Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Top televízna udalosť roka 2024: Markíza by mala spustiť novú stanicu. Nikto netuší, o čom bude

Pôvodné plány hovorili o štarte ešte v lete 2023, napokon spustenie sa odložilo o rok.

15.01.2024 06:00
markíza, tv markíza, Foto:
Markíza by mala v tomto roku spustiť novú televíziu.
debata (1)

V marci 2023 sa objavili prvé oficiálne informácie a ambície skupiny Markíza rozšíriť o novú stanicu. Plány boli ambiciózne, nová stanica mala štartovať v lete, presne rok po spustení Markíza Krimi. Napokon sa plány o pár týždňov výrazne zmenili. Stále platí informácia, že ju spustí v lete 2024. Neutíchajú špekulácie o tom, aké bude zameranie nového televízne prírastku.

Už dlhšie je známy postoj televízie, že sa neplánuje zapojiť do boja o diváka v segmente spravodajských televízií, keďže v nedávnej minulosti spustila vlastnú spravodajskú televíziu Jojka pod názvom JOJ 24, ale aj verejnoprávna RTVS. K tomu na Slovensku dlhoročne pôsobí najsledovanejšia ta3. Tento segment televízneho trhu je značne vyčerpaný.

Dieru na trhu, naopak, využila JOJ Group a v auguste spustila dokumentárnu novinku JOJ Svet. Nová televízia vysiela výhradne v slovenskom znení.

Aké zameranie je v hre?

Napriek odloženiu spustenia pokračuje televízia v prípravách a na Úrade priemyselného vlastníctva SR si 27. apríla zaregistrovala ochranné známky na tri názvy, z ktorých sa dá usudzovať, akým smerom sa uberajú jej plány pri novej televízii.

Prvým registrovaným názvom je Markíza Film. Stanicu zameranú na filmovú ponuku prevádzkuje aj skupina JOJ pod názvom JOJ Cinema, ktorá vysiela od roku 2015 filmy v českom jazyku bez prerušovania reklamou. Česká skupina Nova, ktorá má rovnakého majiteľa ako skupina Markíza, má v ponuke už od roku 2007 filmový kanál Nova Cinema.

Druhým názvom je Markíza Klasik, ktorý evokuje zameranie na reprízy staršej aj novšej pôvodnej tvorby televízie. Obdobnú stanicu má v ponuke Nova pod názvom Nova Gold, kde uvádza archív svojej pôvodnej tvorby a zahraničné krimi seriály. Stanicu s archívnou tvorbou ponúkala divákom aj RTVS na programovom okruhu Trojka, na konci novembra minulého roka ju však po troch rokoch zrušila.

Tretiu ochrannú známku si televízia zaregistrovala na názov Markíza Fun. Česká Nova má v portfóliu stanicu s názvom Nova Fun, ktorá je zameraná na zábavu pre mladšiu vekovú skupinu. Uvádza na nej seriály ako Priatelia, Zlaté sedemdesiate, Teóriu veľkého tresku, Dva a pol chlapa a podobne, ktoré skupina Markíza v súčasnosti uvádza na svojej stanici Dajto.

Skupina Markíza v súčasnosti na Slovensku prevádzkuje televízie Markíza, Doma, Dajto a Krimi, špeciálne pre český trh je určená stanica Markíza International. Pred niekoľkými rokmi patrila do portfólia aj stanica Fooor, zameraná na komediálny obsah. Jej vysielania po istom čase ukončila a obsah sa rozdelil medzi zostávajúce televízie, najmä Dajto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2023/2024 #Vianoce 2024 #rok 2024