Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Idete na pracovný pohovor? Pripravte sa s umelou inteligenciou Amy! Je bez registrácie a zadarmo

Umelá inteligencia vám pomôže vybrať aj ideálne zamestnanie.

16.07.2023 06:00
Talk2amy Foto:
debata

Prežívame obdobie plné zmien, ktoré prináša mnoho nového. Nástup umelej inteligencie vzbudzuje v mnohých ľuďoch obavy, nové technológie však môžu byť aj veľmi prospešné. Umelá inteligencia dokáže napríklad pomôcť s výberom vhodnej pracovnej pozície, aj pripraviť na pracovný pohovor.

Nápomocná môže byť tiež v správnom nastavení pri hľadaní práce. Nezriedka sa totiž môže stať, že sa uchádzači o prácu napríklad príliš úzko ‚zaškatuľkujú‘ do určitej pracovnej pozície. Preto môžu prehliadnuť inak nazvanú či novovzniknutú pozíciu, ktorá by vzhľadom na ich schopnosti, vedomosti alebo skúsenosti mohla byť pre nich rovnako vhodná, ak nie vhodnejšia.

Aké možnosti na využitie umelej inteligencie pri hľadaní práce máme na Slovensku?

Pri výbere zamestnania pomáha Amy

Napríklad na webe Talk2amy sa môžu záujemcovia o zmenu zamestnania otestovať pomocou umelej inteligencie Amy. Je priateľská, rešpektuje súkromie a poskytuje výsledky v reálnom čase. Svoje služby poskytuje zadarmo a bez registrácie, teda celkom anonymne.

Foto: Talk2amy
Talk2amy

„Amy je umelá inteligencia, ktorá chápe ľudskú osobnosť ako celok a potom ju interpretuje rovnako ako ľudia. Uchádzačom o prácu tak dokáže pomôcť zmapovať ich schopnosti a získať dôkladný prehľad o ich osobnosti. A práve lepšie poznanie vlastnej osobnosti im potom umožní vybrať si vhodné zamestnanie, ale aj lepšie sa pripraviť na pracovný pohovor,“ vysvetľuje Součková.

Online platforma Talk2amy spoločnosti Mongata spája psychológiu, umelú inteligenciu, pokročilú matematiku a ďalšie moderné technológie. „Záujemcom preto môže veľmi účinne pomôcť pri hľadaní lepšieho, pre nich ideálneho zamestnania, vo vyšších verziách tiež umožňuje nájsť pracovné pozície, ktoré sa k danému človeku osobnostne hodia,“ hovorí Martin Rücker, zakladateľ spoločnosti Mongata.

Počítajte s tým, že životopis číta stroj

Umelá inteligencia už dnes pomáha aj personalistom. Aj keď odborníci nepredpokladajú, že by mohla v oblasti ľudských zdrojov úplne nahradiť človeka, aj v tejto oblasti dokáže veľmi pomôcť so zefektívnením rutinných procesov. Personálne agentúry či pracovné portály ju využívajú napríklad pri vyhľadávaní vhodných kandidátov alebo pri ich oslovovaní.

„S tým je dnes potrebné pri písaní životopisu určite počítať. Štruktúrovaný životopis by mal byť preto koncipovaný tak, aby z neho dokázal robot vyčítať čo najviac – mal by byť napísaný presne a prehľadne, a zároveň by mal obsahovať čo najväčší počet kľúčových slov, ktoré umelá inteligencia hľadá. Oplatí sa preto uviesť nielen názvy pozícií, ale aj detailný popis náplne práce,“ odporúča Jitka Součková z personálnej agentúry Grafton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia