Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najdrahší seriál sveta je len krôčik od prvej klapky! Zosadí Hru o tróny?

Televízny seriál na motívy románu Pán prsteňov britského spisovateľa J.R.R. Tolkiena sa bude natáčať na Novom Zélande, kde vznikla aj rovnomenná úspešná filmová trilógia režiséra Petra Jacksona. Svetové televízne práva na Tolkienov fantasy príbeh zo Stredozeme kúpila pred dvoma rokmi americká spoločnosť Amazon.

21.09.2019 07:00
pán prsteňov, lord of the rings, prsteň, Foto:
Zlo sa opäť prebudí. Prsteň bude strašiakom pre Stredozem.
debata

Dej nového seriálu by mal predchádzať udalostiam z prvého dielu trilógie Pán prsteňov, teda Spoločenstva Prsteňa. Divízia Amazon Studios v utorok vo vyhlásení napísala, že prípravné práce pred natáčaním už sa začali a že samo natáčanie začne v nadchádzajúcich mesiacoch.

Neprebádaný svet

Seriál o Pánovi prsteňov sa bude odohrávať v tzv. Druhom veku, teda tisícky rokov pred príbehom o Frodovi a zničení Prsteňa moci. Avšak bude to značné prepojenie s filmovými trilógiami. Druhý vek v Stredozemi zachytáva udalosti, keď Sauron získal prvýkrát neobmedzenú moc a ukoval nielen Prsteň moci, ale aj ostatné prstene, s ktorými zviazal iné postavy.

Zároveň padol prvý temný pán – Morgoth. V tomto veku najväčší rozmach zažíva oblasť Stredozeme, ktorú mnohí fanúšikovia ani poriadne nepoznali – ostrov Númenor. Ide o pevninu susediacu s hlavnou pevninou. Na Númenore vládli ľudia, ktorí zažívali zlatý vek, kým na nich Sauron nezoslal temnotu. Práve ľudský druh bol vždy vykreslení ako najslabší a ľahko prepadol zlu.

„Keď sme hľadali miesto, kde by sme mohli oživiť prapôvodnú krásu druhého veku Stredozeme, vedeli sme, že musíme nájsť niečo veľkolepé – nedotknuté pobrežie, lesy a hory,“ uviedol Amazon.

Novozélandský minister hospodárskeho rozvoja Phil Twyford povedal, že projekt krajine prinesie mnoho výhod, vrátane nových pracovných príležitostí a významných zahraničných investícií. Tri filmy, ktoré podľa Tolkienovej trilógie natočil novozélandský režisér Peter Jackson – Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa – zarobili podľa agentúry Reuters po celom svete takmer tri miliardy dolárov. Získali tiež celkom 17 cien americkej filmovej akadémie Oscar. Úspešné boli aj filmy na motívy ďalšieho Tolkienovho diela Hobit.

Úspech filmových príbehov zo sveta ľudí, elfov, trpaslíkov a čarodejníkov podporil na Novom Zélande cestovný ruch a pritiahol milióny návštevníkov na miesta, kde zábery vznikali.

Miliarda dolárov

Pán prsteňov sa môže stať najdrahším seriálom v histórii televíznej zábavy. Odborníci odhadujú, že celkové náklady sa môžu vyšplhať až na neuveriteľnú miliardu dolárov! Suma 400 miliónov dolárov zahŕňa „len“ práva k dielu a najnižšiu sumu za prvú sériu. K tomu treba prirátať náklady na štáb, celé scenáristické zázemie, kulisy, špeciálne efekty, marketing a v neposlednom rade platy hercov. Amazon sa zrejme vyberie podobnou cestou ako HBO a do seriálu vyberie mix známych a menej známych hercov, ktorí budú mať šancu sa stať megahviezdami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #J.R.R. Tolkien #Pán prsteňov #oseriáloch