Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Studňa z legendárneho majora Zemana sa vracia. Z prípadu, ktorý traumatizoval Československo, bude seriál

Príbeh podľa skutočných udalostí prinesie v novom spracovaní Voyo.

25.01.2024 06:00
Tridsať prípadov majora Zemana, Studňa Foto:
Záber zo seriálu Tridsať prípadov majora Zemana.
debata

Zima v roku 1968 zanechala v stredočeských Vonoklasoch trvalú jazvu v podobe horiaceho domu na kraji dediny. Príbeh rodiny Jelínkových, ktorá sa stala obeťou tragickej udalosti, sa vryl do pamäti miliónov Čechov a Slovákov aj vďaka normalizačnému seriálu Tridsať prípadov majora Zemana. Príbeh bol spracovaný v epizóde s názvom Studňa. No to, čo predchádzalo tejto tragédii, málokto tuší a udalosti zostali obostreté záhadou až do dnešných dní.

Záber zo seriálu Tridsať prípadov majora Zemana. Foto: Česká televízia
Tridsať prípadov majora Zemana, Studňa Záber zo seriálu Tridsať prípadov majora Zemana.

Táto rodinná tragédia, ktorá zostala v mysli mnohých ľudí, dnes slúži ako inšpirácia pre šesťdielnu rodinnú drámu z dielne Voyo Originál. Vo februári tohto roku sa začína nakrúcať seriál v réžii držiteľky Českého leva Terezy Kopáčovej podľa scenára Mira Šifru a Kristíny Májovej. Autori zvolili iný prístup a v seriáli vyrozprávajú celý prípad. V hlavných rolách sa predstavia David Švehlík, Johana Matoušková a Filip Červenka ako členovia rodiny Jelínkových.

zrada, ondrík, issová, Čítajte aj Mrazivé prvé zábery z nového prémiového seriálu: Toto bude pýcha Markízy v roku 2024

Príbeh sa zameria na udalosti pred samotným dramatickým vyvrcholením. „Začíname rozprávať tento príbeh od začiatku, keď ešte nebol temný, ale naopak plný lásky. Ktorá dievčina by sa nezamilovala do šarmantného, vtipného Standu, čo si zo všetkého najviac prial byť skvelým manželom a úžasným otcom. Chceli byť jednoducho obyčajný pár, založiť si rodinu, žiť v pokoji, zapadnúť,“ približuje začiatok príbehu režisérka Tereza Kopáčová.

Voyo sa pri tvorbe nového originálneho seriálu spolieha na skúsenosti kreatívnych producentov Michala Reitlera a Michala Prokeša, ktorí stoja za mnohými ocenenými projektami. „Príbeh známy ako Studňa sa oveľa viac týka našich dnešných životov, než tušíme. Čo sme objavili na základe rešerší, je mimoriadne prekvapivé. Niečo, čo by sa mohlo stať znova,“ prezrádza Michal Reitler.

heslo, Čítajte aj Definitívne zrušená relácia: Ustupuje Jojka Markíze, keď vyhadzuje svoj prvý prepadák?

Michal Prokeš ho dopĺňa: „Príbeh Studňa je pre mňa do veľkej miery osobný. Vo Vonoklasoch žijem trinásty rok a považujem ich za jedno z najkrajších miest vôbec. A v kontraste k tomu sa tu stala udalosť, ktorá vystrašila celé Československo.“

Séria Voyo Originálov inšpirovaných skutočnými príbehmi, osobnosťami alebo udalosťami, sa tak rozšíri o Studňu. Producent Lumivod Jindřich Motýl verí, že spojením výrazného talentu Mira Šifru, úspešnej režisérky Terezy Kopáčovej a skúsených tvorcov Voyo vznikne seriál, ktorý sa stane udalosťou sezóny. Natáčanie Studne potrvá od februára do júna, pričom sa očakáva, že seriál osloví divákov svojou silnou a emotívnou atmosférou.

Dano Heriban, Metóda Markovič Hojer Čítajte aj Na obrazovky prichádza posledný seriál s Danom Heribanom. Pre túto rolu bol ako stvorený

O čom bol prípad Studňa

Tragédii vo Vonoklasoch predchádzali dlhodobé nezhody medzi staršími manželmi Jelínkovými a ich 28-ročným synom so svojimi dvoma susedmi. Dedinčania opisovali rodinu ako veľmi uzavrenú a otca Stanislava ako málovravného čudáka so psychickými problémami.

Vo februári 1968 bola nadránom polícia zavolaná k požiaru domu Jelínkových a našla dve zavraždené telá. Obaja manželia Jelínkoví boli mŕtvi. Matka Mária bola nájdená zavraždená v zhorenom dome a otec Stanislav utopený v studni na dvore. 28-ročný syn, po obrne čiastočne ochrnutý, bol nájdený až ráno, vyčerpaný a skrvavený dva kilometre od domu. Vyšetrovatelia zistili, že požiar bol založený úmyselne.

Syn skončil po čine v psychiatrickej liečebni, kde sa pokúsil o samovraždu. Opakovane menil výpovede a naznačoval, že za vraždami mohli byť susedia. Napokon vypovedal úplne iný príbeh a za vraha označil svojho otca, ktorý najprv sekerou zavraždil svoju manželku a potom ho donútil, aby si podrezal hrdlo a zápästie a skočil do studne. Otec medzitým založil v dome požiar, podrezal si zápästia a tiež skočil do studne. Tam sa snažil syna utopiť, čo sa mu nepodarilo. Utopil ho syn, ktorý sa potom pomaly zo studne vyškriabal von.

Vyšetrovatelia tejto verzii prípadu uverili a prípad uzavreli. Čoskoro sa však začali objavovať pochybnosti, či sa prípad naozaj stal tak, ako ho popísal syn. Ten svoju verziu už nikdy nezmenil. Po prepustení z psychiatrie pracoval vo výskumných ústavoch ako vedec, oženil sa a v roku 2003 zomrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Voyo #české seriály #seriál Studňa