ktoré plne pokrývajú naše potreby. Ďalšie zábavné formáty preto momentálne nehľadáme,“ uviedol PR manažér TV Markíza Lukáš Kočišek.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Záhady tela