Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predvolebná debata na Markíze trhala rekordy. Napriek bojkotu Smeru si ju zaplo takmer milión divákov

Markíza odvysielala finálnu superdebatu s lídrami strán, ktoré majú podľa prieskumov reálnu šancu dostať sa do parlamentu.

26.09.2023 13:15
Predvolebná debata, Markíza Foto:
Finálovej predvolebnej debaty na Markíze sa zúčastnili zástupcovia ôsmich strán, ktoré majú podľa prieskumov najväčšiu šancu dostať sa do parlamentu.
debata (2)

Televízia Markíza odvysielala v pondelok 25. septembra záverečnú predvolebnú debatu s lídrami ôsmich politických strán a hnutí, ktoré majú podľa predvolebných prieskumov reálnu šancu dostať sa do parlamentu.

Pozvanie prijali Michal Šimečka (PS), Erik Tomáš (Hlas), Milan Uhrík (Republika), Andrej Danko (SNS), Richard Sulík (SaS), Milan Majerský (KDH), Boris Kollár (Sme rodina) a Igor Matovič (OĽANO). Strana Smer-SD účasť v debate odmietla.

Pozrite si zábery zo superdebaty na Markíze:
Finálová superdebata na Markíze Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Televízia Markíza priniesla v pondelok 25. 9....

Rekordná sledovanosť Markízy

Priamy prenos veľkej finálovej predvolebnej diskusie sa stal doposiaľ najúspešnejším programom tohto mesiaca. V oboch hlavných cieľových skupinách sa stal aj absolútne najsledovanejšou televíznou debatou pred sobotnými predčasnými parlamentnými voľbami. Reláciu si nenechalo ujsť až 568-tisíc divákov, pričom aspoň na tri minúty si ju zaplo takmer milión divákov starších ako 12 rokov (978-tisíc divákov, AvRch v CS 12+).

V hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 12–54 dosiahla debata sledovanosť až 9,7 % a extrémne vysoký trhový podiel 40,8 %. Obzvlášť oslovila cieľové skupiny mladých mužov vo veku 12–34 rokov (podiel 55,5 %), divákov vo veľkých mestách (56,8 %) a divákov v Bratislavskom kraji (59,4 %).

Skupina Markíza (televízie Markíza, Doma, Dajto, Markíza KRIMI) prekonala v pondelok v cieľovej skupine 12–54 niekoľkoročné rekordy. Celodenne dosiahla trhový podiel 39,4 %, ktorý je najvyšší od 26. januára 2015, a v prime-time 19:00–23:00 podiel na trhu 42,2 %, ktorý je najlepší od 5. septembra 2016.

Superdebata, ta3 Čítajte viac Predvolebné dusno graduje: Po bojkote Markízy mieria Fico s Pellegrinim do Superdebaty na ta3

Predvolebné debaty na Jednotke RTVS a ta3

Diskusie s volebnými lídrami politických strán a hnutí, ktoré majú podľa posledných predvolebných prieskumov reálnu šancu dostať sa do parlamentu, uviedli v pondelok 25. septembra vo večernom vysielaní aj RTVS a Televízia ta3.

Na Jednotke RTVS od 20:05 hod. debatovali s moderátormi Martou Jančkárovou a Marekom Makarom zástupcovia troch strán: Erika Jurinová (OĽaNO a priatelia), Jaroslav Naď (Demokrati) a György Gyimesi (Szövetség – Aliancia). Diskusiu si pozrelo 175-tisíc divákov v 12+, v cieľovej skupine 12–54 zaznamenala Jednotka RTVS podiel na trhu 7,1 %.

V superdebate na ta3 sa stretli lídri piatich strán: Milan Majerský (KDH), Andrej Danko (SNS), Igor Matovič (OĽaNO a priatelia), Krisztián Forró (Szövetség – Aliancia) a Boris Kollár (Sme rodina). Superdebatu so začiatkom o 19:15 hod. moderoval Rastislav Iliev. Diskusiu si pozrelo 81-tisíc divákov v 12+ a spravodajská televízia si pripísala podiel na trhu 2,6 % v cieľovej skupine 12–54.

Bojkot Smeru-SD

Pozvanie do finálovej predvolebnej debaty Markízy odmietla strana Smer-SD. Televíziu už dávnejšie obvinila z manipulovania verejnej mienky a tendenčnosti. „Pokiaľ sa TV Markíza nevráti k serióznej práci celoštátneho média, ktoré má zo zákona objektívne, nestranne a nezaujato informovať bez vlastných hodnotiacich úsudkov, Smer-SD sa nebude zúčastňovať na politických diskusiách TV Markíza,“ uviedla strana vo vyhlásení. Televízia obvinenia odmietla s tým, že moderátor vedie diskusné relácie nestranne. Robert Fico odriekol tiež vystúpenie v rozprave najpočúvanejšej rozhlasovej stanice Rádio Expres.

Večernej debaty na Markíze sa nezúčastnil ani líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Nahradil ho podpredseda strany Erik Tomáš, ktorý zdôvodnil neúčasť svojho straníckeho šéfa tým, že Markíza opakovane menila program relácie.

Markíza pôvodne plánovala dve záverečné televízne diskusie. Diskusiu s lídrami štyroch najobľúbenejších politických strán a hnutí mala odvysielať v utorok. Kvôli bojkotu Smeru-SD – a následne odmietnutiu Progresívneho Slovenska a Hlasu-SD diskutovať s lídrom OĽaNO – televízia formát predvolebných diskusií upravila. V poslednej debate sa tak v pondelok stretli lídri ôsmich politických strán, ktoré majú reálne šance dostať sa do parlamentu.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA. Údaje sú uvedené v meraní LIVE+TS0–3+HOSTIA.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #politické relácie #sledovanosť TV #predčasné voľby 2023