Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bratislava s ďalším novým mrakodrapom: Začína sa výstavba megaprojektu, ktorý vytvorí novú mestskú štvrť

V širšom centre hlavného mesta vznikne celá nová štvrť.

20.10.2023 06:00
Klingerka Foto:
Nočný pohľad na dokončenú prvú etapu Klingerky.
debata (8)
markíza, tv markíza, Čítajte aj Ďalšia kultová reality šou sa dočká reštartu: Markíza čoskoro vytasí na divákov tento tromf!

Bývalá priemyselná lokalita blízko nového centra Bratislavy sa mení na novú mestskú štvrť. Projekt Klingerka pretvára nevyužívaný a zanedbaný priestor na plnohodnotný priestor pre obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta.

Nová štvrť svojím charakterom vytvorí prirodzený prechod medzi vznikajúcim moderným centrom mesta a pokojnou štvrťou historickej Klingerovej kolónie. Premena bývalej priemyselnej zóny na nový mestský priestor sa však nekončí prvou etapou výstavby.

Vizualizácia projektu Klingerka Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia bratislavskej štvrti Klingerka.

Nová ucelená mestská štvrť

Klingerka II. nadväzuje na úspešnú prvú etapu projektu, ktorého zavŕšením bude vznik ucelenej mestskej štvrte v širšom centre Bratislavy. Budovaná je v súlade s princípmi udržateľnosti a s ohľadom na životné prostredie.

Dve ďalšie etapy výstavby prinesú nové byty a apartmány, priestory pre obchody, gastro prevádzky a doplnkové služby. Verejné zelené vnútrobloky nadviažu na park s ihriskami, ktorý vznikol už v prvej etape. Projekt počíta aj s vybudovaním plánovanej električkovej trate spájajúcej Petržalku a Ružinov cez Pribinovu, Košickú a Miletičovu ulicu.

Klingerka počíta s električkovou traťou... Foto: JTRE
Klingerka, električka Klingerka počíta s električkovou traťou spájajúcou Petržalku a Ružinov.

V prvej fáze novej etapy vzniknú dve trojice polyfunkčných objektov. Prvá bude pozostávať z 8, 16 a 19 podlažných budov s bytmi, obchodmi a administratívnymi priestormi. Druhá trojica prinesie dve nižšie polyfunkčné budovy a detské centrum.

Vnútrobloky vytvoria verejný priestor primárne určený pre zeleň a komunitné prostredie pre voľnočasové aktivity obyvateľov a návštevníkov. V záverečnej etape pribudne ďalších päť polyfunkčných objektov, ktorých súčasťou bude aj hotel. V podzemných garážach bude k dispozícii viac ako 1 700 parkova­cích miest.

Dominantou celého komplexu sa stane 35 poschodová administratívna veža, ktorá bude so 141 metrovou výškou druhou najvyššou budovou Bratislavy. Postavená bude na rozhraní Košickej, Prístavnej a Plátenníckej ulice.

Dominantou celého komplexu Klingerky bude 141... Foto: JTRE
Klingerka 3 Dominantou celého komplexu Klingerky bude 141 metrová administratívna veža.

„Po dokončení celého projektu vytvorí Klingerka svojím charakterom prirodzený prechod medzi vznikajúcim moderným centrom mesta a pokojnou štvrťou historickej Klingerovej kolónie s dostatkom zelene, potrebnými službami a priestorom pre rôznorodé voľnočasové aktivity. Je veľmi dôležité, že aj Klingerka prináša potrebný mix funkcií pre správne sociálne fungovanie centra mesta,“ uviedol Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

extraktori, štáfek, Čítajte aj K divákom mieri netradičný seriál nielen s Koleníkom: S teroristami sa (ne)vyjednáva!

Výstavba Klingerky sa začala v roku 2019, prvá etapa bola ukončená začiatkom roky 2022, keď developer skolaudoval 116 metrov vysokú rezidenčnú budovu. Priniesla moderný štandard bývania na 35 poschodiach a 380 dvoj- až štvorizbových bytov. Súčasťou projektu bol aj multifunkčný park veľkosti polovice futbalového ihriska a garážový dom so zelenou strechou.

Odstránenie environmentálnych záťaží z minulosti, ktoré spôsobili viac ako storočná priemyselná výroba v lokalite a tiež bombardovanie rafinérie Apollo počas druhej svetovej vojny, prinieslo zlepšenie stavu životného prostredia v lokalite. Developer chce celý projekt dokončiť v roku 2028.

Pozrite si časozberné video z výstavby prvej etapy:

JTRE pôsobí na trhu realitného developmentu od roku 1996. K najvýz­namnejším projektom patria najvyššie obytné veže na Slovensku Panorama Towers a Klingerka, mestské štvrte River Park a Zuckermandel pod Bratislavským hradom či nábrežná štvrť Eurovea City s prvým mrakodrapom na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #Klingerka