Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rekonštrukcia, ktorá vyráža dych. Legendárne priestory, ktoré roky chradli, sú opäť otvorené pre verejnosť

Najfotografovanejšia budova v Bratislave je po rekonštrukcii otvorená pre verejnosť.

29.10.2023 00:00
Lekáreň u Salvatora Foto:
Lekáreň u Salvatora na Panskej ulici v Bratislave bola zavretá v roku 1995, mobiliár bol odvezený a odvtedy boli jej priestory pre verejnosť neprístupné.
debata

Budova Lekárne u Salvatora je jednou z najfotografo­vanejších budov v historickom centre hlavného mesta. Patrí k legendárnym a takmer už strateným priestorom v našej histórii. Túto ikonu starej Bratislavy a národnú kultúrnu pamiatku sa mestu podarilo v lete 2020 získať do vlastníctva a priestory lekárne zrekonštruovať.

V roku 2021 získalo aj takmer 300-ročný originálny barokový lekárenský mobiliár. Odkúpilo ho za takmer milión eur od súkromného zberateľa. Podľa Múzea mesta Bratislavy má nevyčísliteľnú historickú aj pamiatkovú hodnotu nielen v domácom, ale aj celosvetovom kontexte.

Budova lekárne u Salvatora patrí medzi... Foto: TASR
Lekáreň u Salvatora Budova lekárne u Salvatora patrí medzi najfotografovanejšie v historickom centre hlavného mesta.

Otvorenie po 28 rokoch

„Veľmi sa teším, že sa nám takmer stratené verejné priestory darí vracať verejnosti. Po 28 rokoch navraciame život a funkciu aj národnej kultúrnej pamiatke, Lekárni u Salvatora. Legendárne priestory, ktoré roky chradli, sme obnovili, vrátili sme do nich jedinečný barokový mobiliár a už čoskoro sa do lekárne vráti aj tá pravá lekárenská vôňa, pretože tu Slovenská lekárnická komora otvorí kvalitnú lekáreň pre všetkých,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Dodal, že návštevníci budú mať možnosť spoznať tento priestor, jeho šuplíky, fľaštičky, intarzie, táru, mažiar, levy a všetky skryté zákutia ešte predtým, ako lekáreň začne s prevádzkou. Hlavné mesto plánuje do budúcna aj obnovu fasády budovy, financie sa bude snažiť získať z eurofondov.

Lekáreň u Salvatora by mohla byť otvorená ešte... Foto: TASR
Lekáreň u Salvatora Lekáreň u Salvatora by mohla byť otvorená ešte tento rok. Zatiaľ si jej priestory môže pozrieť verejnosť.

Víkendové prehliadky so sprievodcom

Pôvodná lekáreň ukončila svoju činnosť v roku 1995 a pomaly chátrala. Od soboty, 28. októbra 2023, sú jej zrekonštruované priestory opäť otvorené pre verejnosť. Počas novembrových víkendov si ich môžu návštevníci prezrieť, preskúmať a užiť prostredníctvom historických prehliadok s kvalifikovanými sprievodcami Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Kapacita jednotlivých prehliadok je obmedzená, je nutné sa vopred prihlásiť.

Otvorenie ikonickej lekárne Salvator Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Oficína lekárne bude rovnaká ako pred 100...

Rovnaká ako pred 100 rokmi

Po získaní všetkých povolení bude v historických priestoroch opäť otvorená štandardná lekáreň pre širokú verejnosť. Bude rovnaká ako pred 100 rokmi, s kompletne zrekonštruovanou historickou výbavou nábytku, ktorý má viac ako 300 rokov. Zázemie však bude spĺňať požiadavky vyhovujúce súčasným zdravotníckym zariadeniam. Lekáreň bude prevádzkovať nezisková organizácia Lekáreň u Salvatora patriaca pod Slovenskú lekárnickú komoru, ktorá ju od mesta dostala do prenájmu.

„Už ako študent farmácie som na prelome tisícročí často chodieval okolo tejto budovy a veril som, že sa do nej raz vráti ozajstný lekárnický život. Je skvelé, že hlavné mesto tento krok urobilo a že symbolicky sú – prostredníctvom Slovenskej lekárnickej komory – súčasťou tohto návratu všetci farmaceuti a farmaceutky,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Do budúcnosti má v pláne, aby bol v lekárni počas prevádzky vždy niekto, kto prípadným záujemcom vedel poskytnúť aj erudovaný komentovaný výklad o lekárni a jej histórii.

Mobiliár Lekárne u Salvatora má nevyčísliteľnú... Foto: TASR
Lekáreň u Salvatora Mobiliár Lekárne u Salvatora má nevyčísliteľnú historickú aj pamiatkovú hodnotu nielen v domácom, ale aj celosvetovom kontexte.

Legendárnu lekáreň poznal každý Bratislavčan

Lekáreň, založená arcibiskupom Georgom Lippaiom v 17. storočí, prešla viacerými zmenami majiteľov a sídiel, kým našla svoje miesto v Adlerovom dome. Túto ikonickú budovu s novoslohovým priečelím so sochou svätého Salvatora dal postaviť lekárnik Rudolf Adler v roku 1904.

Lekáreň u Salvatora fungovala v Adlerovom dome nepretržite od roku 1904 počas monarchie, Československej republiky, Slovenského štátu a aj počas socializmu. Svoju činnosť ukončila až v roku 1995, odkedy ostali jej priestory verejnosti neprístupné.

Historická fotografia Lekárne u Salvatora z... Foto: vtedy.sk
Lekáreň u Salvatora Historická fotografia Lekárne u Salvatora z roku 1958.

Po dlhých rokoch úsilia sa mesto Bratislava stalo výhradným vlastníkom Adlerovho domu a začalo s rekonštrukciou priestorov. Hlavnému mestu sa taktiež podarilo odkúpiť aj unikátny a vzácny dobový mobiliár od súkromného zberateľa PharmDr. Erika Kovácsa, ktorý nábytok zreštauroval, a tým sa zaslúžil o jeho záchranu pre ďalšie generácie. Barokový nábytok s vyše 300-ročnou históriou je hlavnou hodnotou lekárne. Skrinky a poličky boli v roku 1904 doplnené „modernými“ doplnkami – lustrom, váhou, pokladňou a svietidlami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lekáreň u Salvatora