Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová časť Koruny pobúrila kritikov: Dianin duch nebol dobrým krokom, udreli recenzenti

Prvá časť poslednej série seriálu Koruna kritikov veľmi nepotešila.

16.12.2023 11:40
Elizabeth Debicki (vľavo) a Emma Corrin Foto: ,
Herečky Elizabeth Debicki (vľavo) a Emma Corrin ako princezná Diana v seriáli Koruna.
debata

Streamovacia služba Netflix dnes sprístupnila prvú časť poslednej série úspešného seriálu Koruna o britskej kráľovskej rodine. Štyri časti venované vzťahu princeznej Diany s Dodim Al-Fayedem, jej smrti a dopadu na jej synov u kritikov príliš neuspeli. Denník The Guardian píše o „obsesii Dianou“ a podstate zlého písania. The Telegraph vo svojej recenzii tvrdí, že „Netflix poslal svoj klenot do slepej uličky“. The Times sú len o niečo zhovievavejšie, hlavne kvôli hereckému výkonu, ktorý podala Elizabeth Debická v úlohe Diany.

Šiesta séria seriálu je venovaná 90. rokom. Prvé tri diely série sa točia okolo mileneckého vzťahu princeznej Diany, štvrtý diel je venovaný prenasledovaniu a dopravnej nehode v Paríži, ktorá ju pripravila o život. V ďalších šiestich dieloch sa potom postava Diany objavuje naďalej ako duch, píše spravodajský server BBC News. Druhá časť má byť divákom k dispozícii od 14. decembra.

kung fu panda 4 Čítajte viac Trailer na najnovšiu Kung-fu Pandu sľubuje napínavý dej aj zábavu: Po bude čeliť veľkým prekážkam

„Táto Dianou posadnutá séria je samotnou definíciou zlého písania. Napriek skvelému hereckému obsadeniu je to neobratný pád do priepasti – najmä v hrozných scénach s Dianiným duchom,“ napísala Lucy Manganová v recenzii na stránkach webu The Guardian. Upozorňuje na formálne nedostatky, prílišný dôraz na detaily, rozvláčnosť a snahu o maskovanie nevyhnutnej smrti hlavnej postavy. Celkový dojem zo seriálu sťažuje aj skutočnosť, že väčšina divákov si popisované obdobie osobne pamätá, píše Manganová. V celkovom hodnotení dala jednu hviezdičku z piatich.

Dve hviezdičky z piatich

Denník The Telegraph dal novým dielom dve hviezdičky z piatich, ale kritikou tiež nešetrí. „V poslednej sérii Petra Morgana sa objavujú záblesky drámy, akým seriál býval, ale prvé štyri diely sú naliehavé a ťažkopádne,“ stojí v recenzii. Oznámenie o Dianinej smrti podľa jej autorky Anity Singhovej postráda vkus a naopak chýba samotná scéna nehody.

Dianin duch „nebol najlepšou chvíľou seriálu“ a „v inak silnej a dojímavej úvodnej štvordielnej suite bol zvláštnym spôsobom sebazničujúci“, napísala vo štvorhviezdičkovej recenzii listu v The Times Carol Midgleyová. Vyzdvihuje výkon Debickej v úlohe Diany. Podľa nej bol „vynikajúci“.

Web Independent, ktorý udelil dve hviezdy z piatich, píše, že seriál dáva prednosť „klebetám pred emočnou rezonanciou: sú do neho zaradené vysoko špekulatívne rozhovory medzi Dianou a Dodim, ktoré sú hnacím motorom deja“.

debata chyba
Viac na túto tému: #koruna #The Crown