Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Namiesto chátrajúcej továrne vznikne moderná mestská štvrť. Investor predstavil premenu Palmy

Opustený priemyselný areál sa zmení na živý mestský priestor.

29.02.2024 06:00
Palma Foto:
Areál bývalej továrne Palma sa zmení na novú mestskú štvrť.
debata (4)

Bývalý priemyselný areál Palma v bratislavskom Novom Meste sa má zmeniť na novú mestskú štvrť. Investor Corwin predložil zámer revitalizácie a transformácie časti brownfieldu na posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA. Účelom je vytvoriť novú zástavbu, ktorej ťažiskom bude zachovanie a revitalizovanie určitej časti pôvodných objektov.

Predpokladaný začiatok výstavby je v roku 2028, jej ukončenie sa odhaduje v roku 2033. Investičné náklady by mali byť vo výške 175 miliónov eur. Okrem priestorov na bývanie, prácu, obchody a služby tu vznikne aj nová pešia zóna, živé námestie, zelené plochy na trávenie voľného času či umenie vo verejnom priestore.

Česká televízia Čítajte aj Ostrý odkaz UPC: Zákaz vysielania ďalších staníc ČT je reálny, cieľom slovenských vysielateľov je odstrániť konkurenciu

V areáli sú navrhované štvorpodlažné až deväťpodlažné mestské bloky s podzemnými garážami, ktoré budú mať prevažne obytný charakter. Celkovo sa plánuje vybudovať skoro 800 bytov so skoro 1300 parkovacími miestami. „V navrhovanom zámere prevláda funkcia bývania, ktorá je doplnená o občiansku vybavenosť predovšetkým v parteri a revitalizovanom objekte Union Mlynu,“ dodal investor.

Zámer počíta s vysokým podielom zelených plôch, verejných priestorov či použitím zelených striech. Plánovaná je tiež asanácia 17 pôvodných objektov, ako aj revitalizácia a prestavba pôvodných objektov Lisovne a Union Mlynu. Dopravne má byť územie napojené na Račiansku ulicu.

Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma:
Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma.

Zámer má ambíciu nadviazať na celkový urbanistický koncept a obnovu a dostavbu severnej časti areálu Palma s cieľom revitalizácie a transformácie brownfieldu na „živý kúsok mesta“ s ohľadom na udržateľný mestský rozvoj vo forme blokovej štruktúry a pôvodných, funkčne adaptovaných objektov a dobre prepojených mestských a zelených verejných priestorov.

Predložený zámer kladie dôraz na zhodnotenie územia aj z pohľadu adaptácie na zmeny klímy formou rozvoja zelenej a modrej infraštruktúry. Cieľom developerskej spoločnosti je premeniť opustený brownfield Palma na živý, zelený a prívetivý mestský priestor. Spoločne s dánskymi urbanistami z Gehl Architects pripravili víziu štvrte, kde je zachovaný priemyselný genius loci.

Projekt priznáva svoju industriálnu históriu prostredníctvom štyroch zachovaných a zrenovovaných budov, vrátane ikonického sila, ktoré bude aj naďalej vizuálnou dominantou areálu. Okrem neho zostane zachovaná aj bývalá zámočnícka dielňa, lisovňa a starý mlyn.

Takto vyzerá v súčasnosti opustený a chátrajúci areál Palmy:
Opustený a chátrajúci areál Palmy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Opustený a chátrajúci areál Palmy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Palma #developerský projekt #Corwin #brownfield