Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Jojka a jej nový seriál: Totálny kontrast! Snaha o prémiový obsah s očividnými chybami

Verdikt

Potešujúce je, že epizódy majú 45 minútovú dĺžku, čiže nie je čas na zbytočné naťahovanie deja. Prvé vraždy, ktoré sa riešili, boli takisto zaujímavo reprodukované. Nakrúcalo sa v exteriéroch, ale aj reálnych interiéroch, čo len podčiarkuje autentickosť celého vizuálu. Policajná stanica nie je žiadna hypermoderná budova so špičkovými technológiami, ale pracuje v rámci možností v kraji, ktorý nie je stredobod. V tomto prípade naozaj je fajn skutočnosť, že tvorcovia sa vyhli nablýskaným bratislavským uliciam a novým preskleným budovám. Tvorcom vyšiel úmysel vyobrazenia lokácií ako zapadákova.

V rámci klasickej kriminálnej šablóny sú pevne rozmiestnené postavy a ich úlohy, ale aj samotné rozprávanie deja. Hlavný hrdina (Marián Mitaš) nesie so sebou temné tajomstvo z minulosti, pre ktoré sa chcel zabiť. Očividne prišiel o všetko a žije samotárskym, nezdravým spôsobom života. Naproti tomu je tu jeho policajná partnerka (Jana Kolesárová) a jej osobné prepojenie s ďalším kolegom (Jastraban). Je tu vytvorená špecifická komunita, ktorú naruší novo prichádzajúci kolega z Košíc (Mitaš). Pri rozprávaní deja je hnacou silou vyšetrovanie, osobné linky dostavajú priestor len okrajovo. Avšak aj tieto náznaky vedia navodiť zvedavosť.

Je evidentné, že tvorcovia mali napozerané kriminálky a ich štruktúru. No Kriminálka Kraj vyzerá vizuálne fajn, poteší aj kamera, ale aj tempo epizódy, no nedalo sa ubrániť pocitu, že čosi tomu chýba. Akási iskra, neraz epizóda pôsobila príliš mechanicky. K tomu treba pripočítať aj očividné chyby. V prvom rade by to chcelo zmeniť hudbu, už úvodný rockový song bol mimoriadne rušivý a pôsobil lacno. Iste chcel podčiarknuť istú drsnosť prostredia a postáv, no minul sa účinku. Určite by pomohlo na dotvorenie atmosféry originálny zvuk, skôr temného inštrumentálneho nádychu. Do očí bila aj chyba v samotnej epizóde, keď si hlavné postavy v jednej scéne tykali, pričom neustále bolo zdôrazňované vykanie. Potykali si až na konci prvej časti. Toto zrejme je chybou pri samotnom nakrúcaní. Boli však aj scény, v ktorých postavy zvláštne artikulovali.

Kriminálka Kraj to bude mať naozaj ťažké. Snaha o prémiový produkt zostala niekde na pol ceste. Hlavné postavy sú zaujímavé. Ich obsadenie nie je krokom vedľa. Mitaš aj Kolesárová sú netradičnou dvojicou, no Booth a Brennanová z Kostí z nich rozhodne určite nebudú. Potešila prítomnosť Adriana Jastrabana, ale aj Mira Nogu.

V tomto smere zámer vyšiel, zaujať tvárami, ktoré nie sú úplne opozerané a nevyskakujú z obrazovky päťkrát za týždeň. No výsledok je nejednoznačný, čo práve naráža na fakt, že u nás tento žáner nie je úplne udomácnený. Treba však kvitovať snahu o nakrútenie, len na vlastných chybách sa dá poučiť do budúcnosti. Kriminálky sú žáner, ktoré fungujú všade vo svete a časom začnú aj u nás, len im treba nájsť a vytvoriť špecifickú podobu, aby im aj slovenské publikum uverilo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Kriminálka Kraj #televízna sezóna 2022/2023