Kto bude novým tvrdým šéfkuchárom? V čisto slovenskej verzii formátu Kitchen Nightmares sa divákom predstaví renomovaný a viacerými prestížnymi oceneniami ovenčený šéfkuchár Martin Novák, ktorý si nielenže nekladie servítku pred ústa, ale vie byť aj poriadne prísnym kritikom.
Martin Novák je známym menom v slovenskej gastronómii. Počas svojho pôsobenia v gastronómii absolvoval niekoľko workshopov s Michelinovými šéfkuchármi. Stál za prípravu servisu pre holandskú kráľovnú a jej hostí, ako aj za prípravou menu pre britskú kráľovskú rodinu. V roku 2016 stážoval v medzinárodnej sieti kráľovských thajských fine dine reštaurácii Patara a od roku 2016 je zaradený medzi top šéfkuchárov Slovenska.
Od roku 2018 je tiež zaradený podľa Gurmána na Slovensku v Best 20 Chef's. V roku 2020 získal ďalšie vidličky a tiež ocenenia Najlepšia hotelová reštaurácia roka na Slovensku a Najlepšia nová reštaurácia na Slovensku. V roku 2022 obhájil ocenenie Hotelová reštaurácia roka a Šéfkuchár roka 2022, kde získal 2.miesto.
Martin má menej ako týždeň na to, aby postavil reštauráciu na nohy. Dokopy sa pokúsi nakopnúť v tejto sezóne osem reštaurácií. Do relácie sa hlásili reštaurácie, ktoré majú problémy a potrebujú odbornú pomoc. Vyberali sme reštaurácie tak, aby sa ich problémy vzájomne líšili a boli pre diváka zaujímavé na sledovanie. S každým problémom sa Martin popasuje a snaží sa ho vyriešiť tak, aby reštaurácii po jeho odchode prosperovala. Produkciu najviac pri výrobe prekvapili slovenské jedlá z 90 rokov ako kuracie prsia s broskyňou a podobne chuťovky sú stále živé.
„Účasť v šou je pre mňa novou skúsenosťou a teším sa, že môžem po ťažkom období prispieť svojimi radami a pomôcť reštauráciám postaviť sa znova na vlastné. Menu bolo veľakrát čudne zostavené, jedlá neboli chutné, častokrát pripravené z polotovarov. V reštaurácii sa má variť, nie zohrievať“, dodáva.
O čom bude prvá epizóda?
Nekompromisný šéfkuchár mieri do talianskej reštaurácie. Po osemročnom podnikaní padajú na dno. Covid im všetko zobral. Doteraz Tibor – majiteľ reštaurácie Bella Italia v Šamoríne, nepotreboval žiadne pôžičky a bol hrdý na to, ako sa podniku darilo. Posledné sezóny sú extrémne slabé. Reštaurácia profituje iba v lete, keď funguje terasa, inokedy však zíva prázdnotou.
Aký problém má reštaurácia? Kameňom úrazu je fakt, že na jedálnom lístku majú 136 druhov jedla a navyše jedlá z niekoľkých kuchýň. To je jedna z prvých vecí, ktorá Martina vyvedie z miery. Neskôr pri upratovaní skladov a zásob sa ukáže, že práve veľké množstvo jedla je to, čo spôsobuje majiteľom problémy – dosť veľa jedla je po dátume spotreby a je doslova objednané zbytočne.
Ako sám povedal majiteľ Tibor, za každý jedlo, ktoré v reštike varí si stojí. V kuchyni pracuje aj Tiborov syn a manželka a práve oni sú tí, ktorí volajú po zmene. Tibor na zamestnancov nevie byť prísny a postupne, tak začína na svoju dobrotu doplácať. Podarí sa šéfkuchárovi Martinovi Novákovi presvedčiť Tibora, že zmena je to, čo podnik na prežitie potrebuje? A bude Martin konečne ten, koho Tibor počúvne?
Sledujte prvú epizódu už v stredu večer o 20:30 na Markíze!