Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ako nenaletieť pri nákupe na sociálnych sieťach? Pri správe "Kuriér už ide! Donesie vám peniaze!" zbystrite pozornosť

Podvodníci na internete sú stále rafinovanejší a aj malá chvíľka nepozornosti vás môže vyjsť draho. Pri inzercii či nákupe na sociálnych sieťach sa preto oplatí preveriť si záujemcu a venovať pozornosť aj najmenším detailom.

10.03.2024 06:00
online nákup, kreditka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Internet ponúka nespočetné množstvo možností, no aj riziká. Podvodníci sa stále zdokonaľujú a hľadajú nové spôsoby, ako vás oklamať a obrať o peniaze. Jedným z miest, kde môžete naraziť na podvodníkov, sú aj sociálne siete. Avšak existuje niekoľko jednoduchých opatrení, ktoré vám pomôžu chrániť sa pred podvodmi a udržať vaše financie v bezpečí.

Predchádzajte problémom

Predtým, než sa pustíte do akýchkoľvek obchodných transakcií na sociálnych sieťach, je dôležité overiť si svojho potenciálneho obchodného partnera. Skontrolujte jeho profil, sledujte jeho predchádzajúcu aktivitu na trhoch či iných podobných službách a skúmajte hodnotenia od ostatných používateľov.

kino Čítajte aj Kto do kina môže ísť a kto má zákaz? Nová vyhláška ministerstva kultúry spôsobila poriadny zmätok

„Zistite si jeho predchádzajúcu aktivitu na Marketplace či obdobnej službe, prípadne skontrolujte, či máte spoločných priateľov alebo známych. Ak objavíte spoločných priateľov, overte si u nich, ako dobre predávajúceho alebo záujemcu o váš tovar poznajú a aké s ním majú skúsenosti. Zamerajte sa tiež na predchádzajúcu inzerciu a hodnotenie používateľa,“ odporúča Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest. Zároveň ponúka zadať jeho meno do internetového vyhľadávača, aby ste sa uistili, či sa neobjavia negatívne skúsenosti ostatných používateľov, alebo dokonca varovanie polície.

Nerozhodujte sa pod tlakom

Obľúbeným trikom podvodníkov je vytváranie nátlaku na rýchle rozhodnutia. Nepodliehajte emóciám a zdržte sa akýchkoľvek transakcií pod tlakom. Ak dostanete linky od predávajúceho, neotvárajte ich, aby ste sa vyhli riziku odovzdania osobných údajov alebo strate peňazí. Cieľom je dostať vás do stavu, keď víťazia emócie nad zdravým rozumom.

„Kuriér už ide! Za tovar som zaplatil, peniaze si vyzdvihnite kliknutím na tento link!“ Pri takomto a podobnom spôsobe komunikácie si môžete byť istí, že obchodujete s manipulátorom, ktorý sa vás snaží pripraviť o peniaze. Komunikujte vždy tak, aby bola každá vaša konverzácia zdokumentovaná, čo môže slúžiť ako dôkaz v prípade neskorších sporov.

max, hbo max, Čítajte aj Top streamovacia udalosť roka 2024: Svetový hráč totálne zmení podobu, týka sa to aj Slovenska

Buďte opatrní pri platbách vopred

Platby vopred na účet môžu byť riskantné, pretože neexistuje garancia, že dostanete tovar, za ktorý ste zaplatili. Preto sa snažte, ak je to možné, vyhnúť takýmto platbám. Osobné prevzatie tovaru je najbezpečnejšou možnosťou, ktorá minimalizuje riziko podvodu a nedorozumení.

„Obom stranám – predávajúcemu aj kupujúcemu tak možno odporučiť predovšetkým osobné prevzatie tovaru. Vyvarujete sa neskorším dohadom ohľadom opotrebenia či poškodenia veci, ktoré nebolo zrejmé na inzertných fotografiách, a predovšetkým nevyzdvihnutým zásielkam,“ radí Hekšová.

Sústreďte sa na detaily

Pri textovej komunikácii s potenciálnymi obchodnými partnermi si dávajte pozor na ich vyjadrovanie, gramatické chyby a úroveň jazyka. Neprirodzený slovosled v texte alebo nezvyčajné chyby môžu byť znakom podvodníka.

„Kostrbaté formulácie alebo podivné znaky môžu odhaliť nevydarený strojový preklad z cudzích jazykov, čo opäť ukazuje, že záujemca nie je ten, za koho sa vydáva,“ upozorňuje Hekšová. Dôležité je tiež sledovať súvislosť informácií, ktoré vám poskytujú, a byť pozorný pri zmene podmienok platby a doručenia tovaru v priebehu komunikácie.

Vždy majte na pamäti, že prevencia je najlepšou obranou proti podvodom. Buďte obozretní a neváhajte sa pýtať na detaily, ktoré vám pomôžu uistiť sa, že sa nezapájate do nebezpečnej transakcie. S dodržiavaním týchto jednoduchých krokov sa môžete chrániť pred podvodmi a užiť si bezpečnejší nákupný zážitok na sociálnych sieťach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podvodníci #nákupy na internete