Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bývalá redaktorka Jojky: Stratila som zmysel v práci, kritických tém je menej. Redakcie sú pod tlakom

Bývala moderátorka a redaktorka Jojky potvrdila, že slovenský mediálny priestor je pod veľkým tlakom.

03.05.2024 00:00
debata (23)

Kam smeruje mediálny svet na Slovensku? Politikom sa už podarilo odstaviť diskusnú reláciu Na hrane, naplno bojkotujú markizácke Na telo, ktoré niekoľko týždňov funguje v provizóriu a len veľmi ťažko sa dá uvažovať o tom, že v takomto móde môže dlhodobo fungovať. Vládna garnitúra odmieta účasť v Markíze, televízia improvizuje a relevantnosť relácie začína byť otázna. Zástupcovia televízie nekomentujú budúcnosť relácie, či sa na jeseň vráti.

Júlia Zelenková. Foto: TV JOJ
júlia zelenková, Júlia Zelenková.

Turbulentné dianie v televíziách sa tak potvrdzuje. Negatívny trend naznačila, dnes už bývala moderátorka a redaktorka Júlia Zelenková, ktorá oznámila odchod v pondelok. V statuse na sociálnej sieti poďakovala televízii na príležitosť a podčiarkla, že sa ich cesty rozišli v dobrom.

„V pondelok som odvysielala svoje posledné štúdio a nevyrobím už ani žiadnu ďalšiu reportáž. Po 16 rokoch končím v TV JOJ. Odchádzam v dobrom a po zrelej úvahe. S vďakou za skvelých ľudí, s ktorými som mohla slobodne tvoriť, s pocitom, že sa nám spolu podarilo veľa dobrých vecí vo verejnom záujme. Na konci každej reportáže je totiž človek, ktorého sa dotýkajú rozhodnutia a skutky úradov, samospráv, súdov a politikov. Je našou úlohou o tom hovoriť, ukazovať to, dávať do súvislostí, pýtať sa na dôsledky,“ napísala v prvej polovici svojho statusu.

„Táto práca ma napĺňala a bola pre mňa poslaním. Nie je však tajomstvom, že mnohé redakcie teraz zažívajú ťažké časy a vyrovnávajú sa s tým po svojom. Napríklad aj určitým odklonom od kritických tém. Ja som postupne začala strácať zmysel v mojej práci a považujem za fér voči redakcii aj sebe hľadať ten zmysel inde. Ďakujem za všetko, bolo mi cťou,“ uzavrela svoju rozlúčku.

Už druhá jojkárska tvár v krátkom čase sa kriticky vyjadrila voči štýlu práce. Tvrdšie sa vyjadrila aj Jana Krescanko Dibáková v reportáži pre ČT24.

Českí odborníci sa pred pár týždňami podrobne a kriticky mapovali kroky súčasnej vlády v mediálnej oblasti. Venovali sa vývoju v RTVS, politickému bojkotu televízie Markíza a jej relácie Na telo, ale aj tlakom na novinárov, ktoré sa stupňujú. V reportáži sa objavila aj bývalá moderátorka televízie JOJ Jana Krescanko Dibáková, ktorá len týždňom oznámila svoj koniec po 22 rokoch na obrazovkách obľúbenej televízie.

Následne dnes už bývalá moderátorka nešetrila kritikou voči bývalému zamestnávateľovi. V reportáži ČT24 naznačila, že novinári čelia tlakom pri práci. „Ja som sa jednoducho prestala stotožňovať s politickým spravodajstvom televízie Joj a jeho smerovaním. Je ho už na obrazovkách viditeľne menej,“ povedala na rovinu Dibáková.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ