Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Terror: Seriál, v ktorom sa detailne rúcajú ľudské osobnosti

Televízia AMC s novinkou The Terror sa môže vymaniť z vnímania stanice, ktorá je preslávená zombie seriálmi. Mimoriadne mrazivý a efektný seriál o jednej z najväčších námorných záhad bol ešte pred premiérou ovenčený priazňou od kritikov, ale aj laickej verejnosti.

12.04.2018 07:00
the terror, Foto:
V seriáli sa rozohrá hororová zápletka, keď uviaznutá posádka si uvedomí, že nemá šancu na záchranu.
debata (2)

The Terror prekvapuje svojím hororovou atmosférou, spracovaním, ktoré v mnohom prekvapuje a môže presvedčiť aj seriálových skeptikov, že toto dielo z produkcie Ridleyho Scotta stojí zato. Predlohou je kniha Terror amerického spisovateľa Dana Simmonsa, ktorá je napísaná podľa skutočnej udalosti a diváci môžu seriál sledovať v exkluzívnych premiérach s českým dabingom každý štvrtok.

Spočiatku príbeh vyzerá banálne. Dve najmodernejšie lode, vtedajšej doby, sa v roku 1845 vydávajú na dovtedy prelomovú misiu. Posádky lodí Erebus a Terror mali nájsť námornú trasu, ktorá by našla spojovník medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Misia sa skončila mimoriadne tragicky a do dnešných dní je opradená rúškom tajomstva. Nikto sa nikdy nedozvedel, čo sa stalo s posádkami, ktoré uviazli v ľadovom pekle a vraky lodí sa našli až v roku 2014 a 2016.

Jedno je isté, smrť v prípade niektorých sa plížila mimoriadne pomaly. Lode mali zásoby jedla na niekoľko rokov, čo len predlžovalo agóniu. Dodnes sa nevie, čo bola pravá príčina skonu posledných námorníkov. Pozostatky však ukázali, že niektorí žili naozaj dlho, keďže skúmanie preukázalo kanibalizmus.

Práve The Terror môže poodhaliť to, čo sa dialo s námorníkmi, ktorí sa museli zmieriť s tým, že už nikdy neuvidia svojich blízkych a milovaných a čaká ich mimoriadne krutá smrť. Príbeh veľmi dobre pracuje s atmosférou, pri sledovaní reálne hrozí, že bude divákovi chladno. Nekonečná biela tma je špičkou ľadovca. Tá pravá dráma sa začne odohrávať na palubách dvoch lodí, na ktorých tlie možná vzbura plynúca z bezútešnej reality, ale aj hrozba zvonka. Posádku začne loviť niečo tajomné. Je to ľadový medveď alebo prebudili lode v ľade monštrum?

Vizuálna stránka seriálu je spracovaná na jednotku, čo častokrát zachraňuje nie vždy svižné tempo deja. Treskúca zima je vďaka Hre o tróny teraz mimoriadne aktuálna a v seriáli je vyobrazená rovnako dôveryhodne. Hlavnú pozornosť však púta obsadenie. Kapitána Croizera, veliteľa lode Terror, stvárnil Jared Harris. Sira Johna Franklina si zahral Ciaran Hinds, ktorý sa zapísal do pamäte divákov prostredníctvom seriálu Hra o tróny alebo Rím. Ďalšie dobre známe tváre z posádky lode patria Paulovi Readymu, Adamu Negaitisovi a Tobiasovi Menziesovi.

Tragédia príbehu sa naznačuje od úplného začiatku. Priepasť medzi velením a posádkou je živnou pôdou pre pochybnosti námorníkov v ich vedenie, ktorých pohnútky nájsť novú trasu sú hnané vlastnými premotivovanými ambíciami. Vlastné ego dohnalo na smrť desiatky nevinných mužov. Uväznení muži postupne bojujú s mrazom, ktorý lezie až za končeky prstov, záhadnými úmrtiami jednotlivých postáv sa lomcuje zúfalstvo a tragédiu tejto bezvýchodiskovej situácie. Postupne sa do myslí ľudí vkrádajú psychické problémy, samovražedné úmysly, hnev, zúfalstvo. Z čírej lojality voči kapitánom sa námorníkom sa im dostala len vidina strašnej smrti.

Príbeh však aj hapruje, seriál je skôr charakteristický dlhými dialógmi, ktoré majú za úlohu dôveryhodne vykresliť psychológiu postáv a akcia je častokrát na druhej koľaji. Keď však príde, je to pastva pre oči. The Terror nie je typický akčný seriál, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zvraty prichádzajú vždy po starostlivo vyskladaných zápletkách.

Niekedy sa však javí, že by bolo vhodné menej rečí a viac akčných scén, aby príbeh nestrácal dynamiku. Každopádne The Terror je mimoriadne kvalitne, nielen vďaka obsadeniu, spracovaný seriál. Kto sa vyžíva v detailnom pozorovaní rúcania sa psychickej stránky človeka, tak si príde na svoje. Zároveň podčiarkuje veľkú ľudskú tragédiu, ktorá do dnešných dní nie je odhalená.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #AMC #oseriáloch #The Terror