Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čierny deň RTVS: Zamestnanci a spolupracovníci vyhlásili symbolický protest proti vládnemu zákonu

Zamestnanci RTVS po vládou prijatom zákone o STVR spustili protest.

25.04.2024 08:00 , aktualizované: 10:30
RTVS Mlynská dolina Foto:
debata (114)

Vláda v stredu (25.4.) schválila zákon z dielne ministerstva kultúry, ktorým sa má Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Návrhom sa mení samotný názov verejnoprávneho média, riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Funkcia súčasného generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja a mandát členov Rady RTVS sa skončí dňom účinnosti navrhovaného nového zákona.

K návrhu zákona sa už kriticky vyjadrila samotná RTVS, boj o nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie nevzdávajú ani zamestnanci a spolupracovníci. Obávajú sa zásahov do spravodajstva, ktoré čelí dlhodobým atakom politikov.

RTVS Mlynská dolina Čítajte viac RTVS reaguje: Zmena bude stáť niekoľko miliónov eur. Je účelová a prinesie destabilizáciu

Čierny deň pre RTVS

Dnes, vo štvrtok 25. apríla, zamestnanci RTVS zvolili formu symbolického protestu na vyjadrenie nesúhlasu so zmenami v návrhu zákona o STVR. „Dnes symbolicky. Zmeny považujú za účelové Nechceme sa nechať pochovať. Ale ak má byť verejnoprávna a nezávislá RTVS minulosťou, vyhlasujeme štvrtok, deň po schválení návrhu zákona vládou, za Čierny deň RTVS. Dnes sa zamestnanci, spolupracovníci a sympatizanti RTVS oblečú do čierneho a vyjadria svoj smútok a nesúhlas s pripravovanými zmenami,“ uviedli viacerí na sociálnych sieťach a vyzvali svojich sympatizantov, aby sa k ich symbolickému protestu pridali. Redaktori a moderátori už uvádzali Ranné správy RTVS v čiernom.

Čierny deň RTVS STV Bratislava Čítajte viac OBRAZOM: V RTVS sa ticho protestovalo. Takto vyzeral čierny deň

Zamestnanci už včera (24.4.) v protestnom videu s názvom Chceme slobodnú RTVS apelovali na politikov, aby ponechali inštitúciu bez zásahov. „Nechceme robiť politiku. Chceme len každý deň prísť do práce, ktorú milujeme a robiť ju najlepšie ako vieme. Bez strachu, výčitiek a kompromisov,“ uviedli v stanovisku.

RTVS svoj nesúhlas s navrhovanými zmenami vyjadrila už včera (24.4.) v oficiálnom stanovisku. „Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS,“ uviedla RTVS.

Upozornila tiež, že navrhované zmeny budú stáť niekoľko miliónov eur: „Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur.“

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu vyjadril predpoklad, že návrh zákona schváli parlament ešte pred letnými prázdninami.

Šimkovičová: Vláda schválila nový zákon o STVR
Video

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS