Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predsalen ho našiel. Mladý Sheldon objavil stratený humor a šmrnc

Televízia CBS môže byť spokojná, jej prvý spin-off o mladom Sheldonovi sa uchytil. Prvé rozpaky sa rozplynuli, seriál ponúka skvelý humor.

04.07.2018 07:00
young sheldon, mladý sheldon, Foto:
Iain Armitage je ako mladý Sheldon skvelý.
debata

Mladý Sheldon odštartoval spolu s 11. sériou Teórie veľkého tresku, televízia nenechala nič na náhodu a oba seriály vysiela v jednom bloku. A vyplatilo sa. Pôvodný seriál potiahol sledovanosť aj novinky a počas celej sezóny mali takmer totožnú sledovanosť. Dvanásť miliónov divákov si pravidelne pustilo premiérové epizódy a to veľmi rýchlo zabezpečilo retro sitkomu aj objednávku druhej série. Len prednedávnom príbeh o detstve Sheldona sprístupnilo HBO na svojej digitálnej platforme HBO GO, čím sa otvorila Slovákom možnosť vidieť seriál, ktorý spočiatku vzbudil skôr negatívne rozčarovanie.

Pilotná epizóda poriadne zaskočila. Mladý Sheldon bol jednoducho iný. Nebol to klasický interiérový sitkom nakrúcaný pred živým publiko ako pôvodný seriál. Je to plnohodnotný exteriérový seriál bez umelého smiechu, čo dáva divákom možnosť nerušene sa smiať na momentoch, ktoré sú naozaj vtipné. Na začiatku príbehu to vyzeralo tak, že hrnúce sa hlášky z Teórie veľkého tresku budú súčasťou aj Sheldona. Neboli. Prvá epizóda vykreslila skôr veľmi smutný, priam trpký pohľad na 9-ročného chlapca, ktorý nastupuje na strednú školu, pretože jeho IQ je úplne inde ako majú jeho rovesníci.

Sheldon bol tým pádom vnímaný ako „podivín“ vo všetkých smeroch, má fóbie z bežných vecí, nemá klasické sociálne interakcie, nevie byť spontánny.

Celú atmosféru „komédie“ prehlušuje skôr trpký pohľad na mierne disfunkčnú rodinu, ktorá trpí Sheldona a jeho asociálne zvyky. Jeho jedinou útechou a oporou je matka Mary (Zoe Perry), oproti tomu jeho otec George (Lance Barber) lomcuje medzi láskou a hanbou, pričom viac víťazí druhá možnosť. Zjavné je aj jeho zúfalstvo z toho, že jeho syn je iný a dostáva sa pod tlak okolia, ktoré v ňom prehlbuje pocit hanby.

Najviac je však vyhrotená nevraživosť medzi súrodencami. Najstarší syn Georgie (Montana Jordan) má pocit ukrivdeného syna, keďže všetku pozornosť si ukradol Sheldon. Navyše teraz ho musí trpieť aj v triede, keďže Sheldon začal navštevovať 9. ročník, kde sa nemieni dlho zdržať. Sheldonova sestra – dvojička Missy (Raegan Revord) je tradičným samorastom, ktorá vie kruto trafiť klinec po hlavičke a slovne ublížiť najmä Sheldonovi.

Tvorcovia však zaradili poriadnu spiatočku a otočku. Od druhej epizódy ako keby uťalo. Razom začal fungovať humor a absurdné situácie, postavy dostali ľudskejšie spracovanie a prvotné náznaky možnej sociálnej diskriminácie zmizli. A to je dobre. Sheldon v podaní herca Iain Armitaga je jednoducho skvelý. Malý chlapec bravúrne stvárňuje „pomotaného“ chlapca a každá epizóda dostáva láskavý podtón.

Premenou prešli aj ostatné postavy. Otec George akoby razom našiel akési zmierenie a pochopenie pre svojho syna a častokrát je mu veľkou oporou a podporou v zlom svete, ktorý Sheldonovi nerozumie. Rovnako ako mama Mary, zarytá kresťanka. Skvelou glosátorkou sa stala Sheldonovo dvojčka, sestra Missy, ktorá svojimi hláškami dráždi bránice.

Celý seriál dostal ten správny šmrnc, keď do deja vstúpila „babča“, ktorá sa vymyká všetkým stereotypom. Malicherná a do sebe zahľadená žena, ktorá si užíva plnými dúškami však Sheldona bezhranične ľúbi a spravila by preňho prvé posledné a je akýmsi jeho zrkadlom a smeruje k „normálnosti“.

Od druhej epizódy, keď seriál našiel svoj smer, razom funguje humor, postavy majú šmrnc a svoje miesto. Dej odsýpa bez väčších zádrheľov, s pôvodným seriálom spája mladého Sheldona hlas Jima Parsonsa, teda jeho dospelú verziu a jednotlivé epizódy vysvetľujú rôzne udalosti a pohnútky, ktoré neskôr ovplyvnili dospelého génia.

Prvá séria, odhliadnuc, od pilotu bola naozaj skvelá. Tvorcovia akoby si uvedomili svoje chyby, ktoré natlačili do začiatku. Kto nemusí Teóriu veľkého tresku, tak si určite mladého Sheldona zamiluje, nielen skrz roztomilosť hlavného predstaviteľa, ale najmä skvelej retro atmosféry, ktorá zo seriálu srší (dej je situovaný do roku 1989). Divák si okrem neriadenej strely „babči“ nájde cestu ku každému, žiadne postavy razom nie sú otravné. Jednotlivé priestor okrem humoru ponúkajú aj nenútený priestor na zamyslenie, keď vidí ako malý chlapec bojuje so svetom, ktorý mu nerozumie a naopak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Teória veľkého tresku #Young Sheldon #oseriáloch