Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takto Ivetu Bartošovú nepoznáte. Nový dokument prináša nikdy nevidené zábery a intímne výpovede jej blízkych

Trojdielny dokument mapuje dve dekády života a kariéry popovej ikony. Dostupný je už na Voyo.

07.04.2024 00:00
Málo mě znáš, iveta Bartošová Foto:
Trojdielny dokument Málo mě znáš prináša pohľad na kariéru Ivety Bartošovej od osemdesiatych do nultých rokov.
debata (1)

V apríli uplynie presne desať rokov, odkedy nás navždy opustila československá spevácka legenda Iveta Bartošová. Zároveň by sa v 8. apríla dožila 58 rokov.

Pohľad na jej oslnivú kariéru od osemdesiatych do nultých rokov prináša unikátny dokumentárny seriál Málo mě znáš. V troch epizódach sa zameriava na cestu naivného, no sebavedomého a talentovaného dievčaťa zo severnej Moravy do veľkého sveta, na kariéru pod umeleckým vedením Ladislava Štaidla a na obdobie, keď sa Iveta Bartošová z jeho vplyvu postupne vymaňuje, stúpa na vrchol a etabluje sa v jednom z najúspešnejších muzikálových predstavení našej histórie.

Fotografie z knihy „Iveta foceno s láskou“ Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Fotografia z pripravovanej knihy „Iveta foceno...

Československá popová ikona

„Dokumentárna miniséria nás zavedie do šoubiznisu, ako vyzeral pred rokom 1989 a ako sa hľadal a rodil v 90. rokoch. V hranej minisérii Iveta sme sa zameriavali predovšetkým na speváčkin život a veľa z jej profesného života sme zámerne zjednodušili. A mnoho z toho, čo sa do príbehu jednoducho nezmestilo, nás naozaj mrzelo,“ hovorí riaditeľ vývoja Voyo a TV Nova Michal Reitler.

Režisér Tomáš Klein v dokumentárnej sérii prináša nový pohľad na pozíciu Ivety Bartošovej v českom šoubiznise. Na život „popovej princeznej“ sa pozerá predovšetkým očami jej blízkych žien. Či už prostredníctvom moderátorskej ikony deväťdesiatych rokov Terezy Pergnerovej, manželky hudobného magnáta Karla Svobodu Venduly alebo Ivetinej vizážistky Ludmily Štinglovej.

„Domnievam sa, že ten najzásadnejší rozdiel nachádzame v tom, že príbeh Ivety Bartošovej predtým rozprával bulvár a predovšetkým muži. My ho, naopak, prerozprávame najmä prostredníctvom žien alebo ľudí, ktorí nemajú dôvod na jej tragédii parazitovať,“ približuje režisér Klein.

„Zaujíma nás preto napríklad pohľad Michala Penka, ktorý nastúpil do šoubiznisovej mašinérie spolu s Ivetou a zažil si jej temnú stránku vrátane pádu na samotné dno. Alebo Terezy Pergnerovej, ktorá si prešla extrémne náročnou životnou cestou. To sú ľudia, ktorí môžu nahliadnuť na nástrahy šoubiznisu kriticky a zároveň majú obaja k Ivete silný vzťah,“ dodáva.

Voyo logo Čítajte viac Voyo sľubuje záplavu nového obsahu. Nabralo predplatiteľov a prekročilo veľký míľnik. Čo všetko pripravuje?

Osobné spomienky syna Artura

Okrem mnohých výpovedí kolegov a priateľov speváčky prináša dokumentárna séria aj osobné spomienky Artura Štaidla na svoju mamu a autentický pohľad na fungovanie tuzemského šoubiznisu. Po prvýkrát budú mať diváci možnosť vidieť doteraz nezverejnené autentické zábery z Ivetinho súkromného i pracovného života v 80. a 90. rokoch, ktoré vyhotovil jej dvorný fotograf Miloš Schmiedberger. Dokument odhaľuje aj dôvody jej následného ústupu zo slávy a okolnosti konca jej života.

„Mám veľkú radosť, že s účasťou súhlasil Ivetin syn Artur Štaidl, ktorý sa inak pozornosti vyhýba a rovnako som rád, že sa v dokumente objavia ikony deväťdesiatych rokov ako napríklad Tereza Pergnerová alebo Bára Basiková, ktoré prinášajú úprimný pohľad na vtedajší šoubiznis,” hovorí Michal Samir, režisér a scenárista hranej minisérie Iveta, ktorý je supervízorom tejto dokumentárnej trilógie.

Dokument sa v prvej časti zameriava na roky 1980 až 1987 a Ivetinu cestu z rodného Frenštátu pod Radhoštěm do Prahy. Druhá je z obdobia 1987 až 1994, kedy bola Iveta pod umeleckým vedením Ladislava Štaidla. Tretia mapuje roky 1994 až 1998, kedy Iveta prežívala kariérny vrchol a postupne sa vymaňovala spod Štaidlovho vplyvu.

Premiéra dokumentárnej série Málo mě znáš bude exkluzívne dostupná pre predplatiteľov Voyo už v nedeľu 7. apríla 2024.

Mimoriadna televízna premiéra Ivety

O necelý mesiac neskôr, v sobotu 4. mája 2024, odvysiela tento výnimočný dokument aj televízia Markíza, vyvrcholí tým špeciálne uvedenie dvoch sérií Voyo Originálu Iveta s Annou Fialovou v hlavnej úlohe na televíznej obrazovke. Tie televízia mimoriadne uvedie ako spomienku na popovú ikonu počas troch sobotných večerov – od 20. apríla do 4. mája 2024, vždy v dvoch častiach za sebou.

„Mimoriadnou televíznou premiérou jedného z našich najúspešnejších Voyo Originálov si chceme v prvom rade uctiť pamiatku nezabudnuteľnej speváckej legendy Ivety Bartošovej, ktorá sa nezmazateľne zapísala do histórie populárnej hudby a ktorej tvorba ovplyvnila životy mnohých Čechov a Slovákov,“ uviedla Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Spomienkové pásmo zakončí premiéra tretej, záverečnej sezóny Voyo Originálu Iveta. Posledná séria mapuje speváčkino obdobie začínajúce trinásť rokov po odchode od Ladislava Štaidla. Diváci sa na ňu môžu tešiť už v máji 2024 exkluzívne na Voyo.

Zábery z tretej série seriálu Iveta Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
V tretej sérii seriálu Iveta stvárni Ivetu...

Trilógiu trojdielnych minisérií Iveta a dokumentárnu sériu Málo mě znáš pre Voyo pripravila oceňovaná spoločnosť Barletta Productions na čele s producentmi Majou Hamplovou a Matějom Chlupáčkom. Kreatívnym producentom za Voyo je pri oboch projektoch dvojnásobný držiteľ Českého leva Matěj Podzimek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Bartošová #Voyo