Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Za zábavné relácie RTVS platí milióny. Koľko bude stáť nástupca Pečie celé Slovensko?

Novú šou Hit roka uvedie telerozhlas budúci rok.

05.12.2022 06:00
Pečie celé Slovensko II Foto:
Porotkyne a moderátori druhej šou Pečie celé Slovensko.
debata (1)
wednesday, Čítajte aj Hit na Netflixe zachraňuje hlavná hrdinka. Inak je to premárnená šanca na skvelý bizarný seriál

Pečie celé Slovensko čaká už v nedeľu 11. decembra finále, v ktorom sa dozvieme, kto sa stane víťazom druhej série najúspešnejšej šou RTVS. O týždeň neskôr, v nedeľu 18. decembra, uvedie Jednotka ešte jeden celebritný špeciál, ktorý definitívne uzavrie druhú sériu. Silvestrovský špeciál tento rok nebude, nahradila ho súťažná epizóde navyše.

Do nového roka pripravuje telerozhlas pre divákov úplne novú šou s názvom Hit roka. „Nový program bude pripomínať s nadhľadom jednotlivé roky a dôležité spoločenské, športové, kultúrne a politické udalosti z histórie samostatnej Slovenskej republiky, ukážky z obľúbených skladieb a filmov slovenských tvorcov a interpretov,“ približuje programový riaditeľ STV Vincent Štofaník nový formát, ktorý vzniká pri príležitosti 30. výročia Slovenskej republiky.

Michal Borec Čítajte rozhovor Michal Borec: Hranice medzi televíznymi sezónami sa zotreli. Predbiehame sa, kto skôr uvedie niečo nové

Hit roka od tvorcov Zlatých časov

Nakrúcanie novej šou Hit roka sa má začať v priebehu decembra a prvé časti by mali diváci na obrazovkách Jednotky vidieť už začiatkom januára. „Nový 25-dielny hudobno-zábavný program Hit roka pripravuje kreatívny tím, ktorý priniesol v minulosti divácky mimoriadne obľúbené programy, ako napríklad Zlaté časy, Legendy popu, Hit storočia, Poštu pre teba a mnoho iných,“ hovorí Štofaník o novej šou RTVS.

Legendy popu uvádzala Jednotka v roku 2011:
Hit storočia bol na obrazovkách v roku 2007. Martina Schindlerová v ňom zaspievala Koloseum:

Novinku Hit roka vyrába spoločnosť MAYA. Podľa Centrálneho registra zmlúv bude 25 častí stáť 799-tisíc eur bez DPH (959-tisíc eur s DPH), čo je 32-tisíc eur bez DPH za jednu časť. RTVS sa na výrobe jednotlivých epizód podieľa aj nepeňažným plnením. Spoločnosti MAYA sprístupní archívne materiály, zabezpečí obecenstvo a poskytne aj techniku, rekvizity, štúdio a ľudí do výrobného štábu.

Hit roka by mal dostať vo vysielaní priestor v štvrtkové večery, ktoré v minulosti patrili Zlatým časom. Tie pre RTVS vyrábala rovnako spoločnosť MAYA, naposledy za výrobu 24 častí telerozhlas zaplatil 729-tisíc eur bez DPH (875-tisíc eur s DPH), teda 30 382 eur bez DPH za jednu časť.

Vianoce, nákupy, online Čítajte aj Návštevnosť webov: Aktuality opäť prvé, skokana mesiaca priniesol vianočný ošiaľ

Koľko stojí Pečie celé Slovensko

Reality šou amatérskych pekárov a cukrárov je za posledné dva roky najúspešnejšou šou na slovenských televíznych obrazovkách a s prehľadom poráža aj veľké šou komerčných televízií. Pozitívne emócie, nekonfliktná atmosféra medzi súťažiacimi, a atraktívne prostredie ju vystrelili aj na Slovensku na vrchol diváckeho záujmu.

Pôvodom britský formát The Great Bake Off je na obrazovkách verejnoprávnej televízie BBC už od roku 2010. Môže sa pochváliť tromi cenami BAFTA a úspešným adaptovaním vo viac ako 30 krajinách. Úspech zožal aj na obrazovkách Českej televízie, ktorá už pripravuje tretiu sériu.

Prvá séria „pečenia“ mala na Slovensku premiéru na jeseň roku 2021. Za výrobu dvanástich častí RTVS zaplatil 1,2 milióna eur bez DPH (1,44 milióna eur s DPH). Druhá, aktuálne vysielaná séria má o jednu epizódu viac a RTVS stála 1,35 milióna eur bez DPH (1,62 milióna eur s DPH). Ďalšie financie musel telerozhlas vynaložiť na výrobu upútaviek a tiež na licenciu. Tá stála za prvé dve série vrátane konzultačných poplatkov 154-tisíc eur bez DPH.

Obidve série vyrábala pre RTVS spoločnosť jeffo.tv producenta Jeffa Minaříka, ktorá má s veľkými šou dlhoročné skúsenosti. Pre televíziu Joj pripravuje talentovú šou Česko Slovensko má talent, na konte má tiež viaceré galavečery OTO, zo starších televíznych fenoménov sú to napríklad Vilomeniny, Je to možné?!, Mojsejovci či Celebrity Camp.

Biely lotos II Čítajte aj Je to potvrdené! Seriál, ktorý získal desať cien Emmy, bude pokračovať treťou sériou

RTVS „pečenie“ chce, problémom sú financie

K uvedeniu tretej série Pečie celé Slovensko sa zatiaľ telerozhlas vyjadruje opatrne. Po náznakoch, že by už nemusela pokračovať, zmenil rétoriku a dal svojmu najúspešnejšiemu formátu zelenú. „RTVS využije opciu a je v rokovaní s BBC o zakúpení licencie na tretiu sériu,“ uviedol pre Mediaklik programový riaditeľ Vincent Štofaník.

Kedy ju však diváci uvidia na obrazovkách, zatiaľ nie je jasné. „Termín uvedenia tretej série Pečie celé Slovensko na obrazovky Jednotky RTVS bude závisieť od aktuálnej finančnej situácie a výrobných možností,“ dodal Štofaník.

Čo bude s Milujem Slovensko či Záhadami tela?

K stáliciam telerozhlasu patria tiež zábavné formáty Milujem Slovensko, Čo ja viem, Neskoro večer a Záhady tela. Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj však pri svojej kandidatúre vyjadril nespokojnosť s množstvom zábavných programov na obrazovke verejnoprávnej televízie, ktoré majú podľa neho miesto skôr v súkromných médiách.

Na druhej strane uznal, že televízne vysielanie RTVS dosahuje vyššiu sledovanosť (a je tiež konkurenciou komerčným televíziám) práve v časoch, kedy má v ponuke zábavné formáty. Aký bude teda ich osud v budúcom roku?

druhá šanca, Čítajte aj Druhá šanca neprestáva prekvapovať! Len zopár častí pred koncom a takýto počet divákov...

„Doteraz mimoriadne sledované a divácky obľúbené zábavné programy Milujem Slovensko, Záhady tela, Neskoro večer budú pokračovať aj v jarnej sezóne na Jednotke,“ potvrdil pre Mediaklik Štofaník. Doplnil, že zábavno-súťažná relácia Čo ja viem sa neobjaví v jarnej vysielacej štruktúre RTVS a piatkové večery na Jednotke budú na jar patriť premiéram Milujem Slovensko.

Milujem Slovensko uviedol RTVS na obrazovky v apríli 2013 a doposiaľ odvysielal 12 sérií. Pôvodom holandskú šou pripravuje od počiatku produkčná spoločnosť goodtv producenta a režiséra Radoslava Štefanova. Telerozhlas uhradil za nových šestnásť epizód 837-tisíc eur bez DPH (1 milión eur s DPH).

Záhady tela vychádzajú z licencovaného formátu Body Talk spoločnosti ITV Studios. Zábavná relácia o zdraví je súčasťou sobotných večerov na Jednotke už od roku 2017. Dvanástu sériu, ktorú bude Jednotka uvádzať od januára do júna budúceho roka, pripravuje produkčná spoločnosť Barracuda Movie. Cena za 23 častí je 980-tisíc eur bez DPH (1,18 milióna eur s DPH).

Talkshow Petra Marcina Neskoro večer je pre RTVS najlacnejšou zábavnou reláciou. Za 18 jarných častí zaplatí spoločnosti Akran 416-tisíc eur bez DPH (499-tisíc eur s DPH).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milujem Slovensko #Záhady tela #Pečie celé Slovensko #Neskoro večer #Hit roka