Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka ukázala nový seriál: Duch nateraz nevystrašil, nepobavil. Potrebuje nájsť iskru

Seriálová jeseň v slovenských obývačkách naberá na obrátkach. Hoci nová televízna sezóna 2023/2024 je doteraz skúpa na premiéry úplne nových seriálov a komerčné stanice sa skôr spoliehajú na zabehnutých hráčov, že uhrajú solídne čísla, predsa len zopár noviniek uzrelo svetlo sveta.

19.10.2023 06:00
duch, Foto:
Záber zo seriálu Duch na Jojke.
debata (3)

Je to práve Jojka, ktorá popri Nemocnici a Hranici v septembri stihla odpremiérovať prémiovú minisériu Prokurátorka. Tá však po pár týždňoch postupne začala strácať dych.

Po raketovom štarte záujem obecenstva začal upadať a Prokurátorka postupne skĺzla do sivých priemerov. Aj napriek tomu treba Jojke kvitovať, že nakrútila moderný seriál s príjemným vizuálom, zaujímavým obsadením na čele so skvelou Zuzanou Mauréry. Diváci však ukázali, že zrejme v súčasnosti preferujú ľahší žáner a nie temnú a komplikovanú kriminálnu drámu, ktorú je nutné veľmi pozorne sledovať od začiatku do konca, aby nestratili niť s príbehom.

Prokurátorka však zanecháva mimoriadne dobrý dojem a čaká ju ešte niekoľko epizód, kým sa príbeh uzavrie. Avšak Jojka nezaváhala a v stredu predstavila nový seriál Duch, o ktorom hovorí ako o veselej kriminálke. Tento formát nie je divákom neznámy. Česká Prima svojho Ducha už dávnejšie nakrútila a v súčasnosti vzniká druhá séria.

Teraz sa formát dočkal aj slovenskej verzie. Zaujímavosťou je, že „ducha“ si aj u nás zahral herec Predrag Bjelac, známy zo ságy o Harrym Potterovi. Práve prichádzajúca seriálová novinka má byť akousi alternatívou temne ladenej Prokurátorky. Duch má vniesť do tohto žánru kvapku humoru, odľahčených dialógov, pričom v sebe nesie dejovú zápletku, ktorá prepája všetky epizódy. Je dlhodobo známe, že Slováci príliš neholdujú kriminálkam, o to viac musia byť televízie, ale aj tvorcovia kreatívni pri samotnej produkcii a priniesť čosi originálne. Či sa to Duchovi podarí splniť, je po prvej epizóde otázne.

Takto vyzerá nový jojkársky seriál Duch Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Nový seriál Duch smeruje do vysielania...

Základná premisa seriálu ukazuje policajného vyšetrovateľa Emila (Michal Kubovčík), ktorému obráti život naruby duch zavraždeného mafiánskeho šéfa Darka Besarabiča (Predrag Bjelac). Darko chce od Emila pomoc pri odhalení zrady, ktorá viedla k jeho smrti a zároveň si chce prostredníctvom neho vybaviť účty so svojím vrahom. Ako protislužbu mu ponúka pomoc s riešením prípadov. No najskôr chce z Emila urobiť poriadneho chlapa.

Napriek tomu, že je Darko duch, v normálnom svete sa nepohybuje slobodne, je závislý na vyšetrovateľovi Emilovi. Môže sa pohybovať len v jeho blízkosti, ísť maximálne do vedľajšej miestnosti, kde si môže vypočuť tajný rozhovor dvoch podozrivých postáv, ale Emil musí byť vždy neďaleko neho. Takže ani Emil nemá vďaka Darkovi šancu len tak, bezprácne, sa dozvedieť, kto je páchateľom v prípadoch, ktoré vyšetruje.

Najväčší vplyv a zásluhu má Darko na zmene myslenia Emila. Vďaka nemu Emil dokáže pochopiť pravidlá mafie, spôsob uvažovania a konania. Rozpor medzi nimi dvoma vzniká hlavne preto, že Darko by chcel, aby Emil riešil iba prípady, ktoré súvisia s jeho vraždou. Emil však musí robiť svoju prácu – vyšetrovať prípady, ktoré má pridelené.

Prvá odvysielaná epizóda dostala štedrú, viac ako hodinovú minutáž, čo je, paradoxne škoda. Napríklad pri Prokurátorke fantasticky fungovala klasická 40 minútovka. Duch s prvou časťou narazil na nezmyselne dlhé scény, rozťahané dialógy, mdlú atmosféru. Len scéna v sklade trvala desať minút. Kým sa niečo začala reálne diať, ubehla až polovica epizódy. Dovtedy sa postavy len motali dokola, riešili kriminálnu zápletku a to hlavné – nástup ducha – stále neprichádzalo. Tým pádom nevznikala emócia ani atmosféra, ktorá by vtiahla diváka do deja. Herci sa potom môžu všemožne snažiť o nejaký presvedčivý výkon, ten napokon vyznieva nedostatočne.

Hoci hlavnú úlohu stvárňuje Michal Kubovčík (Emil), nedá sa ubrániť dojmu, že pilotná epizóda ho vysunula na druhú koľaj a prvé husle hrala Rebeka Poláková ako vyšetrovateľka Simona Kováčová. Tá si kradla prvú polovicu epizódy pre seba a snažila sa navodiť potrebné dramatické precítenie, no jej snaha vychádzala navnivoč. To isté platí aj o Kubovčíkovi, ten takisto veľa vody herecky nenamútil. Aj napriek tomu, že diváci sú zvyknutí na jeho komickú polohu, v prvej epizóde mal zatiahnutú ručnú brzdu. Pozitívne vytŕča Predrag Bjelac. Ovládol každú scénu, v ktorej sa objavil, čo dáva nádej, že ďalšie epizódy dostanú potrebné svižnejšie tempo, ktoré však bude podporené aj divákmi pri obrazovkách.

Finálny verdikt

Pilotná epizóda by potrebovala výrazne prekopať a prestrihať a kreatívne poňať úplne inak. Samotný úvod by sa pokojne dal skrátiť na maximálne 15 minút, aby divák pochopil všetky súvislosti a vznikol by priestor na pilier a pointu tohto seriálu. Príchod ducha mafiána, ktorého vidí analytik Emil. Prvé náznaky, v čom bude spočívať tá vtipná časť seriálu, prišla až na konci epizódy, ktorá zároveň začala dobre fungovať. Doťahovanie analytika Emila a ducha Darka, ich vzájomná dohoda, zmena charakterov a spoločné fungovanie malo byť zásadnou časťou prvej časti, ktorá by motivovala pozerať seriál ďalej. V tomto smere omnoho lepšie vypálila kriminálka Einstein z tohtoročnej jari a bolo by fajn, keby sa k nej Jojka časom vrátila.

Tvorcovia zbytočne minuli čas a potenciál na vyšetrovanie, pátranie po mafiánoch, policajné dialógy, ktorým sa ťažko verilo, kým to hlavné, na čo všetci čakali, stepovalo dakde v úzadí a dostalo adekvátny priestor až na konci epizódy a nasledovali záverečné titulky. Škoda. Takto Duch pôsobí ako klasická kriminálka, ktorých tu už bolo priehrštie a ani samotným spracovaním nevybočuje zo zabehnutej šablóny, hoci námet ponúka obrovský potenciál na kopec humoru na pozadí vyšetrovania prípadov. Prvá epizóda následne vyznieva schizofrenicky. Má to byť „čistá“ kriminálka? Očividne nie, avšak absentoval avizovaný humor. Akoby sa kreativita tvorcov zasekla niekde na pol ceste.

Aj preto prvá epizóda pôsobila rozťahane, chýbal tom akýsi väčší esprit. Vybraní herci sa síce snažili, ale vyznievali nemastne-neslano, emočne plocho. Chýbalo spojenie medzi televízorom a obývačkou. Zachraňoval to samotný záver, ktorý naplno odhalil potenciál celého námetu, novej dynamiky postáv, ktorá chýbala takmer celý čas. Práve trojica postáv Emila, Simony a ducha Darka bude v ďalších častiach určujúcim elementom, ktorá bude ťahať všetky zápletky a diváci sa budú musieť rozhodnúť, či dajú seriálu druhú šancu a počkajú si na odľahčenú kriminálku. Potenciál na zlepšenie tam je výrazný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Duch #televízna sezóna 2023/2024