Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Chcete vedieť, kedy zomriete? Objavila sa umelá inteligencia, ktorá je desivo presná

Dáni vynašli kalkulačku, ktorá predpovedá riziká predčasnej smrti.

16.01.2024 00:00
umela inteligencia Foto:
debata (1)

Keby ste mohli poznať dátum svojej smrti, chhceli by ste to? Množstvo ľudí táto otázka zaujíma, preto svet zaujal nový objav z Technickej univerzity v Dánsku. Vďaka špeciálnemu algoritmu dokážu vedci predpovedať, kedy môže človeka čakať predčasná smrť. Píše o tom Independent.

Umelá inteligencia je podobná Chatu GPT. Učila sa na údajoch 6 miliónov Dánov, pričom sa ukázalo, že dokáže predpovedať dátum úmrtia skôr, ako akýkoľvek doteraz známy systém. Súbor údajov ako je vek, zdravie, vzdelanie, zamestnanie a príjmy poskytla výskumníkom dánska vláda, ktorá na projekte participovala. Po tom, čo mali údaje k dispozícii, dokázali riziko predčasnej smrti predpovedať až desivo presne.

žena, dôchodca, počítač, laptop, darovacia zmluva Čítajte viac Slováci sú na internete ohrození: Dávajte si pozor na phishing, varuje Eset

Model sa nazýva Life2vec. Po tom, čo sa systém naučil potrebné vzorce a naučil sa údaje poskytnuté vládou, odborníci vzali súbor údajov o skupine ľudí vo veku od 35 do 65 rokov, z ktorých polovica zomrela medzi rokmi 2016 až 2020. Systém následne musel predpovedať, kto predčasne zomrel a kto žije.

Predikcie Live2vec sú o celých 11 % presnejšie ako akýkoľvek iný dostupný systém. Napríklad úmrtia do 4 rokov pritom systém predpovedal vo viac ako 75 % prípadov správne.

Odborníci sa však obávajú, aby nedošlo pri používaní k zneužitiu – systém by mohli napríklad využívať poisťovne, ktoré by si takýmto spôsobom mohli zabezpečiť príjmy – vedeli by totiž presnejšie určiť, ktorý človek patrí medzi rizikových. Rovnako je otázne, nakoľko by ľudia dokázali byť úprimní pri vypĺňaní citlivých údajov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #umelá inteligencia #predčasná smrť